ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου στο Γαράζο Μυλοποτάμου

0

Από το Σάββατο 15 έως την Τρίτη 18 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί φέτος η ετήσια Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου στο Γαράζο Μυλοποτάμου.

Αποτελεί το παλαιότερο πολιτιστικό φεστιβάλ του Ρεθύμνου και η φετινή 27η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο σύμπαν και τη γη!

Χαρακτηριστικό η λειτουργία ενός κινητού πλανηταρίου τύπου STARLAB το οποίο θα παρουσιάζει τη λειτουργία του αστρικού και πλανητικού σύμπαντος και ταυτόχρονα μέσα από εκθέσεις θα παρουσιαστεί το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη σε μια προσπάθεια να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό η σημαντική δουλειά που γίνεται από τον ΑΚΟΜΜ - ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής γύρω από την οροσειρά της Ίδης, του τόπου των μύθων και των θρύλων! Στο ίδιο πλαίσιο συμμετέχει και ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Σπίτι των Κουρήτων» αλλά και το «Οικομουσείο Κουρητία Οδός» με αντικείμενο τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τους ανθρώπους και τα προϊόντα του Ψηλορείτη.

Βασική παράμετρος των εκδηλώσεων παραμένει η προβολή της αρχαιότερης καλλιέργειας εσπεριδοειδών της Ελλάδας, του κίτρου, που τείνει προς εξαφάνιση χωρίς να γίνεται η παραμικρή προσπάθεια από το Ελληνικό κράτος για την διάσωση και την αξιοποίηση του.

Το πρόγραμμα διανθίζεται από πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα καθώς η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία παρουσιάζοντας την κλασσική Ελληνική Κωμωδία των Σακελάριου – Γιανακόπουλου «Μια τρελή – τρελή σαραντάρα» αλλά και με αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη με το μουσικό σχήμα «Φωνές του Νότου».

Σημαντική θέση έχει και η λαογραφική παράδοση μας καθώς η τερζίνα Ελοϊρα (Πόπη Τσιμπισκάκη) θα παρουσιάσει την ιστορία της Κρητικής φορεσιάς ενώ το Θέατρο Κρήτης συμμετέχει ευγενικά με την ηθογραφία της Ρούλας Ορφανουδάκη «Ο Μύλος».

Παράλληλα θα λειτουργήσουν γαστριμαργικά εργαστήρια με φαγητά, γλυκά και ποτά που έχουν βάση το κίτρο από την Ομάδα Γαστρονομίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου και την Οικολογική και Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Βασίλης Δαμβόγλου».

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαράζου και τελούν υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, του Δήμου Μυλοποτάμου και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

20:30

Η Ομάδα Γαστρονομίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου παρουσιάζει δροσερά cocktails και γλυκίσματα με βάση το κίτρο.

21:30

Θεατρική Παράσταση:

Αλ. Σακελάριου – Χρ. Γιαννακόπουλου

«Μια τρελή – τρελή Σαραντάρα»

Από τη Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου

Σκηνοθεσία : Γιώργος Πολίτης

 

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

20:30

   «Οι θησαυροί του Ψηλορείτη»

     (καρποί της γης – πολιτισμός – τουρισμός)

Ομιλία και παρουσίαση ντοκιμαντέρ από την Αναστασία Φρυγανάκη, Φιλόλογο και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού «Το σπίτι των Κουρήτων» - Τζανακιανά Μαργαριτών Μυλοποτάμου.

 

21:30

Θεατρική Παράσταση:

Αλ. Σακελάριου – Χρ. Γιαννακόπουλου

«Μια τρελή – τρελή Σαραντάρα»

Από τη Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου

Σκηνοθεσία : Γιώργος Πολίτης

 

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

20:30

Παρουσίαση της Κρητικής Φορεσιάς από την αρχαιότητα έως σήμερα

Από την τερζίνα Ελοϊρα (Πόπη Τσιμπισκάκη), Εργαστήρι Κρητικής Φορεσιάς – Σταμαθιουδάκη 22 Ρέθυμνο

21:30

Θεατρική Παράσταση:

Ρούλας Ορφανουδάκη «Ο Μύλος»

Ευγενική προσφορά της Κρητικής Ηθογραφίας από το «Θέατρο Κρήτης»

 

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

20:30

Εργαστήρι Μαγειρικής – Η αξιοποίηση του κίτρου στην Κρητική κουζίνα.

Από την Πρόεδρο της Οικολογικής και Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου «Βασίλης Δαμβόγλου κ. Μαίρη Φραγκάκη – Δαμβόγλου.

21:30

Συναυλία – Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη

Μουσικό Σχήμα: «Οι Φωνές του Νότου»

Είσοδος Ελεύθερη

 

ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ STARLAB !!!

Καθημερινά κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργεί κινητό πλανητάριο STARLAB, στο οποίο όλοι όσοι το επιθυμούν θα έχουν την μοναδική εμπειρία ενός ταξιδιού στο διάστημα! Ο νυχτερινός ουρανός θα προβάλλεται στο θόλο του φορητού πλανηταρίου και όσοι βρίσκονται μέσα ακολουθούν ένα εντυπωσιακό ταξίδι στα αστέρια, τους αστερισμούς, τους πλανήτες και άλλα ουράνια σώματα.

Το πλανητάριο θα λειτουργεί κατά το τετραήμερο των εκδηλώσεων από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιούνται ανά ομάδα 25 με 30 ατόμων κάθε φορά. Η διάρκεια της κάθε παρουσίασης θα είναι περίπου 40 λεπτά. Για το λόγο αυτό θα τηρείται σειρά προτεραιότητας. Μπορείτε να κλείσετε θέση νωρίτερα απευθυνόμενοι στη διοργάνωση των εκδηλώσεων που θα βρίσκεται στο χώρο υποδοχής του δημαρχείου Γαράζου.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 4 ΕΥΡΩ

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 

Γνωρίστε το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη!

Το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη ιδρύθηκε το 2001 από την εταιρία Α.Κ.Ο.Μ.Μ. - Ψηλορείτης Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α. με την επιστημονική υποστήριξη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Λόγω της πλούσιας γεωποικιλότητας, του πανέμορφου τοπίου και της αναμφισβήτητης ιστορίας και παράδοσής του, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη εντάχθηκε, από την ίδρυσή του κιόλας, στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και λίγο αργότερα στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, επιτυγχάνοντας έτσι την παγκόσμια αναγνώριση του τόπου αυτού. Σήμερα το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη συμμετέχει ενεργά στις παγκόσμιες προσπάθειες για την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της βιώσιμης, τοπικής ανάπτυξης μέσω του γεωτουρισμού και άλλων μορφών εναλλακτικών τουρισμού.

Έκθεση φωτογραφίας Οικομουσείου «Κουρητία Οδός»!

Η έκθεση φωτογραφίας προέρχεται από το αρχείο του Οικομουσειου «Κουρητία Οδός» με θέμα : «Σκηνές από τις δράσεις και την καταγραφή του τόπου και των ανθρώπων του Ψηλορείτη».

 

Ώρες Λειτουργίες Εκθέσεων

Καθημερινά 4-9 μ.μ.

Είσοδος Ελεύθερη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ