ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αμαριώτικος δρόμος: Επανεκκίνηση για το φιλόδοξο έργο

0

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Με την προώθηση της ένταξης και χρηματοδότησης του τμήματος Ρέθυμνο – Τζιβέρα και Πρασσές – Φράγμα Ποταμών, γίνεται η επανεκκίνηση των έργων κατασκευής του πολυσυζητημένου Αμαριώτικου Δρόμου. Πρόκειται για ένα έργο πνοής ως προς την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής του Αμαρίου, το οποίο εξελίσσεται περισσότερο από είκοσι χρόνια ως προς την προετοιμασία του.

Ο Αμαριώτικος Δρόμος μελετήθηκε σε έξι τμήματα. Ξεκινά από τα Μισσίρια και καταλήγει στις Μάνδρες, δηλαδή, στα σύνορα με τον νομό Ηρακλείου. Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί τρία τμήματα και υπολείπεται η κατασκευή τριών ακόμα, των οποίων οι μελέτες είναι ώριμες προς δημοπράτηση.

Το πρώτο μέρος των μελετών που υλοποιήθηκε αφορούσε τα τμήματα Τζιβέρα – Πρασσές, Φράγμα Ποταμών – Πατσός και Παντάνασσα – Απόστολοι, τα οποία ολοκληρώθηκαν κατασκευαστικά το 2009 με χρηματοδότηση από το Γ’ Κ.Π.Σ. Ακολούθως το 2014 ολοκληρώθηκε και η κατασκευή του τμήματος  Πατσός – Παντάνασα που χρηματοδοτήθηκε από το 1ο ΕΣΠΑ.  Την περασμένη εβδομάδα το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ψήφισαν προς ένταξη την μελέτη που περιλαμβάνει τα τμήματα Ρέθυμνο Τζιβέρα και Πρασσές – Φράγμα Ποταμών για χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ.

Για να ολοκληρωθούν τα έργα υπάρχουν ακόμα δύο ώριμες μελέτες, για τις οποίες θα αναζητηθούν χρηματοδοτικά προγράμματα στο προσεχές μέλλον και πιθανότατα από το επόμενο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για το τμήμα  Απόστολοι – Φουρφουράς , για την κατασκευή του οποίου η προεκτίμηση δαπάνης ανέρχεται συνολικά σε 21 εκατομμύρια ευρώ καθώς και το τελευταίο τμήμα του έργου που αφορά την ολοκλήρωση του Αμαριώτικου δρόμου από τον Φουρφουρά έως τις Μάνδρες και με προεκτίμηση δαπάνης 34 εκατομμύρια ευρώ.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κρήτης το νέο οδικό τμήμα που θα κατασκευαστεί, θα συνδέσει την πόλη του Ρεθύμνου με το Φράγμα Ποταμών, με ένα σύγχρονο οδικό επαρχιακό δίκτυο. Ουσιαστικά θα κατασκευαστεί ο δρόμος από τα Μισσίρα ως την Τζιβέρα και από τις Πρασσές έως το Φράγμα. Το έργο προτάθηκε για το Περιφερειακό Πρόγραμμα 2014-2020 με προϋπολογισμό 13,6 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του έργου που ψηφίστηκε, το έργο περιλαμβάνει τα εξής:

  • Τμήμα 1: Ρέθυμνο (περιοχή Α/Κ Αμαρίου) - Τζιβέρα χ.θ. 0+640 έως χ.θ. 2+448,81 μήκους 1,81 km. Στο υποτμήμα χ.θ. 0+640 - 1+190 εφαρμόζεται αστική διατομή με πεζοδρόμια και προβλέπεται η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων.
  • Τμήμα 2: Έξοδος οικισμού Πρασσές (νότια) - εκκλησία Αγ. Φωτεινής χ.θ. 6+670 έως χ.θ. 7+375,57, μήκους 0,71 km.
  • Τμήμα 3: Γέφυρα Σίμα - περιοχή φράγματος Ποταμών χ.θ. 8+516,94 έως χ.θ 11+490,59, μήκους 2,97 km. Ακόμα, την γέφυρα Σίμα (νέα γέφυρα) στην χ.θ. 8+762,90 - 8+837,10 Συνολικού ανοίγματος 74,2m (δύο ανοιγμάτων των 37,10 m)
  • Επίσης περιλαμβάνει τρεις (3) ισόπεδους κόμβους σύνδεσης με το υπάρχον τοπικό οδικό δίκτυο:

- Ισόπεδος κόμβος προς Γιαννούδι στην χ.θ. 1+250 (τμήμα 1)

- Ισόπεδος κόμβος προς Πρασσές στην χ.θ. 2+350 (τμήμα 1)

-  Ισόπεδος κόμβος προς Μύρθο στην χ.θ. 9+720 (τμήμα 3)

Τέλος, προβλέπει εργασίες προστασίας από βραχοπτώσεις, φυτεύσεις δένδρων και θάμνων στις επιφάνειες που προσφέρονται προς τούτο και κατασκευή αντιστοίχου δικτύου άρδευσης, καθώς και εργασίες οδοφωτισμού στις θέσεις των ισοπέδων κόμβων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ