ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Κρητική καντάδα που μάγεψε - Το πρόγραμμα στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

0

Μια ευχάριστη έκπληξη ξάφνιασε ευχάριστα τους πρώτους επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό! Η Κρητική Καντάδα πλημμύρισε την παλιά πόλη του Ρεθύμνου με τις παραδοσιακές μελωδίες της Κρήτης και τις μαντινάδες, ντύνοντας τα γραφικά σοκάκια του ιστορικού κέντρου με τη νοσταλγία των μεγαλύτερων και τον ενθουσιασμό των νεότερων που απόλαυσαν με την καρδιά τους τη μουσική αυτή συντροφιά.

Η αρχή έγινε με κέρασμα της πολυαγαπημένης από τους κρητικούς και όχι μόνο τσικουδιά, αλλά και σε κάθε λίγα μελωδικά βήματα οι μεζέδες έδιναν και έπαιρναν από τους καταστηματάρχες της παλιάς πόλης. Στα μπαλκόνια,άνθρωποι όλων των ηλικιών θαύμαζαν τους κανταδόρους και σιγοντάριζαν στη μουσική, στις μαντινάδες, ακόμη και το χορό έπιασαν απολαμβάνοντας πραγματικά και αυτό το δρώμενο της Αποκριάς του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού! Οι επισκέπτες από το εξωτερικό και η νεολαία δε σταμάτησαν στιγμή να απαθανατίζουν στιγμές από την φιλόμουση αυτή παρέα δείχνοντας την απήχηση που έχει η κρητική παράδοση σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και το πως καταφέρνει να συγκινεί και να ενώνει τους ανθρώπους!

Φτάνοντας στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και έχοντας περπατήσει τους κεντρικούς δρόμους της παλιάς πόλης με καντάδα και φεγγαράδα, με ενετικά και τουρκικά μνημεία, με τη λιτή κρητική αρχιτεκτονική και την πλούσια φιλοξενία, στήθηκε ένα κρητικό γλέντι, όπου οι χορευτές περικύκλωσαν τους μουσικούς και χόρεψαν μαζί με τον κόσμο όλων των ηλικιών, εντυπωσιάζοντας με τις φιγούρες και τα ταλίμια τους!

Την εκδήλωση τίμησαν οι ομάδες παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου με τους υπεύθυνους καθηγητές παραδοσιακής μουσικής: Μάνο Μανουσάκη, Σταύρο Μαραγκουδάκη, Στέφανο Χαιρέτη και Πίτερη Ηλία, αλλά και οι καλλιτέχνες Κρητικής μουσικής Στράτος Γουνάκη και Νίκος Γουνάκης, καθώς και παιδιά της πόλης μας και οι Παραδοσιακοί Μουσικοχορευτικοί Σύλλογοι Αρκάδι και Ντελίνα.

Οι εθελοντές Δότες Ζωής ήταν όπως σε όλες τις εκδηλώσεις του Ρεθεμνιώτικου παρόντες και συνέχισαν με αμείωτη ροή τις εγγραφές στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας, όπως και αύριο από τις 11 το πρωί στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και για όσο κρατήσει!

 

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών:

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων

14:00 Εκκίνηση Μεγάλης Παρέλασης από τον Κόμβο Θεοτοκοπούλου

Παρουσίαση: Ιλένια Ουίλιαμς & Κώστας Καυκαλάς

Μουσική παίζει ο DJ Πέτρος Κλαψινός και η DJ Ηρώ Φρυγανάκη

 

15:30 Τερματισμός και dj party στην πλατεία Ηρ. Πολυτεχνείου (Σοχώρα)

Μουσική παίζει ο DJ Νίκος Γωνιώτης

 

 

18:30 Τελετή Λήξης Ρεθ. Καρναβαλιού 2016 - στην Ελ. Βενιζέλου

Καύση του άρματος του Βασιλιά Καρνάβαλου

Φαντασμαγορικό show με πυροτεχνήματα

Συναυλία με τη Γεωργία Νταγάκη

 

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Καθαρά Δευτέρα

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

12:30 Περιβόλια Ρεθύμνου – Παραδοσιακά Κούλουμα με φασολάδα και νηστίσιμα στο πάρκιγκ των Περιβολίων (Γοργοποτάμου & Καλογεράκη). Διοργάνωση: Δήμος Ρεθύμνης – Κ.Ε.ΔΗ.Ρ. και Πολιτιστικός Σύλλογος Περιβολίων – Μυσσιρίων «Εμμανουήλ Παχλάς».

ΓΕΡΑΝΙ

12:00 «Η μάχη χαρταετών». Κούλουμα με κατασκευή και πέταγμα χαρταετού. Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Γερανίου «το Καμάρι».

ΑΡΜΕΝΟΙ

10:00 Αναβίωση εθίμου μουτζουρώματος με παραδοσιακά κούλουμα

ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ

Αναβίωση παραδοσιακού εθίμου Μπεγιράκι ή Ψηλογαϊδούρα από τους νέους του χωριού

ΡΟΥΣΣΟΣΠΙΤΙ

Παραδοσιακά κούλουμα και πέταγμα χαρταετού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρουσσοσπιτίου και την καρναβαλική ομάδα ΆΡΚΑΛΟΙ στην αίθουσα του Πολιτ. Συλλόγου Ρουσσοσπιτίου.

ΣΩΜΑΤΑΣ

11:30 Φασολάδα στο Σωματά.  O Πολιτιστικός Σύλλογος Σωματά προσφέρει παραδοσιακή φασολάδα.

ΦΩΤΕΙΝΟΥ

11:00 Παραδοσιακά κούλουμα και πέταγμα χαρταετού στου Φωτεινού. Διοργάνωση:  Πολιτιστικός Σύλλογος Φωτεινού.

ΜΕΛΙΔΟΝΙ – ΔΗΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

12:00 Αυγομάζωμα και 14:00 Κλέψιμο της Νύφης, Καντής

ΜΕΡΩΝΑΣ – ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ

12:30 Παραδοσιακά δρώμενα, παιχνίδια, μουσική, με την συμμετοχή όλων.

Ντύσου στολίσου νυφικά

και βάστα το βουργιάλι

Να δεις λεράδες και θεριά

Και μουζουδιάς το χάλι.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ

Σαρακοστή στους Αποστόλους με παραδοσιακά αποκριάτικα παιχνίδια στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου.

Κοινωνικό μήνυμα:  Γίνε και εσύ εθελοντής δότης μυελού των οστών! Αναζήτησε τους σταθμούς δράσης για να ενισχύσεις την προσπάθεια τουΣυλλόγου Όραμα Ελπίδας. Αναζήτησε τους σταθμούς δράσεις στις πλατείες Αγνώστου και Μικρασιατών κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

Εικαστική έκθεση

Συνεχίζεται η εικαστική έκθεση μάσκας «V for Versatility» έως  την Κυριακή 20 Μαρτίου  στον 1ο όροφο του Σπιτιού Πολιτισμού (Βερνάρδου 10). Ώρες λειτουργίας: 16:00 - 21:00.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ