ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: 93,5 χιλιάδες ευρώ ο λογαριασμός νερού σε νεκροταφείο!

0

Από τα σύννεφα έπεσε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας του Αγίου Κωνσταντίνου στο Ρέθυμνο, όταν έλαβε λογαριασμό νερού με πληρωτέο ποσό 93.478 ευρώ! Ο παραφουσκωμένος λογαριασμός αφορά στο ενοριακό νεκροταφείο του Αγ. Κωνσταντίνου στο Ρέθυμνο, το οποίο σύμφωνα με τον εφημέριο του ναού, πατέρα Δημοσθένη πρώτη φορά στα χρόνια λειτουργίας του, κλήθηκε να πληρώσει λογαριασμό νερού.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο ίδιος, στην ενορία του Άγιου Κωνσταντίνου υπάρχουν δύο υδρόμετρα, ένα για τις ανάγκες του ναού και του μαγειρείου των συσσιτίων κι ένα για τις ανάγκες του νεκροταφείου: «Εδώ και πολλά χρόνια έχει μπει το ρολόι του νερού στο νεκροταφείο και όλοι οι δήμαρχοι που πέρασαν, μέχρι σήμερα, ποτέ δε μας ζήτησαν χρήματα. Ποτέ πριν δεν είχε έρθει λογαριασμός εδώ. Και ήρθε ο σημερινός δήμος και ζητάει 93 χιλιάδες ευρώ. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε και πληρώσουμε ένα τέτοιο ποσόν» είπε.

20150929_103029Στη συνέχεια ο π. Δημοσθένης πρόσθεσε: «Εμείς δεν εισπράττουμε εισφορές όπως το Δημοτικό Νεκροταφείο. Δεν έχει έσοδα η ενορία από το νεκροταφείο, αντιθέτως έχει έξοδα, όπως για παράδειγμα την καθαριότητά του χώρου. Εμείς δε ζητάμε χρήματα όταν κάποιος ενταφιάζεται εδώ. Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο».

Σε ερώτημα που αφορούσε τα έσοδα της ενορίας από την πώληση των τάφων, τόνισε ότι οι τάφοι έχουν πληρωθεί άπαξ κατά το παρελθόν κι από κει και πέρα δεν υπάρχουν άλλα έσοδα. « Έσοδα από κάποιο τάφο θα υπάρξουν, αν με το πέρασμα των χρόνων δεν υπάρχουν κληρονόμοι, κάτι όμως που είναι σπάνιο», είπε και πρόσθεσε: «Η εκκλησία δεν μπορεί να βάζει χαράτσια, δεν μπορεί να βάλει ετήσια έξοδα στους τάφους. Δεν πρόκειται να πληρώσουν οι άνθρωποι».

Ο π. Δημοσθένης φανερά αγανακτισμένος πρότεινε: «Γιατί η ΔΕΥΑΡ δεν κάνει μια κοινωνική προσφορά, γιατί δεν παραχωρεί το νερό δωρεάν στους δημότες να μπορούν να περιποιηθούν τον τάφο των γονιών τους;» και πρόσθεσε: «Ζητούμε από τη ΔΕΥΑΡ να μας πει ποιος προϊστάμενος έκανε την αίτηση για να μπει το ρολόι στο νεκροταφείο. Πιστεύω, κανείς δεν το ζήτησε. Πιστεύω ότι ο δήμος το έκανε δώρο».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΛΑΣ: «ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ Η ΛΥΣΗ»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Άγγελος Μαλάς αφού τόνισε ότι, υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες πρέπει να τηρηθούν, ανέφερε: «Δεν μπορούμε να δίνουμε ανεξέλεγκτα παροχές. Δυστυχώς, λόγω του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και ο ίδιος ο δήμος πληρώνει νερό. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει έλεγχος. Για παράδειγμα σας αναφέρω, ότι ποσά άνω των 300 ευρώ, αν δεν τα στείλουμε στην εφορία, οι υπάλληλοι της επιχείρησης αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα καταλογισμού», είπε, υπογραμμίζοντας συγχρόνως ότι δεν είναι απαραίτητη η δημοσιότητα για θέματα που μπορούν να λυθούν συζητώντας.

Αναφερόμενος στη διακοπή του υδρομέτρου, είπε μεταξύ άλλων: «Το ρολόι αυτό αν δεν επισκευαστεί η διαρροή του, οφείλουμε να το διακόψουμε, γιατί σε μία φυσιολογική κατανάλωση της τάξεως των 200 κυβικών το μήνα, αυτό καταγράφει 3.000 κυβικά. Αυτό σημαίνει ότι χάνει πάρα πολύ νερό. Εμείς δεν μπορούμε να επέμβουμε να το φτιάξουμε γιατί η διαρροή είναι στην εσωτερική εγκατάσταση του νεκροταφείου».

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ πρόσθεσε επίσης: «Εμείς παρά το ότι έχουμε ενημερωθεί από το Μάρτιο, γιατί η διακοπή του υδρομέτρου έγινε το Μάρτιο, ότι η υδροδότηση του νεκροταφείου γίνεται κανονικά από το διπλανό ακίνητο, δεν πήγαμε να κόψουμε το νερό σε κανένα. Απλά έπρεπε να διευθετηθούν γραφειοκρατικά ζητήματα και της διαρροής αλλά και του υπολοίπου».

Όσον αφορά στο υπέρογκο ποσόν, υπογράμμισε ότι ο κανονισμός προβλέπει μειώσεις σε τέτοιες περιπτώσεις, αναφέροντας ότι αν δεν πληρωθεί θα ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία. Και συμπλήρωσε : «Εγώ θα συμφωνήσω ότι θα έπρεπε κάποιοι λογαριασμοί να είναι δωρεάν, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε. Ακόμα και στους απόρους κάνουμε μείωση 80-90%, επειδή δεν μπορούμε να έχουμε μηδενικούς λογαριασμούς γιατί προκύπτουν θέματα από τον έλεγχο.

Κλείνοντας ο κ. Μαλάς κάλεσε τους αρμόδιους του νεκροταφείου να συζητήσουν προκειμένου για να βρεθεί η λύση.

Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το θέμα πρόκειται να διευθετηθεί μέσα στις επόμενες μέρες καθώς σε συνάντηση που έγινε μεταξύ της δημοτικής επιχείρησης και της Μητρόπολης έγινε σαφές ότι με αμοιβαίες υποχωρήσεις θα βρεθεί η χρυσή τομή, προκειμένου να λήξει το θέμα. Προς το παρόν πάντως το νεκροταφείο εξυπηρετείται από τις εξωτερικές βρύσες της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς η υδροδότηση στο νεκροταφείο έχει κοπεί.

20150929_103619

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Στην ανακοίνωση της Ενορίας του Αγίου Κωνσταντίνου, αναφέρεται: «Ενημερώνουμε τους δικαιούχους χρήσης γηπέδου εντός του κοιμητηρίου της Ενορίας μας ότι η παροχή ύδρευσης ΔΙΕΚΟΠΗ από τη ΔΕΥΑΡ, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών που σωρεύτηκαν στο υδρόμετρο αυτό.

Υποχρέωσή μας, να κάνουμε γνωστά, τόσο στους δικαιούχους, όσο και στο ευρύτερο κοινό της πόλης μας, τα κάτωθι:

για το υδρόμετρο που εξυπηρετούσε το χώρο εντός του κοιμητρίου, είχε συναφθεί άτυπη υποχρέωση του Δήμου να τακτοποιεί και να εξοφλεί τις εκάστοτε καταναλώσεις που κατέγραφε το υδρόμετρο. Ούτω συνέβαινε εκ παλαιόθεν (πιθανολογούμε από το 1997), καθότι το κοιμητήριο της Ενορίας μας αποτελούσε στο παρελθόν το μοναδικό της πόλης μας.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΟΥΜΕ προς το σεβαστό κοινό ότι η ύδρευση δεν διεκόπη λόγω πράξης ή αμέλειας της Ενορίας μας.

Προς τούτο και προς εξυπηρέτηση των δικαιούχων σας ενημερώνουμε ότι μπορείτε να εξυπηρετείστε από την παροχή ύδρευσης της Ενορίας μας που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγ. Κων/νου και Ελένης, προς απάβλυνση της ταλαιπωρίας των δικαιούχων που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες.

Παρακαλούμε για την κατανόησή σας και ζητούμε συγνώμη για την ταλαιπωρία σας».

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ