ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αποτιμώντας τον ικανό και ανίκανο χρόνο

0

Η αποτύπωση τής καθημερινότητας, με τη μορφή αρθρογραφίας, δεν έχει ποτέ διάρκεια μιας ημέρας, δεν είναι προσωρινή, ούτε πρόσκαιρη, ιδιαίτερα, όταν προσφέρεται και γι’ άλλες αναγνώσεις, οι οποίες δίνουν και την αφορμή τής αποτίμησής της. Αρκεί να βρεθεί ο χρόνος και να υπάρξει η διάθεση για τον σχεδιασμό. Ότι δηλαδή μπορεί να οργανώνει πολύ εύκολα και δημιουργικά, ο συγγραφέας Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης, σε ορισμένα από τα βιβλία του, όπως και στο πρόσφατο, Αποτιμώντας τον ικανό και ανίκανο χρόνο, μέσα από μερικές σειρές άρθρων, που είδαν αρχικά το φως τής δημοσιότητας τα έτη 2018-2019, κυρίως στην τοπική εφημερίδα Πατρίς.

Η δεύτερη ανάγνωση αυτών των άρθρων δίνει την ευκαιρία να δούμε την καθημερινότητα, την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, και από άλλες γωνίες θέασης, μέσα από διαφορετικές εικόνες και άλλο χρόνο, ακόμα πιο βαθιά και αντικειμενικά. Όλ’ αυτά δεν είναι μόνο όσα βλέπουμε κι ακούμε, αλλά και όσα συμβολίζουν, σημαίνουν ή υπονοούν, σ’ όλο τον κύκλο τού χρόνου, όπως οικονομείται και εξοικονομείται, πάντα με τις παρεμβάσεις τού κράτους και όλων εκείνων που ασκούν πολιτική και ρυθμίζουν τη λειτουργία και την πορεία του.

Η Άννα Μοραλίδου, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας και εθελόντρια τής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, όπου εκδηλώνει καθημερινά την αμέριστη αγάπη στο βιβλίο και κάνει τις δικές της αξιολογήσεις, έγραψε για το Αποτιμώντας τον ικανό και τον ανίκανο χρόνο: «Ο Γεώργιος Σχορετσανίτης θίγει σε μικρά και ευανάγνωστα άρθρα, σοβαρά θέματα τής επικαιρότητας, διανθίζοντάς τα, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με μία διακριτική αυστηρότητα. Θα μπορούσε κάποιος να πει, πως μόνον ακροθιγώς θα ήταν δυνατό να θίξει σε μεμονωμένα άρθρα, υποθέσεις, οργανώσεις, όπως η Κου-Κλουξ-Κλαν ή θέματα πολιτικά, όπως η σχέση μας με την Τουρκία, και οικονομικά. Εντούτοις, γίνεται κατανοητό στο αναγνωστικό κοινό, πως, και ο ίδιος ο συγγραφέας, αποτιμώντας το δικό του χρόνο καταπιάνεται με γλαφυρό τρόπο, αξιολογώντας δύο χρόνια, το 2018 και το 2019 και παραδίδει σε όλους εμάς, ένα χρήσιμο βιβλίο 74 άρθρων. Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους εκείνους που επιθυμούν να έχουν ένα ευρύ φάσμα γνώσεων, καθώς ρίχνει φως, σε δύσβατα πνευματικά μονοπάτια».

Αποδέχομαι και υιοθετώ κι αυτές τις απόψεις, για τη δομή και τις αρετές τού βιβλίου. Η τεχνική του αποτελεί μία από τις πολλές πρωτοτυπίες τού συγγραφέα.

Μιχάλης Τρούλης

Πρόεδρος Δ.Κ.Β. Ρεθύμνου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ