ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μικρά Ασία: 30 αιώνες αδιάλειπτης ιστορίας – 100 χρόνια μνήμης»

0

Μια συγκινητική στιγμή ήταν ο διάλογος που άνοιξαν με την ιστορία, το Σάββατο 18 Μαρτίου  2023 στο Συνεδριακό Κέντρο της Πολιτιστικής και Κοινωνικής Διακονίας «ΘΕΟΜΗΤΩΡ» της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου και 4ου Γυμνασίου Ρεθύμνου με τους ανθρώπους  του Μικρασιατικού Ελληνισμού, που άφησαν πίσω τους την Μικρά Ασία το 1922 και ήρθαν στο Ρέθυμνο, στη νέα τους πατρίδα.

   Η εκδήλωση μνήμης του Μικρασιατικού και Προσφυγικού Ελληνισμού πραγματοποιήθηκε από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου σε συνεργασία με το Σύλλογο Ρεθυμνίων Μικρασιατών και  την  τ. Συντονίστρια Εκπαίδευσης για την Αειφορία του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν η κ. Κερασία Πετρογιάννη, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, η κ. Αμαλία Φιλιππάκη, τ. Συντονίστρια Εκπαίδευσης για την Αειφορία του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης.

    Μετά το Καλωσόρισμα από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, κ. Μανούσο Μαραγκάκη, στην εκπαιδευτική εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου  κ.κ. Πρόδρομος, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Μαρινάκης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών κ. Κώστας Καψαλάκης

    Ακολούθησε  η κεντρική ομιλία από τον Ιστορικό Ερευνητή – Συγγραφέα, κ. Παρασκευά Συριανόγλου, ο οποίος μίλησε για την Εγκατάσταση & Αποκατάσταση Μικρασιατών Προσφύγων στο Ρέθυμνο.

Στην  εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από το 2ο και το 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, που  ταξίδεψαν το ακροατήριο πίσω στον χρόνο, δίνοντας φωνή στους εκπατρισμένους και στις εκπατρισμένες, ανασυνθέτοντας εμπειρίες και συμβάντα. Αφηγήθηκαν μαρτυρίες των Μικρασιατών προσφύγων της περιοχής τους, δίνοντάς στους έφηβους και στις έφηβες την ευκαιρία να αναπτύξουν τη δική τους κριτική ματιά σε γεγονότα που σημάδεψαν τους/τις προγόνους τους. Μαθήτριες από το 2ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου τραγούδησαν εξαιρετικά τραγούδια της Μικρασίας.

Οι εκπαιδευτικοί κ. Ειρήνη Φραγκιαδάκη, κ. Αργυρώ Σπανουδάκη,  κ. Χρυσούλα Βαονάκη και κ. Παύλος Τομζάς είχαν την ευθύνη της παρουσίασης των δράσεων μαθητών και μαθητριών του 2ου Γυμνασίου Ρεθύμνου με τίτλο: «Χαμένες Πατρίδες 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή». Αντίστοιχα οι εκπαιδευτικοί κ. Φλωρέττα Συκιώτη, κ. Ελένη Καραντζίκου και κ. Μαρία - Ελένη Βασάκη είχαν την ευθύνη της παρουσίασης των δράσεων μαθητών και μαθητριών του 4ου Γυμνασίου Ρεθύμνου με τίτλο: «Μικρά Ασία - Ρέθυμνο 1922 – 2022 στης Προσφυγιάς τα μονοπάτια».

Ο επίλογος της εκδήλωσης ήταν ένα ταξίδι στις γεύσεις της Μικράς Ασίας, αφού τα μέλη  του του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών προσέφεραν ένα μικρασιάτικο κέρασμα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ