ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Eυρωπαϊκή διάσκεψη για τις Ημέρες Αστικής Κινητικότητας 2022 στο Ρέθυμνο

0

Στο πλαίσιο των εργασιών της Ευρωπαϊκής διάσκεψης Ημέρες Αστικής Κινητικότητας 2022 (Urban Mobility Days 2022) που οργανώνεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών (DG MOVE), η πόλη του Ρεθύμνου απέκτησε φέτος σημαντική διάκριση κατακτώντας, ανάμεσα σε μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών πόλεων, την 1η θέση στα φετινά CIVITAS Transformation awards. Το βραβείο αναγνωρίζει τις πόλεις CIVITAS που εφαρμόζουν ολιστικό σχέδιο και ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων κινητικότητας για να κάνουν την πόλη τους πιο έξυπνη και πιο βιώσιμη για όλους.

Το βραβείο αυτό επιβραβεύει την πολύχρονη εμπνευσμένη συστηματική δουλειά και τη δέσμευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των στελεχών του Δήμου και του Τμήματος Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, το Ρέθυμνο γίνεται μέλος της οικογένειας πόλεων CIVITAS το 2016, μετά από επιτυχημένη υποβολή ανταγωνιστικής πρότασης (CIVITAS Destinations), στο Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας HORIZON 2020, που επεξεργάστηκαν για σχεδόν δύο χρόνια, πριν την υποβολή, οι ομάδες του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων Πολυτεχνείου Κρήτης και του Τμήματος Προγραμματισμού. Με το CIVITAS Destinations η πόλη του Ρεθύμνου έγινε η 1η πόλη στην Ελλάδα που λαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία CIVITAS για την υλοποίηση συγκεκριμένων και στοχευμένων μέτρων βιώσιμης κινητικότητας για κατοίκους και επισκέπτες. Εισάγονται καινοτόμες πρακτικές και λύσεις για την ηλεκτροκίνηση, τον διαμοιρασμό οχημάτων και την ενεργή κινητικότητα, τις βιώσιμες εμπορευματικές μεταφορές, τις εφαρμογές έξυπνης πόλης και το έξυπνο σύστημα στάθμευσης, την περιβαλλοντική παρακολούθηση, την οδική ασφάλεια, την αλλαγή νοοτροπίας των κατοίκων, τον συμμετοχικό σχεδιασμό κ.α.

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανη για την πόλη, αλλά και για τη συμβολή της ομάδας του εργαστηρίου με συστηματική δουλειά μέσω Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων και καινοτομική έρευνα που διεξάγεται τα τελευταία δέκα χρόνια σε συνεργασία με το Δήμο.

Στις Ημέρες Αστικής Κινητικότητας 2022, στα πλαίσια της πρώτης εκδήλωσης της τριήμερης διάσκεψης με τίτλο «Mobility Powered by Υouth», ο Καθηγητής Θεοχάρης Τσούτσος είχε την ευκαιρία να κάνει την εισαγωγική ομιλία για την Νεότητα και τη Κινητικότητα. Την ενότητα αυτή, χαιρέτησαν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι κκ. Herald Ruijters, Δντης Επενδύσεων, Καινοτομία και Βιώσιμων Μεταφορών (DG MOVE) και ο Δρ Marcel Rommerts, επικεφαλής της μονάδας έρευνας μεταφορών στον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμός Κλιματικής Υποδομής και Περιβάλλοντος (CINEA). Καθώς το 2022 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, οι Ημέρες Αστικής Κινητικότητας δίνουν στο επίκεντρο τις φωνές και τις απόψεις των νέων, για τη συμμετοχή των νέων της Ευρώπης στην πορεία προς την κλιματική ανθεκτικότητα.

Παράλληλα, στη διάσκεψη παρουσιάστηκε το έργο CIVITAS SUMP-PLUS (HORIZON2020) στο οποίο συμμετέχει το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων και ο Δήμος Πλατανιά Χανίων, ως περιοχή εφαρμογής πρότυπης μεθοδολογίας για την ανάπτυξη καινοτόμων απλοποιημένων εργαλείων και συμμετοχικού σχεδιασμού, για την ανάπτυξη σχεδίων βιώσιμων κινητικότητας σε μικρές Ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι συνεργάτες του Εργαστήριου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων συνεχίζουν τη συστηματική έρευνα για τη βιωσιμότητα (sustainability) στα αστικά, αγροτικά και παραθαλάσσια συστήματα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους, τα Επιμελητήρια και τους λοιπούς φορείς του νησιού.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ