ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Παρά τη μείωση του πληθυσμού στην Κρήτη – νέο νηπιαγωγείο στα Ακούμια

0

Στην τελευταία απογραφή του 2021 στην χώρα, οι κάτοικοι της Κρήτης ήταν 617.360, δηλαδή μειώθηκαν κατά περίπου 6.000 την τελευταία δεκαετία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαφορά που σημειώθηκε στο φύλο του νησιού, δηλαδή το 2011 οι άντρες και οι γυναίκες ακολούθησαν περίπου το πανελλαδικό ποσοστό του 3%  αλλά την τελευταία δεκαετία οι Κρητικές είναι κατά 8.500 περισσότερες από τους Κρητικούς, παρόλα αυτά το ποσοστό στην Κρήτη είναι 1,5% περισσότερες γυναίκες με τους άντρες να κυριαρχούν σε χωριά. Όπως στον Δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο των 7.194 κατοίκων όπου οι 3.686 άντρες είναι περισσότεροι από τις 3.508 γυναίκες. Οι άντρες μειοψηφούν στον Δήμο του Ρεθύμνου, εκτός του και στον Δήμο  Ανωγείων που είναι οι γυναίκες περισσότερες.  Στην ποιοτική ανάλυση, σε πολλούς δήμους της ενδοχώρας παρουσιάζεται μείωση στη γέννηση παιδιών με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, να έχει χαθεί το 1,1% της μαθητικής κοινότητας.

Οι υποδομές στην παιδεία και την υγεία είναι το μεγάλο ζητούμενο υπογραμμίζει ο Γιάννης Ταταράκης και για αυτό κόντρα στα στατιστικά δεδομένα η εικόνα είναι διαφορετική για μόλις για τρεις περιοχές στην Κρήτη αφού γενικά αρκετά σχολεία είτε υποβαθμίστηκαν είτε έκλεισαν. Στον Δήμο Αγίου Βασιλείου στα Ακούμια φέτος άνοιξε καινούριο νηπιαγωγείο.

11 παιδιά έχουν γραφτεί στο νηπιαγωγείο στα Ακούμια, με την ελπίδα σημειώνουν οι τοπικοί άρχοντες το Κράτος να γίνει αρωγός στην επιστροφή των νέων στα χωριά και να μην τους διώχνει στα αστικά κέντρα ή και σε άλλες χώρες, μη στηρίζοντας βασικές υποδομές και τον πρωτογενή τομέα.a

neatv.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ