ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Προσφερόμενοι Όμιλοι στο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης

0

Η καινοτομία των Ομίλων στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου συνεχίζεται και εφέτος. Στοχεύει σε μία δημιουργική, διεισδυτική και βιωματική προσέγγιση επιλεγμένων θεμάτων που ενδιαφέρουν τους μαθητές. Μία προσέγγιση που λειτουργεί ως πρόκληση για τη βελτίωση και ανάπτυξη γνώσεων, για την ενεργοποίηση και την καλλιέργεια ικανοτήτων, την άσκηση και αξιοποίηση δεξιοτήτων και για την υιοθέτηση και κινητοποίηση αξιών των μαθητών.

Από 14 έως 30 Σεπτεμβρίου 2021 θα μπορούν οι μαθητές όλων των Γυμνασίων και Λυκείων του Ρεθύμνου, σε συνεργασία με τους γονείς τους, να δηλώνουν στην διεύθυνση https://forms.gle/v9UNtuAwfKz86Urc7 τις επιλογές τους -δείτε και τις σχετικές αναρτήσεις στον ιστότοπο του Σχολείου μας: http://gymaei-reth.weebly.com/. Για οποιαδήποτε δυσκολία, οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στο Σχολείο για παροχή βοήθειας και διευκόλυνση της συμπλήρωσης της φόρμας. Η ακριβής ημέρα του κάθε ομίλου θα καθορίζεται και με βάση τις άλλες υποχρεώσεις της πλειονότητας των εγγεγραμμένων σε κάθε Όμιλο μαθητών.

Οι θεματικές των φετινών Ομίλων περιλαμβάνουν:

1. ΤΙΤΛΟΣ: Η Ευρώπη κι εγώ

Εκπαιδευτικοί: Σκανδαλάκη Στέλλα & Καραπιδάκη Εμμανουέλα. Ειδικότητες: ΠΕ06 & ΠΕ05. Διάρκεια: 3 διδ. ώρες

Όλοι μιλάνε για την Ευρώπη!

- Για τους Αμερικάνους και τους Αυστραλούς είναι ένα ταξίδι ζωής, το ταξίδι στη «γηραιά ήπειρο» !! Αλήθεια γιατί ονομάζεται έτσι;

- Είσαι Ευρωπαίος πολίτης – τι Δικαιώματα έχεις; Μπορείς να σπουδάσεις σε άλλο κράτος;

- Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση; Πως λειτουργεί;

Αν θέλεις… να μάθεις και να ταξιδέψεις μαζί μας σε άλλες χώρες, γλώσσες, κουλτούρες,

…να δοκιμάσεις άλλες γεύσεις,

…να ακούσεις διαφορετική μουσική,

….να μάθεις άλλα έθιμα, να διασκεδάσεις παίζοντας

Τότε… έλα στον όμιλό μας!!!

2. ΤΙΤΛΟΣ: Ήταν ένας γάιδαρος!

Εκπαιδευτικός: Πετράκη Ειρήνη. Ειδικότητα: ΠΕ84. Διάρκεια: 2 διδ. ώρες

Πριν από 50-60 χρόνια σε κάθε αγροτικό σπίτι υπήρχαν 1-2 γαϊδουράκια που χρησιμοποιούταν στις μεταφορές και στις αγροτικές εργασίες. Η χρήση όμως του αυτοκινήτου και του τρακτέρ αλλά και η αστυφιλία είχε ως αποτέλεσμα ο πληθυσμός των γαϊδάρων τα τελευταία χρόνια να περιοριστεί σημαντικά.

Θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε αυτό το ζώο και να αναζητήσουμε τρόπους έτσι ώστε να προστατευτεί και να βρει τη θέση του και στις μέρες μας.

3. ΤΙΤΛΟΣ: Mathemart: Παίζοντας με τα Μαθηματικά και τις Τέχνες

Εκπαιδευτικός: Παπαστάθη Χρύσα Ειδικότητα: ΠΕ03. Διάρκεια: 2 διδ. ώρες

Σκοπός του ομίλου είναι να κατανοήσουν οι μαθητές βασικές έννοιες των Μαθηματικών μέσα από ελκυστικές δραστηριότητες ώστε να απαλλαγούν από τη Μαθηματικοφοβία και την προκατάληψη ότι τα μαθηματικά δεν έχουν σχέση με τον πραγματικό κόσμο.

Μέσα από τις προσεγγίσεις Mathemart και Process Drama ενεργοποιείται η εγγενής δημιουργικότητα και το ενδιαφέρον των παιδιών για μάθηση και ανακαλύπτουν διαφορετικούς τρόπους επίλυσης προβλημάτων. Οι μαθητές θα μάθουν να εξερευνούν ελεύθερα χωρίς το φόβο της αρνητικής κριτικής και να αναπτύσσουν επιχειρήματα και όχι τυποποιημένες απαντήσεις σε προκαθορισμένα ερωτήματα.

4. ΤΙΤΛΟΣ: Κινηματογραφική Λέσχη 2.0

Εκπαιδευτικοί: Ρενιέρη Έρη & Αρσενάκης Αρσένης. Ειδικότητα: ΠΕ02 & ΠΕ01. Διάρκεια: 4 διδ. ώρες

Οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με την οπτικοακουστική παραγωγή και ιδιαίτερα την τέχνη του κινηματογράφου. Θα γνωρίσουν την αισθητική, τη γλώσσα και τα ρεύματα του κινηματογράφου· μέσα από βιωματικές δραστηριότητες θα αναπτύξουν τη δική τους κινηματογραφική ματιά· θα συζητήσουν και θα εμβαθύνουν στα θέματα που θίγονται στις ταινίες, θα αποκτήσουν τα ποιοτικά κριτήρια ενός κριτικού θεατή. Και βεβαίως θα δουν πολλές και καλές ταινίες!

5. ΤΙΤΛΟΣ: Όμιλος ραδιοφωνίας

Εκπαιδευτικοί: Άννα Πατεράκη & Κυριακή Δημητριάδη Ειδικότητα: ΠΕ86 & ΠΕ04.01. Διάρκεια: 4 διδ. ώρες

Επειδή όσο κι αν η τεχνολογία εξελίσσεται, όσο κι αν τα μέσα αλλάζουν ύφος και μορφή, η μαγεία του ραδιοφώνου δε χάνεται ποτέ… ας το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!

Πώς φτιάχνεται μια εκπομπή; Ποιος επιλέγει το θέμα; Πώς ηχογραφείται; Πώς μπορούμε να την επεξεργαστούμε;

Αυτά και άλλα πολλά θα μπορέσουν οι μαθητές που θα συμμετέχουν στον Όμιλο Ραδιοφωνίας να μάθουν, μέσα από το διαδικτυακό περιβάλλον του Μαθητικού Ραδιοφώνου. Θα συνεργαστούν ώστε να ερευνήσουν, να συνθέσουν και να δημιουργήσουν ραδιοφωνικά έργα -εκπομπές και ραδιοφωνικά μηνύματα- με βάση τα ενδιαφέροντά τους  επιλέγοντας πάντα το ρόλο που οι ίδιοι επιθυμούν.

Οι μαθητικές ραδιοφωνικές παραγωγές θα προβάλλονται στη μαθητική, σχολική και τοπική κοινότητα μέσω δημοσιεύσεων στον ιστοχώρο του European School Radio (http://europeanschoolradio.eu/el) και θα μεταδίδονται από το διαδικτυακό Μαθητικό Ραδιόφωνο: http://europeanschoolradio.eu/player.php.

 

6. ΤΙΤΛΟΣ: Όμιλος άσκησης, διατροφής και ευεξίας

Εκπαιδευτικοί: Ψυχαράκη Χρυσή Ειδικότητα: ΠΕ11. Διάρκεια: 2 διδ. ώρες

Θα μάθουμε να εφαρμόζουμε σωστά ένα πρόγραμμα άθλησης. Θα βελτιώσουμε τη διατροφή, τη σωματική και ψυχική μας υγεία και θα αντιμετωπίσουμε το καθημερινό μας στρες με γυμναστική.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ