ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Μυλοπόταμος ανέδειξε την πλούσια γαστρονομική του παράδοση

0

ΣΤΟΝ 4ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ «K STADIES»

Η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Κρητικής Διατροφής, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί κατά τόπο εντός της Κρήτης, είναι ο στόχος των Σχολών Μαγειρικής «K STADIES» της οικογένειας του Θεόδωρου Καλαθάκη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια οργανώνει φεστιβάλ παραδοσιακής  μαγειρικής στο Ηράκλειο.

Κάθε χρόνο, μια διαφορετική γεωγραφική ενότητα του νησιού καλείται να παρουσιάσει την πατροπαράδοτη κουζίνα της ώστε να γίνονται διακριτές οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν πάνω σε παλιές συνταγές αλλά και η δυναμική που αναπτύσσεται και φέρνει την σύγχρονη μαγειρική τέχνη να ακολουθεί την παράδοση και να την εξελίσσει.

Το 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουζίνας των σχολών «K STADIES» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Μαρτίου στο Κτήμα Καλαθάκη στην Φοινικιά Ηρακλείου και τιμώμενη περιοχή φέτος ήταν ο Μυλοπόταμος.

Με συντονιστή τον Δήμο, στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν δέκα Πολιτιστικοί Σύλλογοι και φορείς καθώς και το δημοτικό ΚΑΠΗ, οι εκπρόσωποι των οποίων παρουσίασαν περισσότερες από εβδομήντα διαφορετικές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

Συμμετείχαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αγιομαμιτών και Αργουλιδιανών «Ο Άγιος Μάμας», Αγριδίων «Η Χαλέπα», Αλφάς «Κώστας Μουντάκης», Αξού και Λιβάδας, Γαράζου, Κρυονερίου «Ασυρώτοι», Πολιτιστικός Οργανισμός «Το σπίτι των Κουρήτων», Μελιδονίου, Χουμερίου, Χώνος και το ΚΑΠΗ Δήμου Μυλοποτάμου.

Την πολυπληθή αντιπροσωπεία αποτελούσαν παλιές και νέες νοικοκυρές, άνδρες όλων των ηλικιών που διακρίνονται για την τεχνική τους και νέα παιδιά που αγαπούν και πρεσβεύουν την προώθηση της παραδοσιακής κουζίνας.

Συνταγές γιαγιάδων και μαμάδων για χοχλιούς, άγρια χόρτα, ζυμαρικά, όλων των ειδών τα κρέατα, κρέας από κυνήγι, τυριά, όσπρια, λαχανικά, εσπεριδοειδή, αρωματικά χόρτα και μπαχαρικά, βεβαίως, με κύριο χαρακτηριστικό την χρήση του ελαιόλαδου, έβαλαν τα δυνατά τους εντυπωσιάζοντας την Κριτική Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι ΣΕΦ και Αρχιμάγειροι του νησιού αλλά και ο ερευνητής δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του μια ογκώδη δουλειά καταγραφής της παραδοσιακής μαγειρικής τέχνης της Κρήτης και ο πρώην Υπουργός Τουρισμού Νίκος Σκουλάς με την μεγάλη εμπειρία στην προβολή και ανάδειξη όλων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του νησιού μας.

Μυρωδιές και αρώματα πλημμύρισαν τους χώρους και οι γεύσεις κέρδισαν τις εντυπώσεις επιτροπής και κοινού που είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν για ακόμα μια φορά την υψηλή ποιότητα που διατηρείται στις κουζίνες των Μυλοποταμίτικων σπιτιών αλλά και το πώς εξελίσσεται η τοπική γαστρονομία στα παραδοσιακά εστιατόρια και τις ταβέρνες της περιοχής.

Παράλληλα, ήταν μια έξοχη εκδήλωση τουριστικής προβολής του Μυλοποτάμου αλλά και της Κρήτης γενικότερα, μέσα από την οποία δόθηκε δυναμικά το μήνυμα ότι η Κρητική Διατροφή από την Μινωική εποχή έως σήμερα αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο του τοπικού πολιτισμού.

Στο μήνυμα αυτό πρόσθεσαν με τις ομιλίες τους οι κυρίες Αναστασία Φρυγανάκη και Βιβιάννα Μεταλινού από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Σπίτι Κουρητών» που κλήθηκαν να παρουσιάσουν την παραδοσιακή διατροφή από τα χρόνια του Μίνωα έως σήμερα και να την συνδέσουν με τα σύγχρονα τουριστικά και πολιτιστικά δρώμενα.

Ήταν μια ολοκληρωμένη εκδήλωση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και κυρίως έδωσε το αισιόδοξο μήνυμα της ισχυρής συνέχειας της γαστρονομικής παράδοσης της Κρήτης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΓΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

KPRINT Banner
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Μυλοπόταμος ανέδειξε την πλούσια γαστρονομική του παράδοση

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ