ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού στο Ρέθυμνο

0

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Κρήτης για την επικράτηση του μεταλλαγμένου στελέχους της Βρετανίας σε όλο το νησί και περισσότερο σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Η διασπορά της βρετανικού μετάλλαξης φτάνει στο 96% όλων των θετικών κρουσμάτων και παρά το lockdown τα ημερήσια κρούσματα δεν υποχωρούν.

Η επικράτηση του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού εντοπίζεται από το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις και το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στους 2 από τους 4 νομούς της Κρήτης και συγκεκριμένα, στις Περιφερειακές Ενότητες Ρεθύμνου και Ηρακλείου.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Κρήτη άρχισε από τη στιγμή που εντοπίστηκε στο νησί το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος, δηλαδή από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά. Από εκεί και πέρα η κατάσταση «ξέφυγε» πρώτα στο Ρέθυμνο και μετά στο Ηράκλειο. Ανησυχία ωστόσο υπάρχει σε ολόκληρη την Κρήτη, εξαιτίας της διαρκώς αυξανόμενης τάσης επέκτασης του ιού.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΙΟΝΗΣ: «Η ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Χρήστος Λιονής τόνισε ότι τον ανησυχεί πολύ η εξάντληση της οικογένειας από το παρατεταμένο lockdown. «Δεν με ανησυχούν οι ανακοινώσεις των περιπτώσεων με ανησυχεί η εξάντληση του κόσμου και η εξάντληση της οικογένειας από το παρατεταμένο lockdown. Είναι αλήθεια ότι η αντοχή των ανθρώπων και των οικογενειών πάντα έχει όρια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συζητήσουμε τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους και μέσα από τους φορείς και μέσα από ένα διαφορετικό διάλογο, με μία διαφορετική παρακίνηση και προσωπική αναφορά σε αυτούς».

Όσον αφορά στην έκρηξη των κρουσμάτων και την βρετανική μετάλλαξη ο κ. Λιονής υπογράμμισε: «Οι αριθμοί είναι αρκετά μεγάλοι και δεν θα ήθελα να πω ότι οφείλονται σε ένα μόνο παράγοντα. Σαφέστατα η βρετανική μετάλλαξη, αλλά και η εύκολη μετάδοση που προκαλείται από αυτή είναι σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη του. Όμως πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως η εξάντληση που ήδη ανέφερα, η οποία οδηγεί στην έξοδο αρκετών ανθρώπων από το σπίτι. Ζούμε σε μία μεσογειακή κοινωνία, άρα εξορισμού τέτοιου είδους έξοδοι, είναι λογικό να συμβαίνουν όταν τα όρια έχουν ξεπεραστεί. Οπότε, η υψηλή κινητικότητα την οποία μπορεί να τη δει κάποιος όταν βρεθεί στο δρόμο, είναι ένας δεύτερος παράγοντας. Πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες πού όμως για να τους αναφέρει κανένας πρέπει να έχει πολλά επιδημιολογικά δεδομένα και ιδιαίτερα μελέτες κινητικότητας που δεν έχουμε αυτή τη στιγμή. Αυτοί οι δύο παράγοντες πιστεύω ότι είναι η πιο σημαντικοί».

Κλείνοντας, ο ίδιος μίλησε για τη συλλογική ανοσία υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να οργανωθούν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ αναφερόμενος σε αυτούς που δεν δέχονται να εμβολιαστούν είπε ότι οφείλουμε να συζητήσουμε μαζί τους με επιχειρήματα προκειμένου να πειστούν. «Όσον αφορά στο τι μπορεί να γίνει, νομίζω ότι όλοι συγκλίνουμε προς την κατεύθυνση ότι όσο πιο γρήγορα τελειώσει ή τουλάχιστον φτάσουμε σε υψηλά ποσοστά κάλυψης της συλλογικής ανοσίας μέσω του εμβολιασμού, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσουμε με το «ακορντεόν» των μέτρων. Αναφέρομαι τόσο στο «άνοιξε – κλείσε» της αγοράς όσο και σε όλα αυτά τα περιοριστικά μέτρα. Οπότε νομίζω ότι η βασική επιδίωξη τα επόμενα δύο χρόνια και της πολιτείας και των φορέων είναι να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να οργανώσουν όσο το δυνατό περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα. Παράλληλα όμως θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή προσπάθεια ενός ουσιαστικού διαλόγου με εκείνους που έχουν διαφορετική άποψη. Παρόλο που είμαι θερμός υποστηρικτής του εμβολιασμού, εντούτοις θεωρώ ότι δεν θα πρέπει κανένας να απορρίπτει την άρνηση και να την περιθωριοποιεί, αλλά να επιδιώκει να τη συζητήσει και να τεκμηριώσει όσο μπορεί τα επιχειρήματα του για να πείσει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν.»

ΑΝΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ: «ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΜΠΕΙ ΣΕ ΣΚΛΗΡΟ LOCKDOWN»   

Επιπόλαιη χαρακτήρισε τη διαχείριση των κρουσμάτων για το Ρέθυμνο η αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Άννα Ελευθεριάδου, τονίζοντας  ότι την ανησυχεί πολύ η έκρηξη των κρουσμάτων.  Η κ. Ελευθεριάδου αναρωτήθηκε γιατί το Ρέθυμνο, με τέτοια νούμερα που παρουσιάζει δεν έχει μπει ακόμα σε σκληρό lockdown.  «Δεν καταλαβαίνω γιατί δε μας βάζουν στο «βαθύ κόκκινο» ώστε να κλείσουν όλα τα σχολεία. Καθημερινά κλείνουν τμήματα. Έπρεπε από την περασμένη εβδομάδα να είμαστε σε καθεστώς σκληρού lockdown και να κλείσουν όλα τα σχολεία. Δεν μπορώ να καταλάβω τι περιμένουμε. Να μην μπορεί ν’ αντέξει το Νοσοκομείο τις νοσηλείες». Και πρόσθεσε: «Υπενθυμίζω ότι φτάσαμε να έχουμε σε μια μέρα 21 άτομα νοσηλευόμενους. Με απλά λόγια σημαίνει ότι 21 άτομα είναι ένας όροφος Νοσοκομείου και μάλιστα χωρίς γιατρούς να το υποστηρίξουν. Ο κίνδυνος να καταρρεύσει το σύστημα υγείας είναι μεγάλος. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε σε σημεία που έφτασε το Μιλάνο και άλλες πόλεις που στοίβαζαν στα γυμναστήρια τα κρεβάτια. Θεωρώ ότι είμαστε πολύ επιπόλαιοι στη διαχείριση».

Όσον αφορά το βρετανικό στέλεχος η κ. Ελευθεριάδου ανάφερε: «Ακόμα κι αν κολλάει περισσότερο το βρετανικό στέλεχος, από τη στιγμή που το ίδιο εμβόλιο είναι η λύση, δεν ανησυχώ.»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ «ΕΑΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗΡΗΘΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΑΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ»

Ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Στεφανάκης αναφερόμενος στην αυξητική τάση των κρουσμάτων και τη βρετανική μετάλλαξη υπογραμμίζει: «Παρακολουθώντας καθημερινά τα κρούσματα, βλέπω ότι έως και τώρα που μιλάμε είμαστε σε ένα μέσο όρο πάνω από 10 την ημέρα. Και έχουμε κι ένα υψηλό ποσοστό της τάξης του 25% (ανά 100 χιλιάδες πληθυσμός), το οποίο δείχνει ότι η λοίμωξη είναι ενεργή και ότι ο ιός είναι ανάμεσα μας. Στην Κρήτη στο μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών εντοπίζεται η βρετανική μετάλλαξη. Αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί, καθώς αυτό το νέο στέλεχος δείχνει να είναι πιο μεταδοτικό. Μάλιστα ενώ είμαστε σε μια περιοχή αυξημένης επιτήρησης, δεν φαίνεται να μειώνεται ο αριθμός των περιστατικών.»

Και πρόσθεσε: «Ανησυχούμε, γιατί εμπλέκονται και τα παιδιά που νοσούν και το μεταδίδουν στα σχολεία τους, στα οποία δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες διορθώσεις για να έχουμε τις αποστάσεις και τον αποτελεσματικό αερισμό των αιθουσών. Άρα έχουμε κάποιες εστίες που είναι διάσπαρτες στα σχολεία του νομού».

Όσον αφορά στην ανησυχία του για τη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους που εντοπίζεται στην Κρήτη ο κ. Στεφανάκης επεσήμανε: «Υπάρχει ένα στέλεχος το οποίο μεταδίδεται ευκολότερα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερα περιστατικά για νοσηλεία, από τα οποία ένα μικρό ποσοστό θα χρειαστεί ΜΕΘ, ενώ υπάρχει και ο φόβος κάποιοι να μην τα καταφέρουν. Η μεταδοτικότητα μας ανησυχεί ως προς τα άτομα που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, γιατί κατά τα άλλα δε φαίνεται να έχει περισσότερη επικινδυνότητα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις ενδοοικογενειακές επαφές, καθώς πλέον έχει γίνει γνωστό ότι πιθανότατα αυτή τη στιγμή ο κύριος χώρος που γίνεται η μετάδοση είναι ο ενδοοικογενειακός». 

Όσον αφορά στο αν είναι αρκετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου είπε μεταξύ άλλων: «Εάν είχαν τηρηθεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί -παρά την κόπωση του κόσμου που είναι μεγάλη, αφού ήδη διανύουμε τον τέταρτο μήνα από το δεύτερο κλείσιμο- δεν θα παρουσιάζαμε αυτή την εικόνα. Το Ρέθυμνο πήγαινε καλά μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. Τώρα βρισκόμαστε στην ανοδική φάση του τρίτου κύματος το οποίο θα κορυφωθεί κάπου στα μέσα του Μάρτη και μετά θ’ αρχίσει να υποχωρεί. Αυτά λένε τα στατιστικά. Στο χέρι μας είναι, να το κάνουμε να διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο».                   

ΑΥΞΗΣΗ 98% ΤΟΥ ΙΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΛΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Κατακόρυφη είναι η αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Κρήτης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα αφορούν την περίοδο από 15 έως 21 Φεβρουαρίου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων, όπως αναφέρονται παρακάτω, και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +22% στη Θεσσαλονίκη έως και +265% στο Ηράκλειο Κρήτης.

Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιικού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών, δηλαδή ως προς τη ροή του αποχετευτικού δικτύου και τον πραγματικό πληθυσμό που εξυπηρετείται από το εκάστοτε δίκτυο όταν λαμβάνονται τα δείγματα και οι μετρήσεις

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ