ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Άμεση η ανταπόκριση της εκκλησίας για τον άστεγο της παραλίας

0

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του υπεύθυνου των Φιλανθρωπικών Δομών της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, πατέρα Γεώργιου Γαλεράκη, όταν πληροφορήθηκε την ύπαρξη ενός ανθρώπου που είναι αβοήθητος, κοιμάται κάτω από μια σκάλα στην παραλία και ζητιανεύει για να ζήσει.

Ειδικότερα, μετά την επιστολή που έστειλε η Ρεθεμνιώτισσα Ειρήνη Μαγιάφα που μιλούσε για έναν άστεγο Ρουμάνο που ζει στην άμμο στην παραλία, η εφημερίδα μας, μίλησε με τον υπεύθυνο των Φιλανθρωπικών Δομών της Μητρόπολης, πατέρα Γεώργιο Γαλεράκη, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα, καθώς όπως είπε δεν γνώριζε το γεγονός. Μάλιστα, όπως ο ίδιος ο πατέρας Γεώργιος υπογράμμισε, «κατά την πρώτη ανάγνωση της επιστολής της κ. Μαγιάφα, υπήρξε σύγχυση με ομοεθνή του αστέγου της παραλίας, ο οποίος ζει στο Ρέθυμνο οκτώ χρόνια, είναι άστεγος από επιλογή και δεν ανταποκρίνεται στην προσφερόμενη προς αυτόν βοήθεια».

Μάλιστα καθώς ο ρουμανικής καταγωγής άστεγος, δεν μιλάει καθόλου ελληνικά, ειδοποιήθηκε συνεργάτης της Μητρόπολης που μιλάει τη γλώσσα του, προκειμένου να καταφέρει να συνεννοηθεί μαζί του.

Από τα ελάχιστα αγγλικά του, μάθαμε ότι στο Ρέθυμνο έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι 65 ετών, πατέρας επτά παιδιών, ασχολείται με οικοδομικές εργασίες, εργάστηκε για 10 χρόνια στο Ισραήλ και ψάχνει εργασία στο Ρέθυμνο.

Η επιστολή που γνωστοποίησε την κατάσταση του αστέγου της παραλίας 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή της κ. Ρένας Μαγιάφα:

«Με θερμοκρασίες γύρω από το μηδέν, το κρύο να περονιάζει τα κόκκαλα και η βροχή να μουσκεύει την παραλία του Ρεθύμνου, ένας άνθρωπος κοιμάται κάτω από μια τσιμεντένια σκάλα 50 μέτρα πιο ανατολικά από το Δελφίνι και τα ζεστά γραφεία του Λιμεναρχείου και του Δήμου Ρεθύμνου που στεγάζονται στο κτίριο αυτό.

Μια παλέτα ξύλινη προστατεύει ένα στρώμα πάνω στο τσιμέντο που κοιμάται ο άστεγος, από το βορεινό αγιάζι και την βροχή.

Τις πολύ κρύες ημέρες του Γενάρη που τον πρωτοείδα να χώνεται σε αυτήν την  παγωμένη γωνιά τρόμαξα και προσπάθησα να απευθυνθώ όπου νόμιζα πως θα βοηθήσουν έναν άστεγο μοναχό άνθρωπο ξένο, χωρίς την γνώση της γλώσσας μας (είναι Ρουμάνος).

Στην Εκκλησία και στις κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου βρήκα μόνο αρνητικές απαντήσεις και μάλιστα ανάλγητες και αδιάφορες από την πλευρά της Εκκλησίας, όπως μου φάνηκαν όταν κουβέντιασα μαζί τους ζητώντας στέγη, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ  ΣΠΙΤΙΑ Ή ΔΟΜΕΣ.

Αυτές τις ημέρες, λόγω του καρναβαλιού το χρήμα και η διασκέδαση όλων θα ξεπεράσει όλα τα όρια. Εδώ όμως που υπάρχει πολύ κρύο, την νύχτα περισσότερο ,και ανάγκη για κάποιους άτυχους ανθρώπους να  το αντιμετωπίσουν πρέπει να βρεθεί λύση  για να αντιμετωπιστούν  οι βασικές ανάγκες φιλοξενίας ,κάποιο υπνωτήριο  που θα τον προστατέψει κατά την διάρκεια της νύχτας, χώρους που θα μπορεί να έχει φροντίδα υγιεινής και καθαριότητος!

Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει τίποτα όπως μου είπαν οι παπάδες και ο υπάλληλος του δήμου. Στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν κέντρα αστέγων και δομές φιλοξενίας και υποστήριξης  αστέγων, εδώ όμως όπως διαπίστωσα δεν υπάρχει τίποτα.

Ας θυμηθούμε τον άστεγο που βρέθηκε νεκρός από το κρύο πρόπερσι πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο χωρίς αυτό το κράτος πρόνοιας[;] να του προσφέρει προστασία, αξιοπρέπεια και συμπαράσταση (δυστυχώς και εκείνος ο άνθρωπος, γιορτινές μέρες έσβησε).

Ας μην βρεθούμε σε νέα περίπτωση θανάτου από το κρύο και την αδιαφορία για έναν συνάνθρωπο μας.

Ζει και κοιμάται κάτω από την πρώτη τσιμεντένια σκάλα προς την παραλία.

Ζητιανεύει έξω από το ΣΥΝΚΑ  στην οδό Παπαναστασίου.

Είναι 65 χρονών Ρουμάνος και μπορεί να δουλέψει σε οικοδομή (δεν γνωρίζει την γλώσσα μας)».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ