ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας

0

Στο πλαίσιο σεμνής και λιτής εκδήλωσης, το Δ. Σ. της Εφορίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, έκοψε την βασιλόπιτα στο νεόδμητο κτήριο της, στο οποίο στεγάζεται από τον περασμένο Μάρτιο. Ήταν η πρώτη πίτα που κόπηκε στη νέα βιβλιοθήκη, μετά τα θυρανοίξια της, και αυτό προκάλεσε για ακόμα μια φορά συγκίνηση στα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου, αλλά και στους εργαζόμενους, που είχαν τη χαρά να σηκώσουν με επιτυχία το βάρος του τεράστιου έργου, που αφορούσε, όχι μόνο στην μεταφορά της βιβλιοθήκης στο νέο κατάλληλο κτήριο της, αλλά και στον εκσυγχρονισμό που έχει επιτευχθεί σε όλα τα λειτουργικά της επίπεδα.

Το φλουρί της βασιλόπιτας έτυχε στον Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Τρούλη, ο οποίος με την ευκαιρία της εκδήλωσης αυτής, ανακοίνωσε, ότι δωρίζει το προσωπικό του αρχείο και όλη την βιβλιοθήκη του στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου. Όπως ο ίδιος τόνισε, πρόκειται για υλικό, αποκλειστικά Κρητολογικού περιεχομένου. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της δωρεάς, είναι, ότι όποιος ερευνητής και μελετητής επιθυμεί να γράψει μια ανακοίνωση που να αφορά στην ιστορία και στον πολιτισμό της Κρήτης, δεν θα αισθανθεί στην ανάγκη να ανατρέξει σε άλλες πηγές.

Μετά την κοπή της πίτας, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Εφορευτικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ψηφίστηκε ο νέος προϋπολογισμός του ιδρύματος και συζητήθηκαν οι νέες δράσεις, οι οποίες θα αναπτυχθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, η Δ.Κ.Β.Ρ. θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με τίτλο «Συνεργασία Δημοσίων Βιβλιοθηκών με το Ι.Ε.Π. και συμμετοχή σε πρωτοβουλία υλοποίησης πιλοτικής δράσης για την υποστήριξη των Δημιουργικών Εργασιών του Γενικού Λυκείου». Πρόκειται για πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και αφορά στην υποστήριξη των Δημιουργικών Εργασιών από τις Βιβλιοθήκες, το οποίο αποσκοπεί στην παρουσίαση και πρακτική εφαρμογή βασικών αρχών Πληροφοριακού Γραμματισμού με σκοπό την καλλιέργεια των δεξιοτήτων εκπαιδευτικών και μαθητών όσον αφορά στον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την ορθή χρησιμοποίηση των πληροφοριών για τη μελέτη και ανάπτυξη ενός θέματος. Όλα αυτά υποδηλώνουν τον νέο τρόπο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, που το Εφορευτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τους εργαζόμενους προσπαθούν να προωθήσουν.

Το άλλο πρόγραμμα, «Στην βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε… θέμα!», αφορά στην συνέχιση της συνεργασίας με την Εθνική Βιβλιοθήκη και το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων με αντικείμενο την ποίηση, την λογοτεχνία και τις τέχνες εν γένει.

Με το καινούργιο αυτό πρόγραμμα, που υποστηρίζει τα παιδικά τμήματα των βιβλιοθηκών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών, που ανήκει και η δική μας Βιβλιοθήκη, επιχειρούν να αναδείξουν μακροπρόθεσμα τις δυνατότητες των βιβλιοθηκών ως κέντρα παιδείας και εκπαίδευσης, όπου η γνώση είναι ένα διαρκές πεδίο εξερεύνησης και ανακάλυψης.

Τέλος, αναφέρθηκε, ότι από την μεταστέγαση της βιβλιοθήκης και εντεύθεν, τα στατιστικά δείχνουν αύξηση της επισκεψιμότητας και της συμμετοχής σε δραστηριότητες κατά 50% στις μεγαλύτερες ηλικίες και κατά 70% στους νέους. Αναφέρθηκε ακόμα, ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, ο διαγωνισμός για τον εξοπλισμό της βιβλιοθήκης εξελίχτηκε πολύ καλά, βρίσκεται στην φάση της ολοκλήρωσης, και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ