ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Φορείς και φίλοι αποχαιρετούν το Δημήτρη Αρχοντάκη

0

O Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών -

Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης

Με αφορμή το άκουσμα της είδησης του θανάτου του πρώην δημάρχου Δημήτρη Αρχοντάκη, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η συγγραφέας Νίκη Τρουλλινού αναφέρει πως τα πιο ωραία ταξίδια είναι πρώτα από όλα τοπία και άνθρωποι και οι δικές τους μικρές ιστορίες δίπλα στην μεγάλη Ιστορία. Ο Δημήτρης Αρχοντάκης κατάφερε να συνδεθεί άρρηκτα και στο διηνεκές με την ιστορία και την εξέλιξη του Ρεθύμνου. Ουσιαστικά, ο Δημήτρης Αρχοντάκης μεγάλωσε μαζί με το Ρέθυμνο. Έζησε τις δυσκολίες του τόπου μας, τη σκληρή μεταπολεμική περίοδο, σπούδασε, ανδρώθηκε και παρέλαβε το μητροπολιτικό Δήμο σε μια δύσκολη συγκυρία ως ένα μικρό Δήμο χωρίς δυναμική, για να τον παραδώσει Πολιτεία, όπως ανέφερε συχνά και ο ίδιος. Για τον επί πολλά έτη δήμαρχο Ρεθύμνης, η καθολική εκτίμηση σε ό,τι αφορά την παρακαταθήκη του, η διαρκής ανησυχία του για τα ζητήματα του Ρεθύμνου αλλά και ο σταθερός σεβασμός του απέναντι στους συμπολίτες μας θα παραμείνουν αξίες και σταθερές που θα μας συντροφεύουν κρατώντας ζωντανή τη μνήμη του ως ένα λαμπρό παράδειγμα αυτοδιοικητικού, δάσκαλου, και οικογενειάρχη.

Για όλους εμάς είναι ξεκάθαρο - και οφείλουμε να το αναδείξουμε και σήμερα - πως το Ρέθυμνο θα ήταν εντελώς διαφορετικό χωρίς το Δημήτρη Αρχοντάκη. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Δημήτρης Αρχοντάκης λειτούργησε απλώνοντας στο χρόνο ένα πλήρες σχέδιο που είχε για το Ρέθυμνο. Ένα σχέδιο που με μεθοδικότητα και με συνεργασία με τους φορείς του τόπου προσπάθησε να υλοποιήσει, κάτι που πέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Ήδη από το μακρινό 1971 είχε συντάξει με μία ομάδα ειδικών την «Έκθεσις επί των δεδομένων και των προοπτικών της πόλεως Ρεθύμνης». Μεταξύ άλλων, πέτυχε την πλήρη αναδιαμόρφωση της Παλιάς Πόλης για να μπορούμε σήμερα να τη χαιρόμαστε στη μορφή που με δυσκολία κρατήθηκε, συνέβαλε τα μέγιστα στην δημιουργία και στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, έλυσε το ζήτημα της ύδρευσης, θωράκισε την πόλη του Ρεθύμνου με ένα έργο ουσίας που δεν είναι άλλο από την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης, και προχώρησε στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου που άλλαξε ριζικά την εικόνα της πόλεως με τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου, της Λεωφόρου Κουντουριώτη και της οδού Μοάτσου. Επιπρόσθετα, συνέβαλε σταθερά σε κάθε πρωτοβουλία ανάδειξης της πολιτιστικής, τουριστικής και ανθρωπιστικής υπεραξίας του Ρεθύμνου.

Αποχαιρετούμε ένα στενό οικογενειακό φίλο, έναν άνθρωπο που τίμησε τη διαχρονική του φιλία με τον αείμνηστο Γιάννη Κεφαλογιάννη, με τον οποίο υπήρξαν συνεργάτες και συνοδοιπόροι δίνοντας σκληρές μάχες για τον τόπο μας, για να πετύχουν όλα τα παραπάνω. Αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στο να κάνει πράξη το όραμά του για το Ρέθυμνο.

Αποχαιρετούμε έναν ξεχωριστό Ρεθεμνιώτη, έναν άνθρωπο που έφερε όλα εκείνα τα στοιχεία της Ρεθεμνιώτικης ευγένειας, υπερηφάνειας και δημιουργικότητας. Αποχαιρετούμε ένα άνθρωπο των γραμμάτων, γνήσιο εκφραστή της «Ρεθεμνιώτικης πρεπιάς».

Όμως, όσο και αν μας στεναχωρεί αυτός ο αποχωρισμός, η πορεία του Δημήτρη Αρχοντάκη, που παρέμεινε ενεργός και ανήσυχός για τα τοπικά ζητήματα, πάντα δυνατός και χαμογελαστός παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, μας γεμίζει δύναμη, μην αφήνοντας άλλη επιλογή παρά να τον αποχωριστούμε όπως ακριβώς θα ήθελε, με την καζαντζάκειο προσέγγιση ότι «τα φτερά δεν πρέπει να είναι έξω από τους ώμους μας, πρέπει να είναι μέσα στην ψυχή μας», γνωρίζοντας καλά ότι στην ψυχή του Δημήτρη Αρχοντάκη, ήταν, είναι και θα παραμείνει το Ρέθυμνο».

 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης

Τα θερμά συλλυπητήρια της Περιφέρειας Κρήτης, εκφράζει ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στην οικογένεια του εκλιπόντος π. Δημάρχου Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη.

Σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης αναφέρεται στην προσφορά του π. Δημάρχου, επισημαίνοντας: «Ο Δημήτρης Αρχοντάκης ως Δήμαρχος Ρεθύμνου επί σειρά ετών υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση και τους συνδημότες του με προγραμματισμό και αποτελεσματικότητα συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη. Παράλληλα συνέδεσε την τοπική κοινωνία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης καθώς υπήρξε ένας από τους πρωτοστάτες της ίδρυσης των Πανεπιστημιακών σχολών στο Ρέθυμνο. Ως Περιφέρεια Κρήτης εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

 

Ο βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός

«Η αιφνίδια απώλεια ενός ξεχωριστού συμπολίτη μας, του πρώην Δημάρχου Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη, μας έχει συγκινήσει όλους. Γιατί ο Δημήτρης Αρχοντάκης κατάφερε στον πολυετή δημόσιο βίο του να υπερβεί περιχαρακώσεις και αντιθέσεις, να οραματιστεί και να δρομολογήσει παρεμβάσεις που επηρέασαν τη ζωή των ανθρώπων και την ευημερία του τόπου. Κυρίως όμως, γιατί άφησε ένα ευδιάκριτο «αποτύπωμα» ευγένειας, απλότητας, πνευματικής καλλιέργειας και βαθιάς γνώσης των δημοτικών θεμάτων, με το οποίο κέρδιζε πάντα το σεβασμό και την εκτίμηση φίλων και αντιπάλων. Αυτή είναι η ανθρώπινη, κοινωνική και πολιτική «παρακαταθήκη» του Δημήτρη Αρχοντάκη. Και αυτή θα κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

 

Η βουλευτής Α΄ Αθηνών Όλγα Κεφαλογιάννη

«Η απώλεια του Δημήτρη Αρχοντάκη μας έχει θλίψει. Ένας οραματιστής Δήμαρχος, υπηρέτησε με μεγάλη επιτυχία την πόλη και την τοπική αυτοδιοίκηση επι δεκαετίες. Θυμάμαι με συγκίνηση τις προσπάθειες που έκανε μαζί με τον πατέρα μου Γιάννη Κεφαλογιάννη για την διάσωση της παλιάς πόλης, το Πανεπιστήμιο, την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και τον τουριστικό της προσανατολισμό. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

H Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαρίας Λιονή  

« Το Ρέθυμνο αποχαιρετά σήμερα έναν άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης, που μέσα από την πολυετή θητεία του στα Κοινά συνέβαλε τα μέγιστα στην τοπική ανάπτυξη και πρόοδο. Ο Δημήτρης Αρχοντάκης  υπηρέτησε με όραμα και αφοσίωση την πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών, και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με έργα και δράσεις, που άλλαξαν την εικόνα του Ρεθύμνου, έθεσαν τις βάσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού και έβαλαν τα θεμέλια για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πέρα από Δήμαρχος και έμπειρο στέλεχος της Αυτοδιοίκησης με βαθιά γνώση των Θεσμών και των τοπικών ζητημάτων, με σεβασμό στον Άνθρωπο και μακρά προσφορά στην τοπική κοινωνία, ο Δημήτρης Αρχοντάκης υπήρξε και ένας «μεγάλος» δάσκαλος για αρκετές γενιές συμπολιτών μας, που μέσα από τη χαρισματική διδασκαλία του αγάπησαν και έμαθαν την ελληνική γλώσσα και απέκτησαν τα εφόδια για την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

"Στο θλιβερό άγγελμα του θανάτου του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ Καθηγητή – Τέως Δημάρχου Ρεθύμνης

Συνήλθε σήμερα, 05 Μαΐου 2021, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00, σε έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση, παρόντος του κ. Δημάρχου Ρεθύμνης, ο οποίος, διερμηνεύοντας τις σκέψεις των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εξήρε την προσωπικότητα, την πολιτική συνέπεια, το χαρακτήρα, το ήθος, την ακεραιότητα και την εντιμότητα του θανόντος, ο οποίος επί 27 έτη τίμησε την εμπιστοσύνη των πολιτών με σειρά πράξεων και πρωτοβουλιών, από τη θέση του Δημάρχου Ρεθύμνης.

 Ο εκλιπών ενεργούσε με γνώμονα το καλό και το γενικό συμφέρον της πόλης μας, χωρίς ποτέ να υπολογίζει τις προσωπικές, πολιτικές, κοινωνικές ή ιδεολογικές απόψεις του οποιουδήποτε, γεγονός που του αναγνωρίστηκε από το σύνολο των δημοτών της πόλης μας, και όχι μόνο, και κατόρθωσε με τον τρόπο αυτό να κερδίσει την αναγνώριση, το σεβασμό και την εκτίμηση από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Ως γνήσιος οραματιστής, διείδε από πολύ νωρίς τους πυλώνες ανάπτυξης αυτού του τόπου και η προσωπική του πορεία και διαδρομή συνδέεται άμεσα με την πρόοδο του Ρεθύμνου και την εξέλιξή του σε μια σύγχρονη και οικονομικά εύρωστη πόλη, υπερβαίνοντας τα δεδομένα του παρελθόντος. Η ανάπτυξη του τουρισμού, η αξιοποίηση και ανάδειξη της παλαιάς πόλης και η θωράκισή της με βασικά έργα αναβάθμισης του δικτύου ομβρίων και του αποχετευτικού συστήματος, τα έργα υδροδότησης της πόλης από τις πηγές της Αργυρούπολης, η απόκτηση της Φορτέτζας, αποτελούν ορισμένες μόνο από τις στρατηγικές του επιλογές, που ανέδειξαν τον εκλιπόντα σε προσωπικότητα μείζονος εμβέλειας. Κύρια, πρέπει να αναφερθούμε στην άοκνη και διαρκή προσπάθεια του για την ίδρυση, ανάπτυξη και επέκταση του Πανεπιστημίου Κρήτης και για την εγκαθίδρυση της έδρας του στο Ρέθυμνο, τα προβλήματα και την εξέλιξη του οποίου παρακολουθούσε μέχρι το τέλος της ζωής του, παρεμβαίνοντας με εξαιρετικά εύστοχες δημόσιες τοποθετήσεις.

Για τους λόγους αυτούς, το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης εξέδωσε ΟΜΟΦΩΝΑ το παρακάτω ψήφισμα σε ένδειξη πένθους για τον θάνατό του και ελάχιστου φόρου τιμής προς το πρόσωπό του

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Αρ. Ψηφίσματος 3/2021

  1. Να εκφράσει τη θλίψη του για την απώλεια του τέως Δημάρχου Ρεθύμνης Δημητρίου Αρχοντάκη, ο οποίος υπηρέτησε τα καθήκοντα του επί σειρά ετών με ευαισθησία, ευσυνειδησία, εντιμότητα, διορατικότητα και εργατικότητα.
  2. Να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην εξόδιο τελετή.
  3. Να διατυπώσει τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στην οικογένεια του και να επιδώσει το παρόν ψήφισμα.
  4. Να αναγνωστεί το παρόν ψήφισμα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την τέλεση της εξόδιου ακολουθίας.
  5. Να εκφωνήσει επικήδειο λόγο ο Δήμαρχος Ρεθύμνης.
  6. Να αποδώσει τιμές η Φιλαρμονική του Δήμου Ρεθύμνης, παιανίζοντας πένθιμα έξωθεν του ναού που θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία.
  7. Να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στην επόμενη  τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
  8. Να τιμηθεί προσηκόντως σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσει ο Δήμος Ρεθύμνης.
  9. Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία στα δημοτικά καταστήματα κατά την ημέρα της κηδείας.
  10. Να τελεστεί η κηδεία του εκλιπόντος με δημοτική δαπάνη.
  11. Να παραχωρηθεί δωρεάν, τιμής ένεκεν, τάφος στον εκλιπόντα, σύμφωνα με την παράγραφο 11.2 του άρθρου 11 του Κανονισμού Κοιμητηρίων του Δήμου Ρεθύμνης.
  12. Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου και να δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο.

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης θα έχει πάντα μια θέση στο Δήμο Ρεθύμνης και στις καρδιές μας, ενώ η στάση ζωής και το πολιτικό του ανάστημα θα αποτελούν παράδειγμα για όλους εμάς τους νεότερους.

Ας αναπαύεται εν ειρήνη στη ρεθεμνιώτικη γη, του τόπου αυτού που αγάπησε βαθιά και υπηρέτησε με αφοσίωση καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του.

Δήμαρχε, σε αποχαιρετούμε με αγάπη και σεβασμό.

Καλό σου ταξίδι."

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΝΙΚΟΣ Τ. ΑΓΡΙΜΑΚΗΣ  - ΤΑ ΜΕΛΗ - Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΓΙΩΡΓΗΣ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

                                    

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης, ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΤΣΑΛΕΔΑΚΗ, πληροφορούμενη το θάνατο του   τέως Δημάρχου Ρεθύμνης και πρώην Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης,

 Αρχοντάκη Δημητρίου

συγκάλεσε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΛΤΡ, το οποίο και  αφού έλαβε  υπόψη του ότι:

  • Ο εκλιπών  υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης μετά την αλλαγή του προγενέστερου νομικού καθεστώτος υπό το οποίο λειτουργούσε,
  • Υπήρξε  επικεφαλής του από το 2003 έως και το 2006,  με πνεύμα εξωστρέφειας και εκσυγχρονισμού και προετοιμάζοντας σημαντικές αλλαγές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τα επόμενα χρόνια και έχουν διαμορφώσει το χαρακτήρα της περιοχής ως το κέντρο της επισκεψιμότητας της πόλης,
  • Πάντα και ανεξαρτήτως των ζητημάτων που επρόκειτο να διευθετηθούν, αντιμετώπιζε τους πολίτες και συνεργάτες του με προσήνεια,  ευγένεια,  πυγμή, με γνήσιο πολιτικό ήθος.
  • Πρωτοστάτησε σε πολλά μεγάλα έργα του Ρεθύμνου, κάνοντάς το ώστε αυτό να εξελιχθεί σε ποιότητα και ανάπτυξη.
  • Έως τελευταίας στιγμής, αποτέλεσε αρωγό και σύμβουλο του ΔΛΤΡ προς όφελος των πολιτών του Ρεθύμνου.

Απεφάσισε:

  • Να μεταφέρει τα θερμά συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του εκλιπόντος.
  • Να επιδώσει το παρόν ψήφισμα στην οικογένειά του.
  • Να δημοσιεύσει το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης και στον τοπικό τύπο.
  •  
  • Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΔΛΤΡ ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΤΣΑΛΕΔΑΚΗ
  • Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΛΤΡ

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΕΥΑΡ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΡΕΘΥΜΝΟΥ στο θλιβερό άγγελμα του θανάτου του
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΖΑΧ. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ – ΤΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ – ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ. ΔΕΥΑΡ συνήλθε σήμερα, 5 Μαΐου 2021, ημέρα Τετάρτη και ώρα 9:00 π.μ., σε έκτακτη και κατεπείγουσα δια περιφοράς συνεδρίαση , μετά από Πρόσκληση του Προέδρου ΔΣ ΔΕΥΑΡ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αφού άκουσε τον Πρόεδρο ο οποίος εξήρε την προσφορά του εκλιπόντος που με την ιδιότητά του ως Προέδρου ΔΣ ΔΕΥΑΡ και Δημάρχου Ρεθύμνης επί σειρά ετών ανέλαβε πρωτοβουλίες για :

• Τη διασφάλιση της υδροδότησης του Ρεθύμνου από πηγές Αργυρούπολης και λίμνη Κουρνά .
• Την ολοκλήρωση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του Ρεθύμνου και την επέκταση των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ώστε να καλυφθεί το σύνολο της πόλης .
• Την κατασκευή σύγχρονων και επαρκών δικτύων ύδρευσης, λυμάτων , ομβρίων και ταυτόχρονη υπογειοποίηση των εναέριων δικτύων ΔΕΗ και ΟΤΕ στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου .
• Την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και του ιστορικού της κέντρου .
• Την ανάδειξη , ανάπτυξη και αξιοποίηση του υδροδοτικού πεδίου Κούμων – Αρμένων και την υδροδότηση των οικισμών του Βρύσσινα .
Ο εκλιπών θεωρούσε ακράδαντα ότι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης αποτελεί σημαντικό εργαλείο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του τόπου καθώς η συλλογή και επεξεργασία των λυμάτων, η διασφάλιση επαρκούς και υγιεινού νερού , η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου μέσω της ανάπτυξης υποδομών και η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης συμβάλουν στην ευημερία των δημοτών και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος .
Για τους λόγους αυτούς, το Διοικητικό Συμβούλιο ΔΕΥΑΡ εξέδωσε ΟΜΟΦΩΝΑ το παρακάτω ψήφισμα ως ένδειξη πένθους για τον θάνατό του και ελάχιστου φόρου τιμής προς το πρόσωπό του
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Αρ. Ψηφίσματος 1/2021
1. Να διατυπώσει τα θερμά συλλυπητήρια του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στην οικογένειά του και να επιδώσει το παρόν ψήφισμα.
2. Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΡ και να δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο.
3. Να αναγνωστεί από τον Πρόεδρο του Δ.Σ κατά την τέλεση της εξόδιου ακολουθίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΔΕΥΑΡ
ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΤΑ ΜΕΛΗ
ΛΙΤΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΛΑΧΝΙΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΔΑΛΗΜΠΑΣΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΛΕΛΕΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΚΙΑΓΙΑΣ ΔΡΑΚΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΛΙΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΕΧΑΓΙΑΔΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρίου στην είδηση της απώλειας του τέως Δημάρχου Ρεθύμνου, κ. Δημήτρη Αρχοντάκη, συνεδρίασε εκτάκτως, έπειτα από την 3736/05.05.2021 πρόσκληση του Προέδρου του, κ. Γαλάτιου Μοσχονά και αποφάσισε ομόφωνα τα κάτωθι:

  1. Την έκδοση ψηφίσματος σε ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής.
  2. Να εκφράσει τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στην οικογένεια του εκλιπόντος.
  3. Να παραστεί αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου στην εξόδιο ακολουθία.
  4. Να αναγνωστεί το ψήφισμα στην εξόδιο ακολουθία και να επιδοθεί στην οικογένεια του εκλιπόντος.
  5. Να κατατεθεί στην μνήμη του εκλιπόντος στεφάνι εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρίου.
  6. Να αναρτηθεί το ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου και να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

ΨΗΦΙΣΜΑ

«Η είδηση της απώλειας του τέως Δημάρχου Ρεθύμνου, Δημήτρη Αρχοντάκη, προκαλεί θλίψη και οδύνη, τόσο σε όσους είχαμε την τιμή και την τύχη να τον γνωρίζουμε προσωπικά, όσο και στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας του Ρεθύμνου, από την οποία αγαπήθηκε και τιμήθηκε όσο κανείς άλλος.

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης επί σειρά ετών υπηρέτησε και τίμησε με το ήθος και το έργο του τη δημόσια ζωή του τόπου μας. Υπήρξε ο μακροβιότερος Δήμαρχος Ρεθύμνου, ενώ παράλληλα, μέσα από το επάγγελμά του αποτέλεσε θετικό πρότυπο, δίνοντας ώθηση σε εκατοντάδες νέες και νέους να γνωρίσουν και να ασχοληθούν με τα γράμματα και τον πολιτισμό αυτού του τόπου.

Ως Δήμαρχος, υπήρξε χαρισματικός, οραματιστής και πρότυπο εργατικότητας. Ακούραστος, μαχητικός και έντιμος, συνέδεσε άρρητα το όνομά του με λαμπρές σελίδες της αυτοδιοικητικής μας ιστορίας, αφήνοντας πίσω του μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη.

Μέχρι το τέλος του βίου του παρέμεινε ενεργός πολίτης, ειλικρινής, ιδεολόγος και πάντα νέος στη σκέψη. Τον αποχαιρετούμε με αγάπη και σεβασμό».

 

Ο Δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός

«Η είδηση της απώλειας του Δημήτρη Αρχοντάκη μας γεμίζει θλίψη. Με ρίζες από το Μοναστηράκι Αμαρίου, υπήρξε ένας από τους τελευταίους σπουδαίους και ικανούς άντρες της γενιάς του. Σημαντικό κεφάλαιο της αυτοδιοικητικής ιστορίας του τόπου επί δεκαετίες. Υπηρέτησε την κοινωνία του Ρεθύμνου ως ο μακροβιότερος μέχρι σήμερα Δήμαρχος με αφοσίωση, ακεραιότητα και συνέπεια. Υπήρξε οραματιστής, διορατικός, με σκέψη μπροστά από την εποχή του. Καθηγητής στο επάγγελμα, συγγραφέας αλλά και ταυτόχρονα σημαντικός καθοδηγητής για όλους εμάς τους νεότερους αυτοδιοικητικούς που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να δεχόμαστε τις συμβουλές του. Ως άξιος εκπρόσωπος του τόπου αλλά και ως ενεργός πολίτης μέχρι σήμερα, αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή του Ρεθύμνου και όχι μόνο. Υπήρξε ευγενής σε κάθε του βήμα, έντιμος και ακέραιος από την αρχή μέχρι το τέλος, εργατικός και καλός οικογενειάρχης. Τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγο του Άργη και τα παιδιά του. Αιωνία η μνήμη του».

 

Ο Δήμαρχος Μυλοπόταμου Δημήτρης Κόκκινος

«Η απώλεια του Δημήτρη Αρχοντάκη προκαλεί σε όλους μας συναισθήματα συγκίνησης και θλίψης. Ήταν ο οραματιστής, μαχητής και αποτελεσματικός δήμαρχος, που καθόρισε τις εξελίξεις και δημιούργησε το κατάλληλο πεδίο για το πέρασμα του Ρεθύμνου από το παρόν στο μέλλον.

Διέθετε όλα τα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν εκείνους που υπηρετούν τα κοινά. Δηλαδή, διορατικότητα και ικανότητα να κάνει πράξη τα οράματα του. Έτσι επέδειξε μια πρωτοφανή για την εποχή του ενεργητικότητα, η οποία μέσα από μια πολυσύνθετη και πολυεπίπεδη παρέμβαση, καθόρισαν τις εξελίξεις και διαμόρφωσαν συνθήκες αλλαγής και προκοπής για τον τόπο και την κοινωνία. Ο Δημήτρης Αρχοντάκης, ήταν μπροστά από την εποχή του και το αποτύπωμα του στο μέλλον, τον καθιστούν πρωτοπόρο και δάσκαλο της αυτοδιοίκησης. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του και στην κοινωνία του Δήμου Ρεθύμνης.»

 

Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης

Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης σε δήλωση του εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για τον  πρώην Δήμαρχο Ρεθύμνης Δημήτρη Αρχοντάκη.

«Ο Δημήτρης Αρχοντακης με καταγωγή από τη Ορνέ Αγίου Βασιλείου  υπήρξε ένας ιδιαίτερα αγαπητός Δήμαρχος, ένας σπουδαίος άνδρας της αυτοδιοίκησης που εργάστηκε με ζήλο  για το Ρέθυμνο και ήταν ο θεμελιωτής της σημερινής του εικόνας. Ένα άνθρωπος που ξεχώρισε για την ευγένεια του, την διορατικότητα, την μεθοδικότητα, την αφοσίωση και την βαθιά του γνώση για τα θέματα του Ρεθύμνου. Ένας ακούραστος εργάτης της αυτοδιοίκησης, με ενωτικό λόγο, με αναμφισβήτητη προσφορά στον τόπο του, στην αυτοδιοίκηση και γενικότερα στο δημόσιο βίο . Για πολλά χρόνια υπηρέτησε τον Δήμο Ρεθύμνου, ασκώντας υποδειγματικά τα καθήκοντα του κάνοντας αγώνα και σκοπό της ζωής του την προάσπιση των αιτημάτων των συμπολιτών του. Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση, εκτίμηση και σεβασμό για όλα όσα προσέφερε. Στην οικογένεια του εκφράζω  τα θερμά μου συλλυπητήρια.»

 

Ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Σ. Κεφαλογιάννη

«Ο Δημήτρης Αρχοντάκης  θα μείνει πάντα στο νου και στην καρδιά μας ως ένας ακάματος εργάτης του Ρεθύμνου και της αυτοδιοίκησης. Ένας αυτοδιοικητικός που επανειλημμένα τον τίμησαν οι Ρεθεμνιώτες με την ψήφο τους.

Την Εμπιστοσύνη αυτή που του έδειξαν οι συμπολίτες του, την επέστρεψε σε αυτούς συνδέοντας το όνομα του με την ανάπτυξη της πόλης του.
Η ακεραιότητά του, η ευγένεια και το ήθος του παρακαταθήκη για κάθε Ρεθεμνιώτη.
Το Ρέθυμνο, η Κρήτη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλοι μας τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση.
Κέρδισε επάξια, το σεβασμό και την εκτίμηση όλων.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του»

Ο πρώην Νομάρχης Ρεθύμνου και καθηγητής Μανώλης Λίτινας :

«Στην πολύχρονη επαγγελματική και αυτοδιοικητική λειτουργία μας, συνεργαζόμασταν πάντα αρμονικά για το καλό των μαθητών και των συμπολιτών μας.

Οι κατά καιρούς πολιτικές διαφωνίες ή αντιθέσεις μας δεν επηρέασαν ποτέ την εκτίμηση μου για την προσωπικότητα του και την προσφορά του στην αναπτυξιακή πορεία της πόλης και του Νομού μας.

Καλό ταξίδι φίλε, συνάδελφε και συνεπαρχιώτη Δημήτρη.»

 

Ο Γιάννης Κουράκης και η ΠΕΔ Κρήτης

«Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του πρώην Δημάρχου Ρεθύμνης Δημήτρη Αρχοντάκη, ο οποίος προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον τόπο που αγάπησε και υπηρέτησε για πολλά χρόνια.

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα της Αυτοδιοίκησης και αγωνίστηκε με πάθος για το Ρέθυμνο, αφιερώνοντας τις δυνάμεις του για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου. Ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του».

 

Ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου Θωμάς Κρεβετζάκης

Σε λίγες ώρες το Ρέθυμνο θα αποχαιρετήσει τον Δημήτρη Αρχοντάκη, των επί σειρά ετών Δήμαρχο Ρεθύμνου, τον  εξαιρετικό φιλόλογο , τον άνθρωπο της ευγένειας και της πραότητας. Ο Δημήτρης Αρχοντάκης  διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολύπλευρη ανάπτυξη του Ρεθύμνου. Το πρώιμο όραμα του για την εξέλιξη της πόλης βασίστηκε στους άξονες  Πολιτισμός - Τουρισμός – Πανεπιστήμιο Κρήτης και  με την συστηματική δουλειά του κατάφερε «να δώσει μέλλον στο παρελθόν της», να αναπτυχθεί οικονομικά και να μπουν οι βάσεις για την βιώσιμή και αειφόρα ανάπτυξη της. Πρόδρομος στην  εποχή του  για την τοπική αυτοδιοίκηση, αντιλήφθηκε την αξία της διάσωσης και ανάδειξης  της παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου  και της  Φορτέτσας  με άξιο συμπαραστάτη τον Χρήστο Μακρή   και στην συνέχεια με τις εξαιρετικές μελέτες των Μουτσόπουλου και Ζέρβα. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο αντιλαμβανόμενος εξαρχής την σπουδαιότητα του και υπερασπίζοντας το ως την τελευταία στιγμή της ζωής του, ενώ προώθησε  και έβαλε τις βάσεις  με  συγκεκριμένες ενέργειες  για  την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου. «Όλα κύριε Δημήτρη είναι εδώ / όπως τα άφησες εσύ κι όπως τα ξέρεις»

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

 

Ψήφισμα της Διοικούσας Επιτροπής

Εκλ. Περιφέρειας Ρεθύμνης Νέας Δημοκρατίας

Την 4.5.2021, στο άγγελμα της θλιβερής ειδήσεως του αιφνίδιου θανάτου του Δημητρίου Αρχοντάκη, επί σειρά ετών Δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου Ρεθύμνης, κατόπιν πρόσκλησης από τον πρόεδρο, συνεδρίασε εκτάκτως και σε διευρυμένη σύνθεση, η Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας Ρεθύμνης της Νέας Δημοκρατίας.

Τα μέλη εξήραν την πολιτική συνέπεια, τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα, το ήθος, την ακεραιότητα και εντιμότητα του θανόντος, ο οποίος επί σειρά ετών τίμησε την πόλη μας και τον Νομό Ρεθύμνης από την θέση του Δημάρχου Ρεθύμνης και ταυτόχρονα μέλους σε Διοικητικά Συμβούλια πλήθους Νομικών Προσώπων.

Ο εκλιπών ήταν φωτεινή προσωπικότητα της ζωής του Ρεθύμνου και ενεργούσε με γνώμονα το συνολικό καλό και το γενικό συμφέρον της πόλης και του Νομού μας, χωρίς να υπολογίζει πεποιθήσεις ή ιδεολογικές τοποθετήσεις, γεγονός που του αναγνωρίστηκε από τους πολιτικούς του φίλους αλλά και τους αντιπάλους του.

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης αγαπούσε με πάθος και είχε στην καρδιά και την ψυχή του το Ρέθυμνο και τον τόπο καταγωγής του, το Αμάρι και το Μοναστηράκι, απέκτησε πάρα πολλούς και αγαπημένους φίλους και αυτό, όπως και όλα τα άλλα, είναι καθολικής αναγνώρισης. Άνθρωπος σπάνιας ευφυΐας, ζηλευτής από όλους, άψογος οικογενειάρχης και εξαιρετικός καθηγητής, αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην ζωή του τόπου μας, αφού απολάμβανε τον θαυμασμό και την εκτίμηση όλων μας και όλοι γενικά διαβάζαμε με προσοχή τα κείμενά του με τις εξαιρετικές και καίριες παρεμβάσεις του, μέχρι και πριν από λίγες ημέρες.

Η απαράμιλλη πραότητα και ηρεμία του χαρακτήρα του, η συνέπειά του, ο μεστός του λόγος, η ευθύτητα, το θάρρος και η ειλικρίνεια, παράλληλα με τον δυναμισμό που είχε, κυρίως, όμως η διορατικότητα και η δυνατότητα πρόβλεψης για το μέλλον, του χάρισαν τον τίτλο του μεγάλου ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ιδιότητα η οποία θα τον ακολουθεί και μετά τον θάνατό του. Ταυτόχρονα αφήνει ισχυρή παρακαταθήκη σε όλους, για να οδηγήσουν την πόλη μας σε ευημερία και ανάπτυξη.

Μετά από τα παραπάνω και αφού ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των μελών

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ

1.- Να παρασταθούν τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Ρεθύμνης της Νέας Δημοκρατίας στην κηδεία και την ταφή του εκλιπόντος.

2.- Να κατατεθεί, αντί στεφάνου στη μνήμη του, χρηματικό ποσόν στην μονάδα τεχνητού νεφρού του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ρεθύμνης, σύμφωνα με την επιθυμία του εκλιπόντος

3- Να παραδοθεί αντίγραφο του παρόντος στην οικογένεια του εκλιπόντος.

4.- Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον Τοπικό Τύπο.

ΓΙΑ ΤΗΝ Δ.Ε.Ε.Π. ΡΕΘΥΜΝΗΣ

 Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Μανώλης Ι. Φουρφουλάκης Ειρήνη Κοτζάκη

 Τα μέλη

Νικόλαος Αχ. Κεφαλογιάννης, Γεώργιος Πιτσιδιανάκης, Νικόλαος Δασκαλάκης, Γεώργιος Β. Λουτριανάκης, Αντώνιος Ευαγγ. Τσουρδαλάκης, Χαράλαμπος Χαιρέτης, Ευάγγελος Β. Μανιουδάκης, Θεόδωρος Ν. Νίνος, Πέτρος Ε. Στεφανάκης, Στυλιανός Αρκ. Σπανουδάκης, Ιωάννης Γ. Λελεδάκης, Ιωάννης Κ. Τρουλλινός, Γεώργιος Ξεξάκης, Θάνος Σκαλούμπακας, Ζαχαρίας Αν. Βαρδάκης, Εμμανουήλ Κ. Φουντιδάκης, Παντελής Κ. Αποστολάκης, Χρυσούλα Β. Ψυχαράκη, Μιχαήλ Ι. Προκοπάκης, Νικόλαος Ξυπολυτάς, Ευστράτιος Ι. Ψυχαράκης

 

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου

«Με θλίψη και βαθιά συγκίνηση πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Δημήτρη Αρχοντάκη.

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης είχε προσφέρει πολλά ως φιλόλογος στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και είχε εμφυσήσει την αγάπη σε εκατοντάδες νέους ανθρώπους, μέσα από τη διδασκαλία του αλλά και από την αρθρογραφία του για τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας και τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών. Επίσης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο.

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια και στους οικείους του.»

 

Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου

«Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρεθύμνου, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για τον θάνατο του πρώην Δημάρχου Ρεθύμνου, Δημήτρη Αρχοντάκη, ο οποίος επί σειρά ετών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης του Ρεθύμνου και στην συνολική αλλαγή της εικόνας του.

Αιωνία του η μνήμη και δύναμη και κουράγιο στους οικείους του».  

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Στο Ρέθυμνο σήμερα Τρίτη 4 Μαΐου 2021, Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ συνήλθε σε έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση, στο άκουσμα της θλιβερής αναγγελίας του θανάτου του τέως Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Δημητρίου Αρχοντάκη και εξέδωσε ΟΜΟΦΩΝΑ το παρακάτω ψήφισμα σε ένδειξη πένθους για τον θάνατό του και ελάχιστου φόρου τιμής προς το πρόσωπό του.

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Ρέθυμνο συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία ανθρώπων, όπως ο εκλιπών τ. Δήμαρχος Δημήτρης Αρχοντάκης όχι μόνο για τις γνώσεις, τις ικανότητες και την επιτυχή πραγμάτωση ενός στιβαρού έργου για την πρόοδο και την ανάπτυξη της πόλης αλλά και για την σπουδαία προσφορά του τόσο στην προώθηση της Τέχνης και του Πολιτισμού όσο και στην ανάπτυξη του Τουρισμού ως βασικούς πυλώνες ευημερίας του Ρεθύμνου.

Από τις πλέον χαρισματικές, τόσο πνευματικά όσο και πολιτικά, προσωπικότητες του τόπου, υπηρέτησε με πάθος και όραμα το Δήμο Ρεθύμνης αφήνοντας ακριβή παρακαταθήκη.

Ας αναπαύεται εν ειρήνη στην γη του τόπου που αγάπησε βαθιά και υπηρέτησε με αφοσίωση καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του.

Η Επιτροπή Τουρισμού & Επιχειρηματικότητας Δήμου Ρεθύμνης εξέδωσε ομόφωνα την 8/2021 απόφασή του ως εξής:

Α Ρ Ι Θ Μ Ο Σ Α Π Ο Φ Α Σ Η Σ  8/2021

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι

1. Να εκφράσει τα θερμότατα συλλυπητήρια του προς την οικογένεια του

εκλιπόντος.

2. Να δημοσιευθεί το παρόν Ψήφισμα στον Τοπικό Τύπο.

3. Να δοθεί αντίγραφο του ψηφίσματος στην οικογένεια.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής

Θεοπίστη Μπιρλιράκη                                    

Τα μέλη της Επιτροπής

 

Ψήφισμα από τον ΣΕΑΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ρεθύμνου, πληροφορήθηκε τη θλιβερή είδηση θανάτου του επί πολλών ετών Δημάρχου Δημήτρη Αρχοντάκη και λυπήθηκε βαθύτατα για την μεγάλη απώλεια για το Ρέθυμνο, αλλά και για τον Σύνδεσμο μας, αφού ήταν Έφεδρος Αξιωματικός και μέλος μας. Για το λόγο αυτό συνήλθε εκτάκτως διαδικτυακά και εξέδωσε ομόφωνα το παρακάτω

ΨΗΦΙΣΜΑ

1.- Όλοι γνωρίζουμε την μεγάλη του προσφορά του εκλιπόντος στην πόλη μας και την αναγνωρισμένη ουσιαστική συμβολή του στην ανάπτυξη της, αφού πρωτοστάτησε και στην ίδρυση του Πανεπιστημίου, αλλά έβαλε το στίγμα του και σε σημαντικά δημοτικά έργα, όπως το σύστημα ύδρευσης, το αντιπλημμυρικό της παλιάς πόλης, αλλά και σε άλλα έργα που ωφέλησαν την Τουριστική Ανάπτυξη της Πόλης μας και ευχόμαστε να είναι αιωνία η μνήμη του. Γι αυτό, επιβάλλεται να παραστεί σύσσωμο το Δ.Σ., εφόσον επιτραπεί, ή αντιπροσωπεία του, στη νεκρώσιμη ακολουθία, να συμμετέχει στη θλίψη της οικογένειας του, εκφράζοντας θερμά Συλλυπητήρια.

2.-  Να καταθέσει, προς τιμή του εκλιπόντος, στεφάνι και  συμβολικό ποσό στη νεφρολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ύστερα από επιθυμία της οικογένειας του.

3.-  Να διαβαστεί το παρόν, εφόσον επιτραπεί, στη νεκρώσιμη ακολουθία και να δημοσιευτεί στον Τοπικό Τύπο.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ ΚΛΕΑΡΧΟΣ                     ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ  ΡΕΘΥΜΝΗΣ

 Σήμερον την 4η Απριλίου 2021 ημέρα Τρίτη και ώρα από 11π.μ.

η Πρόεδρος  κ.Φέφη Βαλαρή, κυριολεκτικά συγκλονισμένη, κάλεσε σε τηλεφωνική επικοινωνία , λόγω πανδημίας, όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου και ανακοίνωσε τον αιφνίδιο θάνατο του εξαιρετικού και επί σειρά δεκαετιών, ανεκτίμητου πνευματικού του υποστηρικτή, σοφού συμβούλου και πιστού φίλου του, πρώην Δημάρχου της πόλης μας, φιλολόγου και ιστορικού, Δημητρίου Αρχοντάκη.

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης υπήρξε αναμφισβήτητα ένας πανέξυπνος, οξυδερκής, πρωτοπόρος οδηγητής.  Ένας ακάματος και τολμηρός αγωνιστής. Ένας αποφασισμένος οραματιστής με τα σπάνια χαρίσματα, τις μοναδικές ικανότητες μα και με την απαραίτητη διπλωματικότητα και ευρύτητα πνεύματος ώστε να κατορθώνει το φαινομενικά άπιαστο, να το κάνει πραγματικότητα, προς όφελος όλων!  

Σαν Δήμαρχος που είχαμε την τύχη σαν πόλη να έχομε επί 27 έτη, σαν καταπληκτικός εκπαιδευτικός  μα και σαν Άνθρωπος, ο Δημήτρης Αρχοντάκης ήταν πάντα μία απολύτως φερέγγυα και αστείρευτη πηγή εμπειρίας και  γνώσης που με το «ευήκοον ούς» που τον διέκρινε, επίσης, ήταν ένας πολύτιμος αλλά και προσεκτικά διακριτικός, «παρών», στην ζωή της πόλης μας, στην οικογένειά του , στους φίλους και γνωστούς του μέχρι προχτές που τόσο ξαφνικά μας έφυγε… μας ξέφυγε, σε κόσμους άλλους πιο φωτεινούς και πιό αγνούς, πιο αληθινούς και πιο γνήσιους!

Στο Λύκειό μας προσέφερε πάρα πολλά.  Πάντα κοντά μας στις διάφορες εξορμήσεις, συνεργάτης σε λαογραφικές εκθέσεις, αρωγός σε πολιτισμικές εκδηλώσεις, με κάθε δυνατό τρόπο μας συνέδραμε στο δύσκολο και πολυποίκιλο έργο μας που τόσο εκτιμούσε και αγαπούσε. Το 1996 έκανε δυνατή με την συνδρομή του Δήμου, την πραγματοποίηση της θεατρικής υπερπαραγωγής «Κλήδονας Πανάρχαιος Οιωνός» διότι πάντοτε τον ενδιέφερε η Παράδοση, ο Πολιτισμός, η Τέχνη και βεβαίως η Ελληνική Γλώσσα και η Κρητική Διάλεκτος! Πριν λίγα χρόνια μίλησε στην αίθουσά μας για την Κρητική ντοπιολαλιά σε μία καταπληκτική παρουσίαση και όταν βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο για την προσφορά του Αρχείου του με στοιχεία για τον αγώνα της ίδρυσης του, επέμεινε η εκδήλωση να γίνει στον δικό μας χώρο διότι και το Σωματείο μας είχε βάλει το λιθαράκι του στον πολυετή αγώνα αυτόν και όχι μόνον.

Αισθανόμαστε ότι με το φεύγα του Δημήτρη Αρχοντάκη χάσαμε την πυξίδα μας, την βαθυστόχαστη, αγνή, πολύπειρη πυξίδα της πόλης μας….Δεν μπορούμε να περιγράψομε το πόσο θα μας λείψει. 

Το μόνο που μας μένει είναι η προσευχή και η ευχή να είναι καλό τούτο το ταξίδι του κι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Στην θαυμάσια οικογένειά του και την πολυαγαπημένη μας σύζυγό του, Άργη, που δεκαετίες τώρα τιμά με την παρουσία της το Δ.Σ. του Λυκείου μας, ας δίνει ο Μεγαλοδύναμος  Κουράγιο, Δύναμη και Απαντοχή.

Το λαμπρό παράδειγμα που ο «Δημήτρης» τους μας κληροδότησε, ας γίνει φάρος ζωής, για όλους μας!

Το Δ.Σ. ομόφωνα ενέκρινε το παρόν ψήφισμα και αποφάσισε:

Το παρόν ψήφισμα να δοθεί στην οικογένειά του καθώς και τον τοπικό Τύπο

Να δοθεί το ποσόν των 300ευρώ προς ενίσχυση των συσσιτίων της εκκλησίας.

 

 Η Πρόεδρος                            Η Γεν.Γραμματεύς

Φ.Βαλαρή                                 Ε.Μαραγκάκη-Δήμα

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΕΕ/ΤΔΚ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Την Τρίτη 4η του μήνα Μαΐου του 2021 και ώρα 21:00,  με την είδηση της απώλειας του Δημήτριου Αρχοντάκη, συνεδρίασαν εκτάκτως τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΤΕΕ/ΤΔΚ. Εξήραν την προσφορά του εκλεκτού συμπολίτη μας και επί πολλές δεκαετίες Δημάρχου της πόλης μας, που συνέδεσε το όνομά του με κορυφαίες επιτυχίες του τόπου, όπως η ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης, η διάσωση της παλιά πόλης, η αντιπλημμυρική θωράκιση του Ρεθύμνου, τη διασφάλιση της υδροδότησης του Ρεθύμνου από πηγές Αργυρούπολης, την ολοκλήρωση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του Ρεθύμνου και πολλά άλλα και αποφάσισαν ομόφωνα:

  1. Να εκδοθεί το παρόν συλλυπητήριο ψήφισμα, εκφράζοντας τα βαθύτερα αισθήματα του κλάδου των μηχανικών προς το στενό οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον.
  2. Να συμμετάσχει με εκπροσώπους της στην εξόδιο ακολουθία.
  3. Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο.

 

Μην έχοντος άλλου θέματος για συζήτηση, έληξε η συνεδρίαση, συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται όπως παρακάτω:

     Ο    Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ                                                        Ο    Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ε Α Σ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ                                                    ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

 

 

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Το ΔΣ του φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου πληροφορήθηκε για το θλιβερό γεγονός του αδόκητου θανάτου του Δημήτρη Αρχοντάκη. Η πολυετής προσφορά του εκλιπόντος στον τόπο μας είναι ανεκτίμητης αξίας, καθώς ο οραματισμός, η εργατικότητα και η μεθοδικότητα του συνέβαλαν στην διαρκή πρόοδο του Ρεθύμνου.

Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας

Καταθέτουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Εις μνήμην του Δημήτρη Αρχοντάκη και αντί στεφάνου, καταθέτουμε ποσό υπέρ της μονάδας τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Ρεθύμνου, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας του.

Δημοσιεύουμε το παρόν στον τύπο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Βαρδιάμπασης Κωνσταντίνος 

O ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αντωνίου Ανδρέας

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ