ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Διαβούλευση για το τοπικό πρόγραμμα LEADER 2023-2027

0

Εκδήλωση διαβούλευσης  πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στο δημαρχείο στο Σπηλι, παρουσία του δημάρχου Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταρακη, μελων του δημοτικού συμβουλίου, προέδρων ΤΚ και Φορέων, μετά από πρόσκληση του δήμου Αγίου Βασιλείου και του ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΕ ΟΤΑ. Σκοπός της συνάντησης η ενημέρωση και  διαβούλευση για το τοπικό πρόγραμμα LEADER ΡΕΘΥΜΝΟΥ 2023-2027.
Η ενημέρωση έγινε  από στελέχη του  ΑΚΟΜΜ , τον Δημήτρη Παττακό και την Ερη Καλομοίρη,   σε μια πρώτη διαβούλευση,  με υποβολή εισηγήσεων για τις προτεραιοτητες που θα  τεθούν για τον σχεδιασμό  που θα περιλαμβάνει συνολικά  την ΠΕ Ρεθυμνου για πρώτη φορά.
Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου στον πρόλογο του ανέφερε πρωταρχικά, την συνολική συμμετοχή του δήμου εφεξής  στον ΑΚΟΜΜ  που μέχρι σήμερα συμμετείχε σε δύο αναπτυξιακούς οργανισμούς στον ΟΑΚ και τον ΑΚΟΜΜ  με την Δημοτική ενότητα του Φοίνικα και την Δημοτική ενότητα Λάμπης αντίστοιχα, βάζοντας ως προϋπόθεση την  δίκαιη αναλογικά  κατανομή των πόρων .
Όσο αφορά τις προτεραιότητές για την διαβούλευση , επεσήμανε τις βασικές κατευθύνσεις για τον δήμο Αγίου Βασιλείου, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη  σε συνάρτηση με τις ανάγκες και τις προοπτικές μιας αναπτυσομενης περιοχής με συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως είναι η προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, φυσικών τοπίων, πράσινες υποδομές για την πρόληψη κινδύνων από φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες και πυρκαγιές.
Ενδυνάμωση του τοπικού κοινωνικού ιστού με δράσεις ενίσχυσης βασικών υπηρεσιών κοινωνικής ένταξης, καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και ενσωμάτωσης των προσφύγων μεταναστών.
Βελτίωση ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού που αφορά υποδομές μικρής κλίμακας όπως δίκτυα ύδρευσης, και αποχέτευσης εντός οικισμών, επισκευή και ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων για εγκατάσταση τοπικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης του τοπικού πληθυσμού, υπηρεσίες και υποδομές αναψυχής, ανάπλασης τουριστικών πληροφοριών και λοιπές υποδομές μικρής κλίμακας (π.χ σημάνσεις, κοινόχρηστοι χώροι, προβολή-προώθηση περιοχών, ποδηλατικες διαδρομές, κλπ).

Το ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ ΟΤΑ στο πλαίσιο του σχεδιασμού του LEADER της περιόδου 2023-2027 απευθύνεται στους κατοίκους του Νομού Ρεθύμνου, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (α’ και β’ βαθμού) , και στους φορείς που αντιπροσωπεύουν την κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή του με σκοπό την από κοινού διαμόρφωση :

  • Της Περιοχής Παρέμβασης
  • Της Εταιρικής σχέσης (Επιτροπής Διαχείρισης του Τοπικού Προγράμματος)
  • Του καθορισμού και της Ιεράρχησης των αναγκών της Περιοχής Παρέμβασης
  • Της κατάρτισης του σχεδίου δράσης
  • Πρέπει να επισημανθεί ότι είναι η πρώτη φορά που προτείνεται να σχεδιασθεί ένα ενιαίο Τοπικό Πρόγραμμα για το σύνολο της Π.Ε Ρεθύμνου !
  • Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν :
  • ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλους τους Δήμους του Νομού,
  • θεματικές συναντήσεις με αντιπροσωπευτικούς φορείς του Πολιτισμού του Περιβάλλοντος, της Οικονομίας, της Κοινωνίας των Πολιτών, των γυναικών και των νέων.
  • παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαβούλευσης θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής προτάσεων, ιδεών κ.α. από όλους τους κατοίκους τους φορείς μέσω της ιστοσελίδας www.leader-rethymno.gr, του email : [email protected], αλλά και με κάθε πρόσφορο μέσο.
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ