ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μανώλης Μανούσακας: Ιστορική Έρευνα Πολιτισμικής Κληρονομιάς των Χανίων, Τρεις Ενότητες, από τις Εκδόσεις ΕΡΕΙΣΜΑ

0

Ο Μανώλης Μανούσακας είναι Χανιώτης, διπλωματούχος οπτικός και ερευνητής της Πολιτισμικής κληρονομιάς του γενέθλιου τόπου, της πόλης των Χανιών.  Ήδη έχει δώσει τρία θαυμάσια βιβλία: Τζαμιά, Τεκέδες και Τουρμπέδες στον Νομό Χανίων (2013),  Ιστορικά Κτήρια της πόλης των Χανίων (2019) και  Ιστορικά γεγονότα, συνοικίες και κτήρια της πόλης των Χανίων (2021), από τις εκδόσεις ΕΡΕΙΣΜΑ, που εκδίδουν και το ομώνυμο περιοδικό, στο οποίο είναι επίσης συνεργάτης ο συγγραφέας.

Στο βιβλίο του, Τζαμιά, Τεκέδες και Τουρμπέδες στο Νόμο Χανίων, περιγράφει και παρουσιάζει ένδεκα Τζαμιά εντός των τειχών, στις θέσεις ναών που κατέλαβαν οι Τούρκοι το 1645. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τέσσερα τζαμιά, εκτός των τειχών, σε θέσεις, που οι ίδιοι επέλεξαν. Ακολουθεί η παρουσίαση των Τεκέδων, εντός και εκτός των τειχών, των δεκαέξι τζαμιών της υπαίθρου των Μουσουλμανικών Μαυσωλείων (Τουρμπέδων) στα Χανιά, του διπλού μνημείου Γαζή Οσμάν και Χαμίτ Βαηζαδέ στον Κουμπέ, τον Τουρμπέ Χατζή Μουσταφά και των τάφων των 7 εβλιγιάδων.  Στις σσ. 118-119, ο χάρτης με τις τοποθεσίες των μνημείων είναι πολύ ευρηματικός και κατατοπιστικός. Εξίσου χρήσιμη είναι η βιβλιογραφία, με την οποία ολοκληρώνεται το βιβλίο. Οι εικόνες, από το πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό του συγγραφέα, που εμπλουτίζουν τα κείμενα του δεν δίνουν μόνον τη δυνατότητα και άλλων αναγνώσεων, αλλά και πολλών σκέψεων …

Στο επόμενο βιβλίο του, Ιστορικά Κτήρια της Πόλης των Χανίων, παρουσιάζονται: το παλιό διοικητήριο, στον πολύπαθο Λόφο Καστέλι των Χανίων, έπειτα από τους καταστροφικούς βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και την ανοικοδόμηση που ακολούθησε. Το παλιό Δημαρχείο, που πρωτοκτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, στη γωνιά των οδών Ζαμπελίου και Χάληδων, στο Σιντριβάνι. Ο ενετικός στρατώνας των μισθοφόρων stradiotti και το σημερινό πρώτο Γυμνάσιο. Η βίλα της «Βαρώνης Σβάρτς» στη Χαλέπα, ένα αρχιτεκτονικό παλίμψηστο. Το «Κονάκι» ή «Σεράγιο», το τουρκικό διοικητήριο των Χανίων, που διακρίνεται για το μέγεθός του. Ο Ιταλικός στρατώνας και το Πολεμικό Μουσείο Χανίων. Οι ωραιότατες εικόνες είναι μοναδικές και δίνουν θαυμάσια αισθητική στο βιβλίο.

Στο τρίτο βιβλίο του, Ιστορικά Γεγονότα, Συνοικίες και Κτήρια της Πόλης των Χανίων παρουσιάζονται οι κάτοικοι των ευγενών στο Καστέλι της Βενετοκρατίας, η συνοικία του Καστελίου, με τα σημαντικά μινωικά κατάλοιπα και όχι μόνο. Η κατοικία του Ρέκτορα, το Διοικητήριο, τα ιδιωτικά Μέγαρα. Ο Κουμπές, ένα μουσουλμανικό μαυσωλείο. Η οδός Κήπου ή περιπάτου και η χαμένη αρχιτεκτονική της κληρονομιά, με σπάνιες εικόνες, που προκαλούν χιλιάδες σκέψεις. Τέλος, οι Σφαγές και η πυρπόληση των Χανίων το 1897, με επιλεγμένες εικόνες και προσεκτική επιλογή Βιβλιογραφίας.

 

Μιχάλης Τρούλης, Πρόεδρος Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ