ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης σύγχρονης τέχνης «ΣΚΙΑ (το δίπολο Φωτός και Σκιάς)» στο Ρέθυμνο

0

Η έκθεση, που θα φιλοξενείται έως τις 30 Νοεμβρίου, φέρνει στο προσκήνιο τη δημιουργική συνάντηση διαφορετικών καλλιτεχνικών εκφράσεων, προσκαλώντας το κοινό σε ένα ξεχωριστό ταξίδι ανάμεσα στο φως και τη σκιά, στο ορατό και το αθέατο, στη μνήμη και το συναίσθημα.

Με κεντρικό άξονα τη σκιά ως μέσο εικαστικής έκφρασης, η διοργάνωση αναδεικνύει τις πολλαπλές διαστάσεις μιας έννοιας που ξεπερνά τα όρια της οπτικής αντίληψης και αποκτά βαθύτερες συμβολικές και συναισθηματικές προεκτάσεις. Μέσα από έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής, εγκαταστάσεις, βίντεο και άλλες σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις, οι δημιουργοί διερευνούν τη σχέση φωτός και σκιάς, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες του φωτισμού να μεταμορφώνει τον χώρο, να ενεργοποιεί τις αισθήσεις και να δημιουργεί νέες αναγνώσεις της πραγματικότητας.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η Χρυσούλα Σκεπετζή, ενώ τους φωτισμούς έχει αναλάβει ο Κωστής Καπελώνης. Η καλλιτεχνική πρόταση αξιοποιεί αφαιρετικές φόρμες και πειραματισμούς με σύγχρονα εκφραστικά μέσα, επιχειρώντας να εμπλέξει ενεργά τον θεατή και να τον οδηγήσει σε μια προσωπική διαδρομή παρατήρησης, αναστοχασμού και συναισθηματικής ανταπόκρισης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση της σκιάς όχι μόνο ως οπτικού φαινομένου, αλλά και ως αναπόσπαστου στοιχείου του ανθρώπινου βιώματος. Η έκθεση ανακαλεί μνήμες και εμπειρίες, διερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο το φως επηρεάζει τη φαινομενολογική αντίληψη του χώρου και συνδέεται με τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου. Παράλληλα, η αξιοποίηση νέων εκφραστικών εργαλείων, όπως η φωτοκινητική γλυπτική, διευρύνει τα όρια της εικαστικής εμπειρίας.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι Ευθυμία Αθανασίου, Μίνα Αρχοντάκη, Βαγγέλης Δασκαλάκης, Πάρης Δημητρίου, Γιώργος Ηλιάδης, Σοφία Καλογεροπούλου, Γιώργης Καπελώνης, Κωστής Καπελώνης, Μανώλης Καραταράκης, Ναταλία – Αικατερίνη Κέρκυρα, Νάντια Κοτσινοπούλου, Μανώλης Κουνδουράκης, Λευτέρης Μαριδάκης, Θοδωρής Μάρκου, Ανδρέας Μελαδάκης, Αθανασία Παναγοπούλου, Νεκτάριος Παχιαδάκης, Γωγώ Πετραλή, Δήμητρα Σιατερλή, Χρυσούλα Σκεπετζή, Ιωάννης Σταθογιάννης, Ανδρέας Σταυριανουδάκης – Καμπάς, Ανδρέας Στυλιανουδάκης, Κατερίνα Σωτηρίου, Έλενα Τιμπλαλέξη και Αλέξανδρος Χριστοφορίδης, συνθέτοντας ένα πολυφωνικό εικαστικό σύνολο με διαφορετικές προσεγγίσεις και καλλιτεχνικές αναζητήσεις.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνης και ο Σύλλογος Τέχνης & Λόγου «Νησί Τέχνης».

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 30 Νοεμβρίου 2026, από Δευτέρα έως Σάββατο, ώρες 18:30–21:30. Παράλληλα, προβλέπονται ξεναγήσεις για σχολεία και άλλες ομάδες, κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 6976955084.

Η «ΣΚΙΑ (το δίπολο Φωτός και Σκιάς)» αποτελεί μια σημαντική πολιτιστική πρόταση για το Ρέθυμνο, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να προσεγγίσουν τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία μέσα από μια θεματική που συνδέει την εικόνα με τη μνήμη, την αίσθηση και την ανθρώπινη εμπειρία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΑΚΗΣ 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης σύγχρονης τέχνης «ΣΚΙΑ (το δίπολο Φωτός και Σκιάς)» στο Ρέθυμνο

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ