ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα»

0

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους “Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα” σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπλέτα και παραγωγή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου, κάνει την πρώτη, επίσημη παρουσίασή του στο Ρέθυμνο, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία.  Πιο συγκεκριμένα , θα προβληθεί, την Κυριακή 05 Δεκεμβρίου στις 11:00 π.μ. στον κινηματογράφο CineLand Παντελής, ενώ μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει συζήτηση, παρουσία των συντελεστών και άλλων επίσημων καλεσμένων. H εκδήλωση πραγματοποιείται με τη υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Το ντοκιμαντέρ έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 44ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, ενώ ακολούθησε  το 24ο Φεστιβάλ για παιδιά νέους στην Ολυμπία, το 15ο Φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα, καθώς και το 4o Φεστιβάλ RODI στη Θεσσαλονίκη. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης.

Κυριακή 5 Δεκέμβρη

11:00 π.μ.

Cineland Παντελή

Ηλεκτρονική κράτηση θέσης μέσω της πλατφόρμας: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdXAcr5VwJpyAzUxuycT63lN_1RCKGVUvqn3rlFkUHmxCxN0A/viewform?fbclid=IwAR0MsqWPiqqUgtWx8IcUBNw6XVweA5xng6dR1tiP1MdcHOwGgt2g3j65jIY

Εναλλακτικοί τρόποι κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 6948590359 ή στο mail

[email protected]

Είσοδος ελεύθερη, με απαραίτητη την προ- κράτηση θέσης. Για την είσοδό σας στον κινηματογράφο, σύμφωνα με τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς και έγγραφο ταυτοπροσωπίας.

Υπόθεση:

Αντιήρωας: είναι ο πρωταγωνιστής που δε διαθέτει συμβατικές ηρωικές ικανότητες και εξαρτάται παθολογικά από κάποιον άλλο.

Μια ομάδα νέων “αντιηρώων” με δυσκολίες, αποφασίζουν να παρακολουθήσουν μαθήματα θεάτρου. Οι νεαροί “αντιήρωες” εκπαιδεύονται θεατρικά. Μέσα από την μεγάλη τους αγάπη για το θέατρο, αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια θεατρική, αυτοσχεδιαστική παράσταση, με θεματική τους σούπερ-ήρωες. Παράλληλα, οι αντιήρωες ζουν την καθημερινότητα και τις ζωές τους. Τελικά , για να είσαι σούπερ-ήρωας,  πρέπει να περνάς μέσα από τοίχους;

Σημείωμα σκηνοθέτη:

Η θεατρική εκπαίδευση είναι ένα ταξίδι: ανακαλύπτεις εσένα, πλουτίζεις και ξαφνικά γίνεσαι φτωχός, για να πλουτίσεις συναισθηματικά και πάλι. Ανακαλύπτεις τα όρια και τις αντοχές σου. Μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα σου και να συναναστρέφεσαι άλλους ανθρώπους. Το θέατρο, πολλές φορές λειτουργεί θεραπευτικά. Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα ασχολούνται και ερασιτεχνικά με το θέατρο, με σκοπό να γνωρίσουν το θυμικό τους.  Λίγοι άνθρωποι στην Ελλάδα με δυσκολίες και αναπηρία επιλέγουν να κάνουν θέατρο, κυρίως λόγω κοινωνικού αποκλεισμού. Η ένταξη και η κοινωνική ενσωμάτωση είναι υπόθεση όλων μας. Υπάρχει θέατρο για τους διαφορετικούς: τους αντιήρωες, που φτάνει μια στιγμή μόνο,  για να σε πείσει ότι ακόμη κι αν δεν βγάζουν λέιζερ από τα μάτια, είναι πραγματικοί σούπερ- ήρωες.

Σημείωμα Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου:

Μέσω μιας παρέας ενηλίκων νέων με αναπηρία, που παίρνουν μέρος στις δράσεις του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου, γεννήθηκε ένα θεατρικό – κινηματογραφικό σχήμα. Η ανάγκη για έκφραση τροφοδοτήθηκε και εκτονώθηκε μέσα από ένα πρόγραμμα «Προσβασιμότητα στην τέχνη» από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι πρωταγωνιστές μας είναι 12 νέοι, άτομα με νοητική στέρηση, αυτισμό , σύνδρομο down και κινητικές αναπηρίες. Η σχέση τους με το θέατρο ήταν μηδενική. Μέσα από την ομάδα γεννήθηκε κάτι πηγαίο και πρωτόγνωρο. Αυτοί οι νέοι με εγγενείς δυσκολίες χτίζουν ένα δίαυλο επικοινωνίας αγγίζοντας τον κόσμο των συναισθημάτων με τα δικά τους χέρια, βλέμματα, ανάσες. Μέσα από την τέχνη του θεάτρου αναζητούν την εσωτερικότητά τους, απογειώνουν τη φαντασία τους, ώστε να γίνουν εκείνοι που ονειρεύονται. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Μπορούν ξεφεύγοντας από τις σωματικές αδυναμίες τους στην κίνηση, στο λόγο ή στην κατανόηση να πετάξουν ψηλά, να σπάσουν στεγανά που οι άλλοι θέτουν, να αναδείξουν αυτό που πραγματικά είναι: ΗΡΩΕΣ.

Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα- How to train an antihero

Διάρκεια: 26'

Συντελεστές:

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπλέτας

DOP: Γιάννης Μπλέτας

Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης

Ήχος: Ble Productions

Σχεδιασμός ήχου – μίξη: Ιωάννης Γιαννακόπουλος

Μοντάζ: Γιάννης Μπλέτας

Κοστούμια: Δέσποινα Ανυφαντάκη

Θεατρική καθοδήγηση: Φλώρα Ασουμανάκη

Εθελοντές: Ειρήνη Κλάδου, Παύλος Μελισσινός, Ελένη Στάμαργα.

Υποτιτλισμός: Aurthorwave

 

Συμμετέχουν:

Στέλιος Βουρβαχάκης

Παναγιώτης Λύκος

Ραφαέλα Φραγκιαδάκη

Μιχάλης Δρυγιαννάκης

Δέσποινα Πετσαγγουράκη

Στέλλα Λαγουδάκη

Μαρία Δραμιτινού

Κωστής Μίσα

Στελιάννα Παπαδάκη

Μανόλης Σταυρουλάκης

 

Παραγωγή: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου,

με την επίβλεψη του προγράμματος “Αγγίζοντας τον κόσμο των συναισθημάτων με τα δικά μου χέρια”

του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

 

Συμπαραγωγή: Ble Productions

 

Με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κρήτης.

 

Trailer:

 

Iστοσελίδες:

www.autismreth.gr

www.bleproductions.gr

Επικοινωνία:

[email protected]

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ