ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Έκοψαν την πίτα του 2023 οι Ρεθεμνιώτες Σπηλαιολόγοι

0

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου οι  σπηλαιολόγοι και οι φίλοι του Τοπικού Τμήματος Δυτικής  Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (με έδρα το Ρέθυμνο) έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους στον σπηλαιώδη ναό της Αγίας Παρασκευής του χωριού  Φυλακή   Αποκορώνου, στην δυτική όχθη του ποταμού Μουσέλα.

Η εθιμική κοπή πραγματοποιήθηκε για 30ή συνεχόμενη χρονιά, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκε η ιστορία της περιοχής του ναού, έγινε ο απολογισμός δραστηριοτήτων του 2022 και ακολούθησε πλούσιο -όπως πάντα- κέρασμα. Όμως η κακοκαιρία που ακολούθησε μας ανάγκασε να μεταφερθούμε στον φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου της Επισκοπής, όπου   μας μίλησαν για το χωριό τους ο Γιάννης Σταυρουλάκης, ο Γεώργιος Χαλκιαδάκης και η Μαρία Γιοκαριδάκη. Ακολούθησε η κλήρωση των δώρων και, όταν σταμάτησε η καταιγίδα, 20 τολμηροί  ακολούθησαν την Μαρία Γιοκαριδάκη  και τον Γιάννη Σταυρουλάκη  στην ξενάγηση στο παλιό χωριό. Επισκεφτήκαμε το Λατινικό Επισκοπείο, τον Άγιο Νικόλαο, το Παρθεναγωγείο και το Αρρεναγωγείο, την οθωμανική κρήνη, το χαμάμ, την Κοίμηση της Θεοτόκου και διασχίζοντας υπέροχα διαβατικά, φθάσαμε στον κεντρικό ναό του Προφήτη Ηλία, που είναι χτισμένος στα ερείπια βυζαντινού ναού. Η εκδήλωση έκλεισε με επίσκεψη στον σπηλαιώδη ναό του Αγίου Νικήτα της Φυλακής.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την αρχαιολόγο–παιδαγωγό Μαρία Γιοκαριδάκη, τον ομότιμο καθηγητή πανεπιστημίου Ιωάννη Σταυρουλάκη, τον Ιατρό-Διευθυντή του ΠΑΓΝΗ Γεώργιο Χαλκιαδάκη, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπής  Στέλιο Καμπουράκη, τον Αντώνη και την Ελένη Μουστάκη, τον Ιωάννη και τον  Ηλία Κάκανο  καθώς και τον Κωνσταντίνο Μοράκη ,όπως και  τους  δωροθέτες  μας Μαρκαντώνη  Κωνσταντίνο (χρυσοχοείο), το βιβλιοπωλείο Βιβλιοσκόπιο , το Foto Star Καλούδη, τον Ψαρρό Νίκο, το S/M Παπαδάκη Ιωάννη, τον Καλλιγιάννη Νεκτάριο STAMPA FUN, τον Δαλαμβέλα Γιώργο ΚΕΡΑΜΕΙΟΝ, τον Πατεράκη Ανδρέα WONDER, τη Σπαντιδάκη Σοφία, την Ανυφαντάκη Γεωργία, τον Σωπασουδάκη Σήφη, την Αργυρώ Μανιατάκη ΕΝΥΔΡΕΙΟ,  την Πολιουδάκη Μαρία  ΑΝΤΙΤΥΠΟ, τους φούρνους ΑΡΤΟΖΑ και ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ, το COSTA-COSTA, το ζαχαροπλαστείο SELECT, τον Μανουκαράκη (ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ), τον Σπιταδάκη Κωνσταντίνο, τον Ψυχουντάκη Μανώλη, την Βανταράκη Τόνια, το Τάγμα Εθνοφυλακής, το SECOND HAND, το EURO1SHOP,τον Γιοκαριδάκη Στράτο,  τον Παναγιώτη Ιωάννου, τον Σιμιτζή Βασίλη, τον Στρατιδάκη Χάρη, τον Θοδωρή Βουρβαχάκη , τον Γιώργο Καλούδη, την Ίλια Μοττάκη ,τον Στέλιο Λαμπρινό και τον Μπάμπη Σκεπετζάκη.

Οι Ρεθεμνιώτες  σπηλαιολόγοι, τέλος, θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά και από αυτή τη θέση τις εφημερίδες Ρεθεμνιώτικα Νέα, Κρητική  Επιθεώρηση, Ρέθεμνος και Χανιώτικα Νέα που δημοσιεύουν τα νέα τους, πάντα αφιλοκερδώς, όπως και όλους αι όλες που συμμετείχαν και στην εφετινή διοργάνωση, και να τους ευχηθούν να έχουν ένα υγιές και δραστήριο νέο έτος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ