ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Παραδίδεται η νέα βιοκλιματική πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Καλλιθέα Ρεθύμνου

0

Η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης στην υλοποίηση σύγχρονων δημόσιων υποδομών είναι αυταπόδεικτη στην  Κρήτη.  Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014 – 2020» υλοποιήθηκαν δύο σημαντικά τέτοια έργα, συνολικού προϋπολογισμού 3.181.065,36 ευρώ, που αφορούν σε αναπλάσεις στις πόλεις Ηρακλείου και Ρεθύμνου, με συγχρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ.

Πρόκειται για την διαμόρφωση του κοινοχρήστου χώρου επί της οδού 62 Μαρτύρων στον Δήμο Ηρακλείου, με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ και την βιοκλιματική ανάπλαση πλατείας Αγίου Γεωργίου και οδού Άγγελου Σικελιανού στον Δήμο Ρεθύμνου, με προϋπολογισμό 1.981.065,36 ευρώ.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ένα έργο σύγχρονο, υψηλών απαιτήσεων και στόχων, παραδίδεται οσονούπω στην κοινωνία του Ρεθύμνου. Πρόκειται για την νέα πλατεία Αγίου Γεωργίου αλλά και οι περί αυτής οδοί όπως η Άγγελου Σικελιανού και τμήματα των οδών Σβάϊτσερ, 28ης Οκτωβρίου και Μάχης Ποταμών, που αναπλάστηκαν με τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενός από τα αναπτυξιακά εργαλεία  του Ταμείου Πολιτικής Συνοχής.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Άγγελο Μαλά, το έργο ολοκληρώνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα προβλεπόμενα στις υπό εφαρμογή μελέτες. Συνολικά 8.000 τμ αναπλασμένου δημόσιου χώρου θα απολαμβάνουν στο εξής οι πολίτες που θα έχουν στην διάθεση τους μια νέα πλατεία με παιδική χαρά, χώρο στάθμευσης οχημάτων, πεζόδρομους, εστίες πρασίνου και εξωραϊσμένες οδούς. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και όλη η τεχνική λογική που διέπει τις κατασκευές και το σύνολο των παρεμβάσεων, ανταποκρίνονται στην ουσία της «βιοκλιματικής» ανάπλασης, ό,τι πιο σύγχρονο, δηλαδή, υπάρχει σήμερα για τους δημόσιους χώρους των πόλεων της Ευρώπης.

Τη μελέτη του έργου εκπόνησε ο αρχιτέκτονας του γραφείου παλιάς πόλης του δήμου, Μάνος Τσάκωνας και βασικό χαρακτηριστικό της είναι το πράσινο και χώροι αξιοποιήσιμοι για αναψυχή, για εκδηλώσεις αλλά και υπαίθριες αγορές. Για την εκπόνηση της μελέτης υπήρξε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, οι επιστημονικές υποδείξεις του οποίου ήταν καθοριστικές για την ένταξη του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ

Στο ανατολικό τμήμα της περιοχής ανάπλασης διαμορφώνεται χώρος στάθμευσης 65 θέσεων Ι.Χ. που κρίνεται απαραίτητος για την ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας. Προβλέπονται ειδικές θέσεις για ΑμεΑ και καταλαμβάνει έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων.

Στο βόρειο τμήμα θα λειτουργεί χώρος φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η είσοδος στον χώρο στάθμευσης θα γίνεται από τη λεωφόρο Πορτάλιου και η έξοδος των οχημάτων θα γίνεται προς την οδό 28ης Οκτωβρίου. Από την λεωφόρο Πορτάλιου και σε ευθεία κίνηση θα υπάρχει δυνατότητα εξόδου του αυτοκινήτου στον χώρο της πλατείας και μπροστά από τον ιερό ναό για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ναού και των κοινωνικών εκδηλώσεων.

Ο πεζόδρομος της πλατείας είναι πλάτους 6,35 μέτρων. Από τα 6,35 μέτρα του πεζόδρομου στα 1,35 μέτρα, από την πλευρά του δρόμου, τοποθετήθηκαν δένδρα, ζαρντινιέρες, καθιστικά, ιστοί φωτιστικών και καλαθάκια απορριμμάτων, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα 5,00 μέτρα να μένουν ελεύθερα στον πεζό και στο ποδήλατο ή στο σκέιτμπορτ.

Το μήκος της πλατείας είναι 31,00 μέτρα και το πλάτος της 28,80 μέτρα. Για τον λόγο αυτό περιβάλλεται, από αμυγδαλιές, κλασικά καθιστικά και καμπυλόγραμμα φωτιστικά και η πλακόστρωσή της έγινε σε απλό σχέδιο με μικρά κλασικά γεωμετρικά σχήματα.

Στο χώρο συναντούμε και το πάρκο με δέντρα, καθιστικά, όμορφες κατασκευές και λειτουργικές παρεμβάσεις. Είναι 450 τετραγωνικών μέτρων σε κεντρικό σημείο της πόλης και σε άμεση επαφή με την κεντρική λεωφόρο. Στον χώρο του πάρκου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται απλός σταθμός κοινόχρηστων ποδηλάτων αλλά και ειδικός σταθμός κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων. Στο πάρκο βλέπουμε επίσης μικρές κερκίδες οι οποίες μαζί με τα καθιστικά θα εξυπηρετούν κατά ένα βαθμό και τη στάση λεωφορείου που υπάρχει στο σημείο αυτό. Σε συνέχεια του πάρκου ανατολικά και φτάνοντας προς βορρά μέχρι την πλατεία, δημιουργήθηκε μία ορθογώνιου σχήματος παιδική χαρά συνολικής επιφάνειας 700 περίπου τετραγωνικών μέτρων με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ