Τις αποζημιώσεις του 2008 και 2009 που ξεπερνούσαν τα 5.000 ευρώ καλούνται να επιστρέψουν οι αγρότες της χώρας, ανάμεσά τους και οι αγρότες της Κρήτης μετά την απόφαση της ΕΕ.
Η απόφαση αυτή σαφώς και έχει θορυβήσει τους αγρότες του νησιού, οι οποίοι θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα του πακέτου Χατζηγάκη που έλαβαν αυτή τη δύσκολη οικονομικά χρονική περίοδο.
Εξετάζεται τα ποσά αυτά να καταβληθούν τμηματικά, ενδεχομένως και σε δόσεις κατανεμημένες σε δύο ή τρία χρόνια, και μέσω των βασικών ενισχύσεων που δίνονται στους αγρότες κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.
Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το θέμα των καταλογισμών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευ. Αποστόλου, ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, διότι υπήρξε αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της χώρας μας και σε διαφορετική περίπτωση κινδύνευε με πρόστιμα και καταλογισμούς ανάλογα με αυτά που πληρώσαμε για την χωματερή του Κουρουπητού, δηλαδή, κάθε μέρα και νέο πρόστιμο.
«Είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να ανακτήσουμε τα συγκεκριμένα χρήματα γιατί αν δεν ανακτηθούν, η Ευρωπαϊκή επιτροπή σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να κινήσει διαδικασίες που δεν θα δίνουν τη δυνατότητα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις να συνεχιστούν οι νέες ενισχύσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε συναίνεση από τα κόμματα καθώς -όπως επισήμανε- τα πρόστιμα αυτά καταλογίστηκαν σε προηγούμενες χρονικές περιόδους και έρχονται να επιβαρύνουν τους αγρότες αυτή την δύσκολη χρονική περίοδο. Εξήγησε όμως, ότι μετά την απόδοση των 40 εκ. ευρώ θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση ώστε να υπάρξει περαιτέρω μείωση του ποσού που θα πληρώσουν οι αγρότες.
«Πιστεύουμε ότι θα βρεθούμε πάλι σε μια θέση επαναδιαπραγμάτευσης του υπόλοιπου ποσού, στοχεύοντας ουσιαστικά σε αυτό που έχω δεσμευτεί: Όσο το δυνατόν να μην πληρώσουν οι Έλληνες αγρότες, διότι όντως εκείνες οι χρονιές ήταν δύσκολες και υπήρχαν προβλήματα και αποζημιώσεων και απώλειας εισοδήματος που καλύφθηκαν» τόνισε ο κ. Αποστόλου.
Ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι τα ποσά με τα οποία επιβαρύνονται οι αγρότες είναι μικρά και αφορούν μόνον 1,5% περίπου αγροτών που πήραν ενισχύσεις.
