ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Χαμένη ευκαιρία για την Κρήτη η ευρωπαϊκή έλλειψη γαλακτοκομικών

0

ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΓΜΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ Η ΜΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ 20 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΤΟΝΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Με αφορμή τη μεγάλη έλλειψη σε αποθέματα γάλακτος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, καθώς οι παραγωγοί αποφάσισαν να μειώσουν τις ποσότητες προκειμένου να σταθεροποιήσουν την τιμή, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Αλέκος Στεφανάκης, μίλησε στο «ΡΕΘΕΜΝΟΣ», τόσο για το ζωικό κεφάλαιο, όσο και για τη χαμένη ευκαιρία της Κρήτης για εξαγωγές λόγω της έλλειψης δικτύου προώθησης και της υπολειτουργίας των υποδομών.

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης κ. Στεφανάκης τονίζοντας  ότι ο ρόλος της κτηνοτροφίας έχει υποτιμηθεί, υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της ζωικής παραγωγής: «Η ζωική παραγωγή παράγει πρωτεΐνες, δηλαδή το ανελαστικό αγαθό του ανθρώπου που είναι το τρόφιμο. Όταν σε αυτή τη διαδικασία τα κριτήρια είναι μόνο εμπορικά και εξαφανίζεται από τη λογική η κοινή λογική, προκαλούνται οι περίφημες «κρίσεις τριετίας». Δηλαδή πέφτουν οι τιμές κάτω από κόστος λόγω της υπερπροσφοράς και ο παραγωγός χρεοκοπεί και μειώνει το ζωικό του κεφάλαιο.

Μιλώντας για τις αποδόσεις κέρδους του ζωικού κεφαλαίου στους κτηνοτρόφους , ανέφερε τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές κρέατος τόσο στα χοιρινά τα αρνιά και τα πουλερικά, όσο και στις αγελάδες που σφάζονται λόγω της πολλή χαμηλής τιμής του γάλακτος.

«Το ζωικό κεφάλαιο δεν είναι μια μηχανή που κλείνει και ξαναπαίρνει μπροστά   όποτε θέλουμε. Όταν δεν υπάρχει η βάση, τα ζώα δηλαδή, μεσολαβεί μια τριετία για να ξαναμπούν στην παραγωγή οι κτηνοτρόφοι», επεσήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Τα τρόφιμα να μην μπαίνουν στο χρηματιστήριο, καθώς είναι ανελαστικό αγαθό το οποίο καθορίζει την ποιότητα της ζωής και της υγείας του ανθρώπου. Θα έπρεπε σαν όντα να είμαστε περισσότερο σοβαροί, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει, με αποτέλεσμα η ανθρωπότητα να ταλαιπωρείται και πολλές φορές να γίνεται θύμα ευκαιριακών καταστάσεων».

«Πιαστήκαμε στον ύπνο»

Η έλλειψη του γάλακτος που παρατηρείται στην Ευρώπη, έχει εκτινάξει την τιμή του στα ύψη επεσήμανε ο κ. Στεφάνάκης και αναφερόμενος στην Κρήτη είπε μεταξύ άλλων: «Όσον αφορά στην Κρήτη, σύμφωνα με τα μηνύματα που παίρνουμε, δεν κατάφερε το σύστημα της μεταποίησης να πουλήσει τα προϊόντα. Πιαστήκαμε στον ύπνο και δεν έχουμε αγορά, παρά το γεγονός ότι το νησί μας είναι ένα από τα ισχυρότερα αιγοπροβατοτροφικά διαμερίσματα της Ελλάδας, με πάρα πολλά χρήματα επενδεδυμένα σε συστηματικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν όλα τα πάγια (στάβλους, αρμεκτήρια, ηλεκτρικό ρεύμα, καλλιέργεια γης, μηχανήματα).

Οι τιμές των προϊόντων είναι κάτω από το κόστος παραγωγής . Οι προσφερόμενες τιμές στον παραγωγό για το αρνί είναι προσβλητικές έως αστείες, ενώ στο γάλα κινούνται κάτω από το κόστος παραγωγής του».

Σε ερώτημα που αφορούσε το ενδεχόμενο και τοπικής έλλειψης είπε: «Στην περίπτωση που δεν ανασκουμπωθεί το σύστημα της μεταποίησης ασφαλώς θα δημιουργηθεί έλλειψη». Και  πρόσθεσε: «Το απίστευτο πλεόνασμα που υπάρχει σήμερα είναι εξ’ αιτίας του ότι έχουν μείνει πίσω κάποια τοπικά εργοστάσια, όπως για παράδειγμα, είναι κλειστό το τυροκομείου του συνεταιρισμού Ανωγείων. Είναι μεγάλο πλήγμα για την οικονομία της Κρήτης, μια τέτοια μονάδα να είναι κλειστή. Επίσης, το τυροκομείο της Ένωσης Ρεθύμνου δεν φτάνει τη δυναμικότητα που έχει κι έτσι δημιουργείται ένα κενό, που πιστεύω ότι θα καλυφθεί από επιχειρηματίες. Μέχρι να καλυφθεί όμως, θα υπάρξουν προβλήματα στην παραλαβή του γάλακτος κι ελπίζω να μην έχει αρνητικές συνέπειες στο ζωικό κεφάλαιο του νησιού το οποίο για να ξαναπάρει μπροστά, όπως είπαμε θέλει 3-4 χρόνια». Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης εξήγησε: «Όταν μια εκμετάλλευση δεν έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει, σταματάει τους εμβολιασμούς, σταματάει τα προληπτικά προγράμματα, έχει υποβάθμιση του ζωικού κεφαλαίου και αυτό είναι καταστροφικό για τον τόπο. Ας μην ξεχνάμε ότι ένας εργαζόμενος στη ζωική παραγωγή δίνει δουλειά σε 5 άλλους εργαζόμενους».

Σοβαρό κενό στη μεταποίηση

Σύμφωνα με τον Στεφανάκη όταν μια μεταποίηση δημιουργεί κενό και δεν μπορεί ανταπεξέλθει, ασφαλώς θα δημιουργηθεί ένας άλλος δρόμος. «Από την Κρήτη λείπει η δυνατότητα μεταποίησης 20 χιλιάδων τόνων γάλακτος. Δεν φτάνουν τα τυροκομεία για να δουλέψουν σωστά το γάλα που μπορεί να παράξει η αιγοπροβατοτροφία  της Κρήτης. Είναι πολλή χαμηλή η δυναμικότητα.

Είναι αδύνατο στην Κρήτη να καταναλώσουμε το τυρί που βγάζουμε. Τα 2/3 πρέπει να γίνουν εξαγωγή και καθώς και η Αθήνα δεν μπορεί πλέον να το απορροφήσει, πρέπει να βρεθούν καινούριες αγορές κι έχουμε ήδη καθυστερήσει. Για τη μεγάλη καθυστέρηση, ευθύνη φέρει και το σύστημα από την πρωτογενή παραγωγή και μετά. Επενδύσαμε τα όνειρα μας στην Αθήνα, η οποία όμως δεν μπορεί να καταναλώσει, πράγμα λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι είμαστε 7 χρόνια σε κρίση.

Αποτέλεσμα είναι ο καθένας σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας να προσπαθεί από μόνος του να επιβιώσει».

Χαμένη ευκαιρία για το νησί η έλλειψη γάλακτος στην Ευρώπη

Σε ερώτημα που αφορούσε την ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του γάλακτος τοπικά τους επόμενους μήνες ο κ. Στεφανάκης ανέφερε: «Οι τιμές που ακούω εγώ και συζητούν οι ντόπιοι τυροκόμοι είναι προς τα κάτω κι όχι προς τα πάνω, επειδή υπήρχε και υπάρχει πρόβλημα στη διάθεση του τυριού για την Κρήτη».

Όσον αφορά στο αν θα μπορούσε η Κρήτη να «εκμεταλλευτεί» την ευρωπαϊκή έλλειψη γάλακτος ο κ. Στεφανάκης ανέφερε:  «Η έλλειψη του γάλακτος στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τους παραγωγούς της Κρήτης, αλλά δεν έχουμε μηχανισμούς και δίκτυα. Δυστυχώς οι άξιοι άνθρωποι που έχουμε έχουν φύγει στο εξωτερικό κι ασχολούνται με τις δουλειές των Ευρωπαίων κι όχι με τις δικές μας. Εμείς χαλαρώσαμε και στείλαμε τα άξια παιδιά μας έξω. Έχει συμβεί μια τρομακτική βιοπειρατεία  στον τόπο μας και δεν την έχουμε ούτε εκτιμήσει ούτε αξιολογήσει». Στη συνέχεια δεν παρέλειψε να αναφέρει: «Τώρα, η Νέα Ζηλανδία κινείται και πάει να καταλάβει τις αγορές.»

Πολύ χαμηλά αποθέματα στην Ευρώπη

Σύμφωνα νε το agronews,  οι τιμές γάλακτος παγκοσμίως έχουν σταθεροποιηθεί φέτος μετά την άνοδο κατά 28% σε σχέση με πέρυσι, από όταν οι παραγωγοί αποφάσισαν να μειώσουν τις ποσότητες και έτσι να σταθεροποιήσουν την τιμή. Όμως τα αποθέματα γάλακτος είναι πολύ χαμηλά σήμερα. «Υπάρχει έλλειψη γάλακτος σε όλο τον κόσμο μετά τις πολύ χαμηλές τιμές πέρυσι», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Arla, στο Reuters. «Υπάρχει έλλειψη γαλακτοκομικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο, υπάρχει έλλειψη λίπους, κρέμας και προϊόντων βουτύρου σε όλη την Ευρώπη. Δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στην ζήτηση μέχρι τα Χριστούγεννα. Οι τιμές θα εκτοξευθούν στα ύψη», λέει ο ίδιος.

Η Arla, συνεταιρισμός 12.500 αγροτών σε Δανία, Σουηδία, Γερμανία, Βρετανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Βέλγιο, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την τιμή αγοράς γάλακτος από τους παραγωγούς για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατά 1 σεντ του ευρώ το κιλό δηλαδή σε 38,3 σεντς το κιλό και μπορεί να το αυξήσει κι άλλη φορά πριν το τέλος του 2017.

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη Νέα Ζηλανδία. Από εκεί θα εξαρτηθεί πως θα κινηθούν οι τιμές στην παγκόσμια αγορά γάλακτος. Η Arla, είναι η 7η σε μέγεθος γαλακτοβιομηχανία στον κόσμο.

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ