ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Επικοινωνία Γ. Κεφαλογιάννη με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας

0

Μια ιδιαίτερα παραγωγική επικοινωνία με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας για ζητήματα αρμοδιότητάς του που αφορούν το Ρέθυμνο πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης. Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε ως συνέχεια της σύσκεψης που είχε λάβει χώρα στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής επικοινώνησε τόσο με τον Υπουργό όσο και με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων υπήρξε ενημέρωση για τα παρακάτω κρίσιμα ζητήματα:

  • Οριστικοποιήθηκε η διαδικασία εξασφάλισης της χρηματοδότησης 17.150.000 του έργου του Προσήνεμου Μόλου Λιμένα Ρεθύμνης μέσα από την έγκριση του τομεακού προγράμματος ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ 2021-2027.
  • Εγκρίθηκε η επιχορήγηση του Δήμου Αγίου Βασιλείου, ύψους 150.000,00€,

για την ανακατασκευή των δικτύων υποδομών στις πυρόπληκτες περιοχές.

  • Εγκρίθηκε η επιχορήγηση του Δήμου Ανωγείων, ύψους 73.000,00€,

για την αντικατάσταση του παλαιού υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης.

Αμέσως μετα την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Κεφαλογιάννης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είναι δεδομένο ότι για πρώτη φορά η χώρα έχει ολοκληρωμένο σχεδιασμό και στρατηγική για τα θέματα νησιωτικότητας και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι περιλαμβάνει συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ως εκ τούτου η δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου λιμενικής πολιτικής για το Ρέθυμνο παραμένει από τις βασικές προτεραιότητες για τον τόπο μας. Τους βασικούς άξονες αυτής της προσπάθειας είχαμε παρουσιάσει με τον Γιάννη Πλακιωτάκη τον περασμένο Οκτώβριο. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας για τη σταθερή βούληση αλλά και για τα χειροπιαστά αποτελέσματα αναφορικά με τη στήριξη και την ενίσχυση των λιμενικών μας υποδομών.  

Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από τον Υπουργό  Γιάννη Πλακιωτάκη και τον  Γενικό  Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη για το κρίσιμο ζήτημα του έργου του Προσήνεμου Μόλου Λιμένα Ρεθύμνης το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στο εθνικό ΠΔΕ ενώ αποτελεί και μέρος της πρότασης του Υπουργείου Ναυτιλίας για το πρόγραμμα «Μεταφορές 2021-2027» με προϋπολογισμό 2,224 δις ευρώ το οποίο και εγκρίθηκε λίγες μέρες πριν από την  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διασφαλίζοντας έτσι της συνολική χρηματοδότηση του σημαντικού αυτού έργου που υπερβαίνει τα 17 εκατομμύρια ευρώ και θα οχυρώσει την ασφάλεια του λιμανιού στο Ρέθυμνο.

Επιπρόσθετα, ενημερώθηκα για την έγκριση δυο σημαντικών ενισχύσεων που αφορούν την επιχορήγηση του Δήμου Αγίου Βασιλείου, ύψους 150 χιλιάδων ευρώ για την ανακατασκευή των δικτύων υποδομών στις πυρόπληκτες περιοχές και την  επιχορήγηση του Δήμου Ανωγείων, ύψους 73 χιλιάδων ευρώ  για την αντικατάσταση του παλαιού υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης. Οι χρηματοδοτήσεις προέκυψαν από το σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειψυδρίας στο πλαίσιο του έργου «Υδροδότηση άνυδρων νησιών & έργα βελτίωσης υποδομών ύδρευσης των νησιών» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έτους 2022 της Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π.

Τα προαναφερόμενα σε συνδυασμό με την χρηματοδότηση για τη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στη Σκαλέτα, τον  εκσυγχρονισμό του λιμενικού σταθμού στην Αγία Γαλήνη, την έγκριση της χερσαίας ζώνης και της ένταξης του έργου αποκατάστασης βλαβών λιμένων Δήμου Μυλοποτάμου (Πάνορμο, Μπαλί, Σίσσες) αποδεικνύουν την τήρηση των δεσμεύσεων ότι το Ρέθυμνο θα είναι στο επίκεντρο της περιφερειακής και της εθνικής λιμενικής μας πολιτικής». 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ