ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις λαϊκές αγορές

0

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου, εκφράζει την αντίθεσή του στο νέο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο, που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, γιατί επι της ουσίας ανατρέπει το χαρακτήρα των λαϊκών αγορών όπως τις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ανοίγει τον δρόμο για την απομάκρυνση των παραγωγών αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων που αποτελούν την ψυχή των λαϊκών αγορών και την άλωσή τους από τα μεγάλα εμπορικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

   Τη στιγμή που πολλοί αυτοαπασχολούμενοι οδηγούνται στο κλείσιμο και χιλιάδες αγρότες καταστρέφονται από τα καιρικά φαινόμενα, τις χαμηλές τιμές παραγωγού, το μεγάλο κόστος παραγωγής, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιό της στην ουσία καταργεί όσα κοινωνικά κριτήρια είχαν απομείνει να ισχύουν στο χώρο αυτό, τα οποία έδιναν την δυνατότητα σε φτωχά λαϊκά στρώματα (άνεργοι, πολύτεκνοι, άνθρωποι με ποσοστό αναπηρίας), να παίρνουν άδειες μικροπωλητών για

δεκαετίες, για να βιοπορίζονται με αξιοπρέπεια, προστατευμένοι από τον ανταγωνισμό και τη

κυριαρχία των μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Η άδεια θα παραμείνει προσωποπαγής, αλλά μόνο για 5 χρόνια ακόμα, ενώ για την ανανέωση της σε 6 μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου απαιτείται φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα και πλήρης εξόφληση των οφειλών στους σημερινούς φορείς διαχείρισης των λαϊκών. Όσοι έχουν συσσωρευμένες οφειλές κινδυνεύουν να την χάσουν.  Όσοι καταφέρουν να την διατηρήσουν, θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται λόγω του αυξημένου κόστους λειτουργίας, ενώ θα βρίσκονται διαρκώς στη μέγγενη ασφυκτικών ελέγχων όπως προβλέπει το νομοσχέδιο. Ανά πάσα ώρα και στιγμή θα κινδυνεύουν να εξοστρακιστούν, δίνοντας τη θέση τους σε «ενδιαφερόμενους» μεγαλύτερης οικονομικής επιφάνειας, αφού σε περίπτωση ισοβαθμίας της μοριοδότησης, αυτό που τελικά θα μετράει θα είναι το εκκαθαριστικό με το μεγαλύτερο τζίρο για τους παραγωγούς, και η μεγαλύτερη οικονομική προσφορά για τους επαγγελματίες.

   Αν και οι εταιρίες άμεσα φαίνεται ότι δεν μπορούν να πάρουν μέρος στις προκηρύξεις θέσεων,

δίνεται ωστόσο η δυνατότητα σε κατόχους άδειας παλιούς ή νέους να συστήσουν εταιρίες. Κλείνουν δηλ την πόρτα που άνοιγε το προηγούμενο σχέδιο και ανοίγουν διάπλατα το παράθυρο στα μεγάλα εμπορικά συμφέροντα.

     Οι ΣΔΙΤ διαχείρισης των λαϊκών, μπορεί να αποσύρθηκαν, αλλά τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που αναμένεται να κυριαρχήσουν στη διαχείριση των Δήμων και των Περιφερειών, με τις ανάλογες κρατικές οδηγίες για να αποκομίσουν περισσότερα έσοδα, θα οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα. 

Έτσι κι αλλιώς το πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών γίνεται ακόμα πιο αντιλαϊκό. Αποσκοπεί στο να εξασφαλίζει σίγουρα κέρδη στο φορέα διαχείρισης. Γι’ αυτό το λόγο αναστέλλεται η άδεια αν κάποιος οφείλει στο φορέα διαχείρισης πάνω από 2 μήνες, αν δεν έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, αν του καταλογιστεί φορολογική παράβαση.

   Τις αρνητικές συνέπειες αυτού του νομοσχεδίου θα κληθεί να πληρώσει και η ίδια η λαϊκή οικογένεια, αφού οι αλλαγές που προβλέπονται, θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα σε αύξηση των τιμών των προϊόντων. Η πρόσβαση των εργαζόμενων και συνταξιούχων σε απαραίτητα είδη διατροφής και άλλα εμπορεύματα σε πιο προσιτές τιμές, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, θα περιοριστεί δραματικά και μάλιστα σε μια περίοδο που τα οικονομικά αδιέξοδα μεγαλώνουν. 

Για τους παραπάνω λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου, ζητά την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου, στηρίζοντας παράλληλα τον δίκαιο αγώνα των αγροτοπαραγωγών και μικρών

επαγγελματιών των λαϊκών αγορών.

-Να παραμείνει ο σημερινός χαρακτήρας των λαϊκών αγορών. Να διατηρηθούν και να μην υποβαθμιστούν τα κοινωνικά κριτήρια που ισχύουν σήμερα για την απόκτηση άδειας.

-Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που

ισχύει έως τώρα. Να μην χαθεί καμία θέση εργασίας στις λαϊκές αγορές.

-Η λειτουργία των λαϊκών αγορών να είναι στην ευθύνη δημόσιων φορέων, με την

απαιτούμενη δομή (κεντρικά, περιφέρειες, δήμοι).

- Η διαχείριση και επομένως και τα κάθε λογής έξοδα λειτουργίας πρέπει να είναι στην ευθύνη αυτών των φορέων και όχι των συνδικαλιστικών οργάνων, όπως σήμερα, τα οποία να έχουν συμβουλευτικό ρόλο.

- Για να μην λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να μην στηρίζονται αποκλειστικά στο τέλος που πληρώνουν οι επαγγελματίες. Να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται, και από τον κρατικό προϋπολογισμό με κανόνες και στελεχωμένες δομές.

Στις συνθήκες της νέας κρίσης αντί η κυβέρνηση να επεξεργάζεται μέτρα εισπρακτικά και παράδοσης των λαϊκών στα μεγάλα εμπορικά συμφέροντα, πρέπει να πάρει μέτρα ανακούφισης των μικρομεσαίων αγροτοπαραγωγών και εμπόρων όπως:

H επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 € – H κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους

Επιτηδεύματος για μικρούς αγρότες και επαγγελματίες.

Η αναστολή ρυθμίσεων σε τράπεζες, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, διαγραφή τόκων,

προστίμων, απαγόρευση πλειστηριασμών Α΄ κατοικίας και εργαλείων δουλειάς.

H μείωση κόστους παραγωγής και εγγυημένες τιμές στους παραγωγούς. Το αφορολόγητο

πετρέλαιο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ