ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ένα ζεστό πιάτο φαγητό για τους ανθρώπους που δοκιμάζονται

0

Η Δομή Παροχής Συσσιτίου ιδρύθηκε στο Ρέθυμνο τον Ιούνιο του 2017 στα πλαίσια της Πράξης «Ξένιος Ζευς - Δομή παροχής βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου στο Δήμο Ρεθύμνης» με κωδικό ΟΠΣ 5002304 του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΚΡΗΤΗ 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το έργο της υλοποιείται με τη σύμπραξη του Δήμου Ρεθύμνης και της ΑμΚε «Ξένιος Ζευς». Σκοπός της δομής είναι να εξυπηρετήσει κατοίκους του δήμου Ρεθύμνου, οι οποίοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση της εποχής που διανύουμε και ν’ ανακουφίσει εκείνους που αδυνατούν να καλύψουν πλέον τις βασικές τους ανάγκες, όπως η σίτιση.

Ο πατέρας Εμμανουήλ Καμαρίτης, ως υπεύθυνος, από την πλευρά της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, της Δομής Παροχής Συσσιτίου που στεγάζεται στον χώρο των Ενοριακών Συσσιτίων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ξεκίνησε την αναφορά του στο πρόγραμμα από το 2002, επισημαίνοντας: «ως σκοπός δημιουργίας του σωματείου αναφερόταν στο πρώτο καταστατικό του (2002) η προστασία μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών η οποία εκδηλωνόταν με την παροχή τροφής, περιθάλψεως, ηθικής προστασίας και Χριστιανικής αγωγής».

Στη συνέχεια αφού τόνισε την ανάγκη αλλαγής του καταστατικού υπογράμμισε: «Με την πάροδο του χρόνου οι στόχοι και η δράση του τροποποιήθηκαν και διευρύνθηκαν καθώς ως φορέας ενορίας έγινε δέκτης αιτημάτων για προστασία και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Το καταστατικό του τροποποιήθηκε και αυτή τη στιγμή προσφέρεται φαγητό σε οικογένειες και άτομα που έχουν ανάγκη (άστεγοι, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ κ. ά.). 

Αναφερόμενος στο θέμα της χρηματοδότησης του προγράμματος ο πατήρ Εμμανουήλ είπε μεταξύ άλλων: «Από 1 Ιουνίου 2017 συνεργαζόμαστε με την εταιρεία ΑμΚΕ Ξένιος Ζευς και το Δήμο Ρεθύμνης και έτσι μέσω ενός προγράμματος ΕΣΠΑ που εντάχθηκε ο Δήμος σε σύμπραξη με την εταιρεία αυτή, έχουν έρθει στο συσσίτιο 5 εργαζόμενοι των οποίων ο μισθός καλύπτεται εξ ολοκλήρου από αυτό. Αυτό είναι ασφαλώς μια σημαντική βοήθεια για το συσσίτιο, αφού τα τελευταία χρόνια οι δωρεές των ιδιωτών είναι μειωμένες. Σημαντικό βέβαια είναι, να αναφέρουμε ότι τώρα το συσσίτιο είναι πιο λειτουργικό, αφού πληροί πλέον τις προδιαγραφές του προγράμματος. Η στήριξη της τοπικής κοινωνίας (επιχειρήσεις και ιδιώτες) είναι πολλή σημαντική για το έργο μας. Παράλληλα το συσσίτιο ενισχύεται με κάποιες ποσότητες τροφίμων που στέλνονται από τον ίδιο το Δήμο, καλύπτοντας έτσι μέρος των αναγκών σε πρώτες ύλες».

Και πρόσθεσε: «Εκτός από τους εργαζόμενους, στο συσσίτιο είναι εγγεγραμμένοι 20 εθελοντές, εκ των οποίων τώρα οι 5 βοηθούν ενεργά σε έκτακτες περιπτώσεις (μεταφορές τροφίμων, εκδηλώσεις)».

Απαντώντας σε ερώτημα που αφορούσε στο πόσα άτομα ξεκίνησε να σιτίζει και πόσα εξυπηρετεί σήμερα η δομή, ανέφερε: «Από το 2002 ο αριθμός των ανθρώπων που βοηθούμε δεν είναι σταθερός και τα κριτήρια με τα οποία γίνονται δεκτοί δεν ήταν πάντα τα ίδια. Τελευταία, μετά τη συνεργασία μας με το Δήμο, τα κριτήρια με τα οποία γίνονται δεκτά τα αιτήματα, είναι συγκεκριμένα. Έτσι, η συνεργασία ξεκίνησε με 70 περίπου, εγγεγραμμένους συμπολίτες μας με αυξητική τάση. Αυτή τη στιγμή προσφέρεται φαγητό σε συνανθρώπους μας (οικογένειες και μεμονωμένα άτομα) που έχουν ανάγκη (άστεγοι, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ κ. ά. ). Εκατόν σαράντα δύο συνάνθρωποί μας που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι εγγεγραμμένοι για να σιτίζονται».

Μιλώντας για τους ωφελούμενους του προγράμματος ο πατήρ Εμμανουήλ Καμαρίτης είπε: «Πρόκειται για ανθρώπους με πολύ χαμηλό εισόδημα ή άτομα που λόγω προβλημάτων υγείας αδυνατούν εμφανώς να φροντίσουν για το καθημερινό τους φαγητό. Ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη περίοδο που περνάει ο τόπος μας, είμαστε σε εγρήγορση ώστε να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες που τυχόν παρουσιαστούν. Εκτός από τους εγγεγραμμένους, βοηθούμε και 15 περίπου ανθρώπους που δεν μπορούν να γραφτούν για διάφορους λόγους (άστεγοι, ψυχικά άρρωστοι κλπ που δεν μπορούν να μας προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά). Επίσης, καλό είναι να τονίσουμε ότι τα κριτήρια αυτήν την περίοδο δεν θα είναι αυστηρά τυπικά, λόγω της σημερινής έκτακτης κατάστασης. Θα λαμβάνονται υπ’ όψιν και άλλοι λόγοι που χρήζουν βοήθειας ανάλογα με την κάθε περίπτωση».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πέρα από το συσσίτιο της ενορίας του Αγίου Κωνσταντίνου, λειτουργεί από την ενορία των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων το συσσίτιο της «Χριστιανικής Γωνιάς» και από την ενορία της Μικρής Παναγίας το συσσίτιο της «Κυρίας των Αγγέλων». Συνολικά τα τρία συσσίτια διανέμουν καθημερινά περισσότερες από 250 μερίδες φαγητού.

Παρεχόμενες Υπηρεσίες Δομής

• Ψυχοκοινωνική υποστήριξη και πληροφόρηση για την ενδυνάμωση και την κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.

• Κοινωνική δικτύωση και διασύνδεση με το σύνολο των Προνοιακών Δομών.

• Υλοποίηση δράσεων πληροφόρησης για την λειτουργία της Δομής στην τοπική κοινωνία.

• Δημιουργία δικτύου εθελοντών με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

• Υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης για την εξεύρεση χορηγιών- δωρεών από ιδιώτες, φορείς, συλλόγους και τοπικές επιχειρήσεις.

• Υποστήριξη για ένταξη σε άλλα προγράμματα κοινωνικής μέριμνας ή

 για συμμετοχή σε διαδικασία υποβολής αίτησης (συγκέντρωση δικαιολογητικών, συμπλήρωση αιτήσεων, εύρεση εργασίας, κλπ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ