ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Προβληματισμός για τα περιστατικά κατάρρευσης μπαλκονιών

0

«Καμπανάκι» από το ΤΕΕ μετά το τρίτο μπαλκόνι που έπεσε στην Παραλιακή - Πώς οι  σεισμικές δονήσεις επιβαρύνουν τις αντοχές των κατασκευών

Έκδηλη είναι η ανησυχία που καταγράφεται στον τεχνικό κόσμο του Ρεθύμνου έπειτα και από το τρίτο κατά σειρά περιστατικό με την κατάρρευση μπαλκονιού πολυκατοικίας που βρίσκεται στην παραθαλάσσια ζώνη.

Ειδικότερα, μετά το τελευταίο περιστατικό -που ήταν το τρίτο κατά σειρά που έλαβε χώρα- σήμανε συναγερμό στο Τεχνικό Επιμελητήριο με τον πρόεδρο του στο Ρέθυμνο, Σπύρο Καλησπεράκη να κρούει καμπανάκι κινδύνου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το πρόβλημα δεν οφείλεται σε κακοτεχνίες, αλλά στην διάβρωση που έχουν υποστεί με το πέρασμα των χρόνων οι κατασκευές προηγούμενων δεκαετιών.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει ο Σπύρος Καλησπεράκης η εν μέρει πτώση τριών μπαλκονιών στο Ρέθυμνο, μέχρι σήμερα δεν οδήγησε σε ανθρώπινες απώλειες, ωστόσο, αυτό θεωρείται σίγουρο ότι θα συμβεί κάποια στιγμή, όσο οι ιδιοκτήτες των σπιτιών «καλύπτουν» με επιφανειακές παρεμβάσεις τις παθογένειες των κτισμάτων τους.


Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το σπίτι στον Κουμπέ, όπου τους προηγούμενους μήνες κατέρρευσε το μπαλκόνι του και το οποίο όπως αποδείχθηκε από τους τεχνικούς ελέγχους που έγιναν, ήταν θέμα χρόνου να καταρρεύσει ακόμα και το ταβάνι του σπιτιού, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες του.

Επιπλέον, ένας ακόμα σοβαρός - για τις παλιές κατασκευές - παράγοντας, είναι και οι κατά καιρούς σεισμικές δονήσεις που σε συνδυασμό με την διάβρωση, πρακτικά επιβαρύνουν τις αντοχές των κτισμάτων.

Σε κάθε περίπτωση το «καμπανάκι κινδύνου» που κρούει σήμερα το τεχνικό επιμελητήριο αφορά σε κτίσματα που κατασκευάστηκαν πριν από το 2000.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ