Παγκρήτια σύσκεψη των Κτηνοτροφικών Συλλόγων, υπό τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο κτήριο της Περιφέρειας, με θέμα την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων επιδότησης και τα προβλήματα επιλεξιμότητας που έχουν προκύψει για τα βοσκοτόπια, θέμα για το οποίο έγραψε πρώτη η Agrenda, που κυκλοφόρησε το Σάββατο.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «Η Συντονιστική Επιτροπή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης σας καλεί να συμμετάσχετε στην Παγκρήτια Σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, την Τρίτη 24/05/2016 και ώρα 14:00μ.μ, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου για το μείζον θέμα που έχει προκύψει και αφορά στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων επιδότησης των κτηνοτρόφων της Κρήτης λόγω της μείωσης της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων».
Ξεσηκωμός Κρητικών για τα μπλεξίματα με τα βοσκοτόπια
Προ τετελεσµένων γεγονότων και αντιµέτωπους µε δυσάρεστες εκπλήξεις αναφορικά µε τις επιδοτήσεις, φέρνει πάλι, ο έχων την ευθύνη των πληρωµών οργανισµός, χιλιάδες κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα, όπως έγραψε η εφημερίδα Agrenda.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα µαγειρέµατα στο θέµα των βοσκοτόπων και επεξεργασία καινούργιας απόφασης που θα ανακατανέµει εκ νέου εκτάσεις και δικαιώµατα από Περιφέρεια σε Περιφέρια. Στόχος, αφενός να διορθωθούν τα περυσινά οφθαλµοφανή λάθη, αφετέρου να εξοικονοµηθούν κάποιες εκτάσεις και για το πρόγραµµα των Νέων Αγροτών. Όπως λένε οι πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια να «ξεφορτώσουν» επιλέξιµες εκτάσεις σε νησιά, όπως η Μύκονος, για να ικανοποιηθούν νεοεισερχόµενοι στον κλάδο.
Αποτέλεσµα, είναι οι χαοτικές αποκλίσεις που διαπίστωσαν πηγαίνοντας στους πιστοποιηµένους φορείς οι κτηνοτρόφοι πως υπάρχουν στους νέους χάρτες του οργανισµού, µεταξύ εκτάσεων που δήλωσαν και αυτών που εν τέλει µπορούν να ενεργοποιήσουν.
Σηµειωτέον πως η µείωση της επιλεξιµότητας είχε ξεκινήσει µεν τα προηγούµενα χρόνια, ωστόσο λίγο- πολύ τα προβλήµατα λύνονταν, αφού µε τη µεσολάβηση της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκονταν εν τέλει εκτάσεις δηµόσιες για να «καλυφτούν» οι παραγωγοί.
Φέτος η κατάσταση δείχνει πιο περίπλοκη, γεγονός που «κουµπώνει» µε τα κακά µαντάτα από… ΟΠΕΚΕΠΕ µεριά περί ύπαρξης νέου πλάνου εκ µέρους του οργανισµού, το οποίο προβλέπει νέο κούρεµα επιλέξιµων βοσκότοπων, αλλά και επιπλέον µειώσεις εξαιτίας ανάρτησης των δασικών χαρτών, που σίγουρα θα κάνει το σύστηµα να αποτυπώσει εκτάσεις βοσκότοπων ως δασικές.
Μπαρούτι οι Ανωγειανοί
Ειδικά για την Κρήτη, όπου κανείς όπως φαίνεται σε λίγο δεν θα µπορεί να συγκρατήσει την οργή των παραγωγών, εκτός από τη δεδοµένη δραµατική µείωση των στρεµµάτων, (σύµφωνα µε κτηνοτρόφους από τα 300.000 στρέµµατα θα ενεργοποιηθούν όχι περισσότερα από 90.0000), δεν έχει ξεκαθαριστεί αν και φέτος θα υπάρξει λύση όπως πέρσι.
Για το θέµα παρενέβη και ο αντιδήµαρχος Ανωγείων Βασίλης Σµπώκος, άµεσα θιγόµενος της διαµορφωθείσας κατάστασης από πέρσι µάλιστα, προτρέποντας τους κτηνοτρόφους ν’ απευθυνθούν στις ενώσεις και τους συνεταιρισµούς τους, εκεί όπου κάνουν ενεργοποίηση των δικαιωµάτων τους, προκειµένου να δουν τις τυχόν αποκλίσεις σε σχέση µε πέρυσι. Ο ίδιος πρότεινε να συσταθεί και µια επιτροπή µε επικεφαλής εκπροσώπους της Περιφέρειας αλλά και κτηνοτροφικών συλλόγων, που θα «δουν» µε τη διοίκηση του οργανισµού πληρωµών το φλέγον αυτό ζήτηµα, εξαιτίας του οποίου, εκτιµά ο ίδιος, το 80% των κτηνοτρόφων, δε θα µπορεί να ενεργοποιήσει δικαιώµατα που του αποδόθηκαν οριστικά, χάνοντας εκατοµµύρια κοινοτικών επιδοτήσεων.
