ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αυξήσεις - «φωτιά» στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

0

Αυξήσεις «φωτιά» στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα διαπιστώνουν οι φαρμακοποιοί του Ρεθύμνου, εξέλιξη που αποδίδεται στα ψηφισθέντα του μνημονίου του... 2014.

Τέσσερα σχεδόν χρόνια αργότερα εφαρμόστηκε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, απελευθερώνοντας τις τιμές που χωρίς την κρατική διατίμηση, ο ανταγωνισμός όχι απλά δεν τις έφερε σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά αυξήθηκαν ακόμη και μέχρι στο τριπλάσιο!

Πληρώνουμε τώρα, τα σπασμένα του μνημονίου του 2014, αφού σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρεθύμνου όχι μόνο αυξήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο οι τιμές σε 206 μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά η αύξηση που καταγράφεται έχει φθάσει σε κάποιες περιπτώσεις σε ποσοστό 160% και μάλιστα σε ευρείας χρήσης φάρμακα για τον πόνο, το κρυολόγημα και άλλες κοινές μικροασθένειες.

Η αγορά απελευθερώθηκε με τη διαβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το μόνο που έφερε ο υποτιθέμενος ανταγωνισμός που θα μείωνε τις τιμές, είναι... αυξήσεις φωτιά, αφού πρόκειται για φάρμακα που τα έχουμε οπωσδήποτε ανάγκη και όχι για κοινά προϊόντα.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης, τονίζει ότι η αγορά φαρμάκου χρειάζεται ρυθμίσεις και όχι απορρύθμιση, με κρατική διατίμηση και συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι φαρμακοποιοί προμηθεύονται μη συνταγογραφούμενα φάρμακα σε τιμές υψηλότερες από την προτεινόμενη λιανική τιμή που αναγράφεται ακόμα στις συσκευασίες σε τιμές πριν την... "απελευθέρωση" της αγοράς που καθιστά δέσμιους τόσο τους φαρμακοποιούς, όσο και τους ασθενείς σε τιμές που δεν αρμόζουν σε μια χώρα που μαστίζεται από την κρίση...

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ