ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Φοινικόδασος Πρέβελης: Καθεστώς προστασίας όπως στο φαράγγι της Σαμαριάς σχεδιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος

0

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά σε εργασίες καθαρισμών, αφαίρεσης καύσιμης ύλης και συσσωρευμένης επί δεκαετίες βιομάζας.

Παράλληλα, το υπουργείο προωθεί για την περιοχή ένα καθεστώς προστασίας βασισμένο στο μοντέλο του φαραγγιού της Σαμαριάς.

Αυτά δηλαδή που οι τοπικοί φορείς είχαν αιτηθεί από το υπουργείο, φαίνεται πως δρομολογούνται, όπως επισημάνθηκε σήμερα από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά που επισκέφθηκε το Ρέθυμνο και συμμετείχε σε σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα στο δημαρχείο Σπηλίου.

Αξίζει να σημειωθει πως η περιοχή είναι προστατευόμενη από το δίκτυο Natura 2000, ενώ τόσο το Κουρταλιώτικο φαράγγι όσο και η περιοχή Πρέβελη αποτελούν περιοχές με μεγάλο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, γεγονός που ταυτόχρονα τις αναδεικνύει σε τουριστικό προορισμό.

“Πρώτο και βασικό η προστασία. Θα δράσουμε ενιαία και θα προωθήσουμε το σχεδιασμό μας”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αμυράς.

Ο κ. Αμυράς ανέφερε ότι υπάρχει δεσμευμένη χρηματοδότηση για το έργο καθαρισμού στο Φοινικόδασος και για όποιες άλλες ενέργειες χρειαστούν για την πυροπροστασία της περιοχής.

Στη σύσκεψη παρόντες είναι ο βουλευτής της ΝΔ, Γιαννης Κεφαλογιάννης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γ. Ταταράκης, δημοτικοί σύμβουλοι, ξενοδόχοι και άλλοι επαγγελματίες της περιοχής, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων.

Σε ο,τι αφορά το θέμα του Παλίγκρεμνου, για τον οποίο εχει ζητηθεί η κήρυξή του ως προτατευόμενο μνημείο της φύσης, στις 31 Ιανουαρίου θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης η μελέτη την οποία έκανε το Μουσειο Φυσικης Ιστορίας Κρήτης. Αν εγκριθεί, τότε θα σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η οποία θα πρέπει στη συνέχεια να την προωθήσει στο ΥΠΕΝ.

flashnews,gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ