ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΡΕΘΥΜΝΟ

Open Mall: Αρνητική γνωμοδότηση από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κρήτης

0

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κρήτης, στο σχεδιασμό του Εμπορικού Συλλόγου και του Δήμου Ρεθύμνης για τη δημιουργία Open Mall, καθώς όπως έκρινε οποιαδήποτε παρέμβαση στο ιστορικό κέντρο και στις όψεις των καταστημάτων θα πρέπει να είναι ομοιόμορφη και να αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων του προγράμματος.

Δυσαρέσκεια και προβληματισμό προκάλεσε στον εμπορικό κόσμο του Ρεθύμνου η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων να γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη δημιουργία Open Mall σε δρόμους του ιστορικού κέντρου του Ρεθύμνου.

Για το τι ακριβώς συνέβη και σταματά, ίσως και προσωρινά το έργο, μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Πολιουδάκης. «Οι δρόμοι που επρόκειτο να γίνουν οι παρεμβάσεις για το Open Mall είναι στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, όπου υπεύθυνη είναι η αρχαιολογία. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση τουλάχιστον εξωτερικά για να μην μπω και εσωτερικά, χωρίς την άδεια της αρχαιολογίας», είπε ο κ. Πολιουδάκης και πρόσθεσε: «Οι επεμβάσεις που θέλουμε να κάνουμε εξωτερικά των επιχειρήσεων αφορούσαν σε ενιαία φωτιστικά, πινακίδες, σκίαστρα παλιού τύπου με βραχίονες και κάλυψη των κλιματιστικών, χρειάζονται έγκριση από την αρχαιολογία. Για το λόγο αυτό, κάναμε μια σύσκεψη στο δημαρχείο, παρουσία του δημάρχου, της αντιδημάρχου επιχειρηματικότητας, της προϊσταμένης της αρχαιολογίας, του εκπροσώπου του μελετητικού γραφείου που είχε αναλάβει την παρουσίαση και του εμπορικού συλλόγου όπου κατατέθηκαν τρεις εναλλακτικές προτάσεις για κάθε παρέμβαση, για τις οποίες η Εφορία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου γνωμοδότησε θετικά».

Ωστόσο, παρά το θετικό κλίμα, το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κρήτης δεν τις ενέκρινε, κρίνοντας πως είναι απαραίτητη μια αναλυτική μελέτη που θα περιλαμβάνει το σύνολο των καταστημάτων της παλιάς πόλης οι οποίες εντάσσονται στο πρόγραμμα.

«Για να γίνει η μελέτη για όλα τα καταστήματα της παλιάς πόλης θα χρειαστούν περίπου300 χιλιάδες ευρώ αλλά και μια διαγωνιστική διαδικασία που θα διαρκέσει 2-3 χρόνια», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και πρόσθεσε: «Δεχόμαστε ότι δεν είναι όλα τέλεια στην παλιά πόλη. Εμείς όμως πάμε να φτιάξουμε 100 καταστήματα, τα οποία θα γίνουν όπως τα θέλει η αρχαιολογία κι από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι θα ακολουθούσαν και οι άλλοι επαγγελματίες. Ακόμα, τα υπόλοιπα καταστήματα θα μπορούσαν να ενταχτούν σε μια Β φάση του Open Mall που ενδεχομένως θα μπορούσε ν’ ακολουθήσει. Δεν είναι λογικό να θέλουμε να ξεκινήσουμε να φτιάξουμε κάτι και να μας λένε, ή θα τα φτιάξετε όλα ή τίποτα».

Όσον αφορά στον τρόπο που θα αντιδράσει ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου, ο κ. Πολιουδάκης ανέφερε. «Μετά από συνεννόηση θα καταθέσουμε ένσταση προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο, διαφορετικά αν τελικά δεν προχωρήσει, θα πρέπει τα χρήματα αυτά που προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια να τα «ρίξουμε» σε άλλες δράσεις».  

Αξίζει ν αναφερθεί ότι η ανάπλαση που επρόκειτο να γίνει στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, θα έδινε νέα πνοή στο ιστορικό κέντρο με  οφέλη στην εμπορική δραστηριότητα της περιοχής, την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση και τον τουρισμό.

Υπενθυμίζεται πως το έργο έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Στο Δήμο Ρεθύμνης αναλογεί το ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ για έργα υποδομών ενώ στον Εμπορικό Σύλλογο που εστιάζει στο σκέλος της προώθησης και προβολής των επιχειρήσεων το ποσό των 150.000 ευρώ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

KPRINT Banner
ΡΕΘΥΜΝΟ

Open Mall: Αρνητική γνωμοδότηση από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κρήτης

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ