Σε μια πραγματικά μεγαλειώδη εκδήλωση, που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και απασχόλησε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης κατά κόρρον, ο μεγάλος Κρητικός καλλιτέχνης Βασίλης Σκουλάς με πολλούς συνεργάτες του μουσικούς και τον Όμιλο των Βρακοφόρων της Κρήτης, τους Παλαιστίνιους μουσικούς και χορευτές με τον μεγάλο Hig Yazdjian, τον καταπληκτικό Αλέξανδρο Μπελλέ, την πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, τον δικό μας Ζαχαρία Σπυριδάκη και σολίστα τον Κώστα Παπαδόπουλο και πολλούς άλλους με το χορευτικό σύλλογο των Παλαιστινίων Sareyyet Ramallah Folklore Dance Group.
Ούτε οι διοργανωτές, βέβαια, δεν περίμεναν τέτοια επιτυχία αφού από την Πέμπτη το πρωί δεν υπήρχε εισιτήριο ούτε για δείγμα, ενώ στο Μέγαρο δεν έπεφτε καρφίτσα.
Το Αθηναϊκό κοινό καταχειροκρότησε όλους τους συντελεστές αλλά και τον πρόεδρο του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης κ. Στέλιο Κιαγιαδάκη, ο οποίος έπλεξε το χαιρετισμό τους με μαντινάδες αφιερωμένες στην Κρήτη, την Παλαιστίνη, το Βασίλη Σκουλά και τον Μίκη Θεοδωράκη.
Ιδιαίτερη συγκίνηση όμως και παρατεταμένο χειροκρότημα προκάλεσε η αναφορά του προέδρου των Βρακοφόρων στον ήρωα σμηναγό Κώστα Ηλιάκη που έφυγε «μέρα Μαγιού» και αφιέρωσε στη μνήμη του το τραγούδι που είχε πει πριν λίγο ο Βασίλης Σκουλάς «Ήλιος Θεός».
Την αποθέωση γνώρισαν οι Κρήτες και οι Παλαιστίνιοι χορευτές όταν μαζί χόρεψαν σαν μια ομάδα τον Ανωγειανό πηδηχτό που δάσκαλος του Ομίλου φρόντισε να μάθουν οι Παλαιστίνιοι.
Δυνατό σημείο της βραδιάς επίσης, ήταν όταν το λαϊκό χορευτικό του Ομίλου χόρεψε το «Ζορμπά» και για πρώτη φορά με δική του χορογραφία σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη τον «Κρητικό χορό» όπως τον ονόμασε ο ίδιος ο συνθέτης από την ταινία «Ζορμπάς».
Εκτός από τους χιλιάδες Αθηναίους και Αθηναίες που κατέκλυσαν το μέγαρο ήταν και αρκετοί γνωστοί αλλά και μέλη της κυβέρνησης όπως οι υπουργοί Παναγιώτης Κουρουπλής, Δημήτρης Στρατούλης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Κώστας Ήσυχος, Γιώργος Κατρούγκαλος, η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Φώτης Κουβέλης ενώ ανάμεσα στους θεατές ήταν και πολλοί ρεθεμνιώτες όπως ο Μάνος Δομαζάκης, η Χρυσή Βαρδινογιάννη και πολλοί άλλοι.
Αναφορά έγινε από τον πρέσβη της Παλαιστίνης κ. Marwan Emile Toubassi, παρουσία του αντιπροέδρου της Παλαιστινιακής κυβέρνησης, στον αείμνηστο πρόεδρο του Ελληνοαραβικού Επιμελητηρίου και προσωπικό φίλο του Γιασέρ Αραφάτ, Παύλο Ι. Βαρδινογιάννη.
Στο τέλος της παράστασης οι χορευτές από την Κρήτη και την Παλαιστίνη κατέβηκαν από τη σκηνή και μπήκαν ανάμεσα στο πλήθος της πλατείας του Μεγάρου, έγιναν ένα με τους θεατές, ενώ τα φλας των φωτογράφων και τα φώτα των τηλεοπτικών συνεργείων τους απαθανάτιζαν, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα πρωτόγνωρη μέσα και έξω από το Μέγαρο επιβεβαιώνοντας στην πράξη τη μαντινάδα που λέει:
θέλουν οι λαοί
ελπίδα και ειρήνη,
στο Μέγαρο το δείξανε
Κρήτη και Παλαιστίνη.









