ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μελέτη για να αντιμετωπιστούν οι κατολισθήσεις στην Αγία Ειρήνη Ρεθύμνου

0

Στην ανάθεση μελέτης με την μορφή του κατεπείγοντος προχώρησε η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα των καταπτώσεων και των κατολισθήσεων στην επαρχιακή οδό Ρεθύμνου – Αγίας Ειρήνης, στο ύψος του ομώνυμου με τον οικισμό μοναστηριού.

Η επικινδυνότητα για τους διερχόμενους οδηγούς, ειδικά μετά τις θεομηνίες που έπληξαν το Ρέθυμνο τον Φεβρουάριο του 2019 και τον Νοέμβριο του 2020, οδήγησε τους αρμόδιους φορείς στο να αναζητήσουν μια πιο ασφαλή λύση για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα που πολλές φορές θέτουν σε κίνδυνο πεζούς και οδηγούς οχημάτων ενώ αποτελούν αιτία να κλείνει ο δρόμος για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η μελέτη κοστίζει περίπου 70.000 ευρώ και στο πλαίσιο αυτής, έγινε καθαρισμός στα πρανή του δρόμου στο πλάι και κάτω της Ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης, ώστε να φανεί η πραγματική κατάσταση των εδαφών. Μάλιστα έγινε άμεση αφαίρεση επικίνδυνων όγκων χώματος, που κρίθηκαν πως βρίσκονταν σε κατάσταση άμεσης κατολίσθησης αλλά και μεγάλοι βράχοι, οι οποίοι ήταν κυριολεκτικά «στον αέρα».

Στο μεταξύ, τα μηχανήματα αποκάλυψαν και μια άγνωστη σπηλαίωση με χτιστό θόλο, που έχει προκαλέσει αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Το έργο, άλλωστε, αλλά και η μελέτη γίνονται σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου λόγω της ιστορικής μονής.

Μετά τους καθαρισμούς που έγιναν, αναμένεται οι μελετητές να καταδείξουν τα κατάλληλα έργα για την διευθέτηση του προβλήματος που υπάρχει με τον δρόμο και βέβαια για το ίδιο το μοναστήρι που είναι χτισμένο στον λόφο πάνω από την επαρχιακή οδό.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ