ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κοπή πίτας του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικης «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»

0

Έσπασε κάθε ρεκόρ εφέτος η προσέλευση των αποδήμων Ρεθυμνίων στη κοπή πίτας του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικης «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» την Παρασκευή 16-01-15.

Έχει πλέον καθιερωθεί η εκδήλωση της κοπής πίτας των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής , ως το πιο κοσμικό γεγονός στο κλεινόν άστυ , με αποτέλεσμα η συμμετοχή του κόσμου να αυξάνετε , ώσπου φέτος προκλήθηκε το αδιαχώρητο, με αποτέλεσμα να προβληματίζεται το ΔΣ για μεγαλύτερη αίθουσα του χρόνου.. Αυτό άλλωστε είναι και το καλύτερο γούρι για τη φετινή χρονιά. Κόντρα στο ρεύμα της εποχής με αισιοδοξία και αλληλεγγύη.

Η γνωστή αίθουσα granballroom του πολυτελούς ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια στο Σύνταγμα πήρε γιορτινή όψη χάρις στην τέλεια οργάνωση του Δ.Σ. αλλά και στην πολυπληθή προσέλευση των αποδήμων Ρεθυμνίων .

Αν και εργάσιμη ημέρα , με πολλές συνεστιάσεις λόγω του προσεχούς προεκλογικού αγώνα αλλά και έντονης κυκλοφοριακής συμφόρησης ,εντούτοις οι απόδημοι Ρεθεμνιώτες αψήφησαν κάθε εμπόδιο και με αισιοδοξία προσήλθαν στο κάλεσμα του αεικίνητου και αγαπητού προέδρου κου Γεωργίου Βλατάκη για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς 2015.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αιφνιδιαστικό σβήσιμο των πολυελαίων ενώ ο πιανίστας τραγουδούσε το πάει ο παλιός ο χρόνος. Οι συμμετέχοντες είχαν ανάψει μικρά βεγγαλικά τα οποία είχαν μοιραστεί στα τραπέζια και το θέαμα ήταν εκπληκτικό.

Η στεντόρεια φωνή του προέδρου κου Βλατάκη με το άναμμα των φώτων καλωσόρισε τους Ρεθεμνιώτες με ευχές για τη νέα χρονιά. Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος κ. Γ. Βλατάκης ανέφερε ότι ο σύλλογος αποτελεί τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία έχει δε το υψηλότερο επιτόκιο, γιατί λίγα δίνεις και πολλά παίρνεις, και προέτρεψε ότι πρέπει όλοι να ασφαλιστούμε σε αυτόν.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου,Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας ευλόγησε την πίττα του Αγίου Βασιλείου συνεπικουρούμενος από τον Αρχ. π. Νικόδημο και τον Αρχ. π. Διονύσιο Χαμαράκη. Ο λαογραφικός χορευτικός όμιλος ΚΡΗΤΕΣ του κ.Γιώργου Πετράκη ντυμένοι με κρητικές στολές τραγούδησαν τα κρητικά κάλαντα ενώ ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ έριχναν ρόδια και καλούδια στα τραπέζια δημιουργώντας μια εύθυμη και αισιόδοξη νότα.

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη σε δύο ξεχωριστές Ρεθεμνιώτικες προσωπικότητες που τιμήθηκαν με το μετάλλιο του συλλόγου για τα γράμματα η καθηγήτρια της Βυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης του Παν/μιου Αθηνών κα Μαρία Κωνσταντουδάκη Κιτρομηλίδη και για τις τέχνες ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης. Η κα Κωνσταντουδάκη συγκινημένη ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιάς της το πρόεδρο και το ΔΣ για την τιμή και ανέφερε το πόσο αυθεντικός είναι ο σύλλογος ενώ ο κ. Κουμεντάκης με σεμνότητα ανέφερε ότι όσα βραβεία κι αν πάρει αν και δεν τα επιδιώκει το αποψινό είναι το πιο πολύτιμο γατί είναι από το τόπο του το Ρέθυμνο το οποίο πάντα το έχει στο μυαλό του. Ο κ, Βλατάκης ευχήθηκε στο κ. Κουμεντακη να τον εμπνέει το Ρέθυμνο και του πρότεινε ενώπιον όλων να εμπνευστεί και να συνθέσει με θέμα το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου ώστε το 2016 να το εκτελέσει στο προαύλιο της Μονής αλλά και στην Αθήνα όπου ο σύλλογος μας θα εορτάσει τα 150 ετη αυτού συγκαλώντας το δεύτερο ρεθυμνιακό συναπάντημα. Τα βιογραφικά διάβασαν η κα Ντιντα Κλειδή κοσμητωρ και ο δικηγόρος Γιώργος Τρανταλλίδης,ενώ αντίστοιχα τα μετάλλια απένειμαν ο ομότιμος καθηγ. του Παν. Αθ. κος Γεώργιος Γαλίτης και η υπουργός τουρισμού κ. Ολγα Κεφαλογιάννη.

Όπως κάθε χρόνο βραβεύτηκαν και τα παιδιά που πέτυχαν σε ΑΕΙ και που φέτος ήταν οκτώ όπως:

  1. Φλώρα Βλατάκη του Νικολάου – Χαρακόπειο Παν/μιο διαιτολογίας & διατροφολογίας
  2. Χαράλαμπος Λαζαρίσης του Δημητρίου (υιος της οδοντ. Χαρούλας Κουνουπα) Παν/μιο Πατρών μηχανολόγων – μηχανικών
  3. Εμμανουήλ Φραγκιαδάκης του Βασιλείου Παν/μιο Αθ. τμημα μουσικών σπουδών
  4. Ανδρέας Δερμιτζάκης του Παντελή –Παν/μιο Πειραιά τμημα πληροφορικής
  5. Ελευθερία Συφάντου του Νικολάου – Μετσόβειο πολυτ. Σχολή ναυπηγών
  6. Χρήστος Βλόντζος του Ιωάννου- Μετσόβειο –χημικώνμηχανικών
  7. Φένια Κλειδή του Μιλτιάδη –Παν/μιο Αθ. σχολή μαθηματικό
  8. Πολυδώρα Ζωνουδάκη του Αντωνίου – Παν/μιο Αθ. –Νομική σχολή.

 

Οι κυρίες Ελένη Τζιφάκη και Αριστέα Βερναδου διέθεσαν δύο χειροποίητα κοσμήματα όπου εκτέθηκαν σε λοταρία προς ενίσχυση του συλλόγου ενώ ο χρυσοχόος Μάκης Μιχαλάς διέθεσε τα γούρια στις πίτες.

 

Ο Παντελής Δερμιτζάκης στη λύρα, ο Γιάννης Κακλής και ο Ανδρέας Παπαδάκης στα λα΄ούτα έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους παίζοντας εξαιρετικά τραγούδια. Τα παιδιά του Γιώργου Πετράκη ξεσήκωσαν με τα ζάλα τους του κοινό ενώ πολλές φορές καταχειροκροτήθηκαν. Κορυφαία στιγμή όπου ο πρόεδρος προσκάλεσε όλους να χορέψουν έναν αργό πεντοζάλι και μονομιάς η πίστα γέμισε ασφυκτικά από αδελφωμένους Ρεθεμνιώτες όπου δεν ήθελαν να σταματήσει. Η συνέχεια δόθηκε στο πιανίστα ο οποίος κράτησε συντροφιά μέχρι τέλους με Χατζιδακη , χασαποσερβικα κλπ. Και κυρίως ελληνική μουσική.

Το κρητικό κέρασμα στην αρχή προσέφερε δωρεάν το κρητικό κατάστημα Καλογεράκη Ψαρουδάκη στη Καλλιθέα – Αττικής (Αθηνάς-65)

Κορυφαία στιγμή η δωρεά του κου Δημητρίου Γιαννιτσόπουλου γαμπρού του στρατηγού Μανόλη Λιαναντωνάκη , αγιογραφημένης εικόνας των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων για το σύλλογο όπου απεικονίζονται οι Άγιοι κρατώντας τα κεφαλάκια τους όπου πλέον θα λιτανεύετε αυτή η εικόνα στη χάρη τους.

Τίμησαν με τη παρουσία τους ο Σεβ. Μητ. Ιλιου Αχαρνων &Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Αρχ. Διονύσιος Χαμαράκης , ο Αρχ, Νικόδημος, , η υπουργός πολιτισμού κα Ολγα Κεφαλογιάννη, η βουλευτης κα Σοφία Βούλτεψη, ο βουλευτής Γ. Κουμουτσακος, , ο δήμαρχος Λάμπης κος Γιαννης Ταταρακης με τη συζυγο του, ο ομοτ, καιθηγ. Παν. Αθ. Γεωργιος Γαλίτης, ο καθηγ. Παν. Κ.Πασχάλης Κιτρομηλίδης ο οποίος τιμήθηκε την ίδια ημέρα από το πρόεδρο Δημοκρατίας ,ο προεδ. Της Παγκρητίου Ενωσης κ. Γιωργος Μαριδάκης, ο προεδρος της Πανελ. Ενωσης Μυλοποταμιτών κ. Σπύρος Τρούλης, ο π. Προεδ. Παγρ. Εν. Μιχαλης Πριναρακης ,ο π. πρόεδρος της Κρητικής Εστίας Στέλιος Παλάσσαρος με τη κόρη του, ο Μιχαλης Χριστάκης, ο πρόεδρος Κρητων Ωρωπού Αντωνης Γιαννουλάκης, η προεδρος των Νοτιων κα Ευα Κουβίδου, η αντιπρόεδρπος Παγκρητιας Γυναικων Κρητης κα Χούλη, η κα Τζενακη προεδρος ροταρυ Βουλιαγμενης, ο προεδρος κρητων Πευκης κ. Γιώργος Παττακός,η εριτιμος κα Ελενη Κεφαλογιάννη, η κα Λίλιαν Μωράκη του Γρηγορίου, ο Λευτέρης Δρανδακης του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών, ο καθηγ. Γιάννης Γρυντάκης, η Όλγα Κουμεντακη , η Ελένη Θεοδωρουλάκη, η κα Στέλλα Χαλκιαδάκη με την εγγονή της αρτι αφιχθείσα απο το Ρέθυμνο, η Ευα Λίτινα, η Μαρίτα Γενεραλη, η Εμπέογλου-Γενεραλη, η Μαρία Σιγανού,κ. Μανόλης Καλλονάκης ,ο ναυαρχος Τίτος Αλικαμπιώτης, η Ελένη Μαμαλάκη, Αμαλία Σκευάκη, Γιάννης Καυκαλάς,Ρίτσα Πλατυρραχου, η Λουλα Τζαγκαρακη, η Αθηνα Περακακη, η Ελευθερια Τσακωνα, η Ζανια Μαραβελακη,η Αννα Φιλιώτη με τη συνυφάδα της, ο Τασος-Καιτη Παλιερακη, η Στεφανία Σχοινα με τον υιο της Χαραλαμπο, η Αθηνα Μαραγκουδακη, η Στέλλα Κουτρουμπά,η Καίτη Πετούση, η Βιβή Γλεντζή, η Τατιανα Παπαγιαννακη, η Κατια Φουντουλακη,ο Νίκος Κουτρουμπάς, ο Μαρκος Ορφανουδακης, η Αγγελική Ξηρά, η κα Μοσχακη, η Μαρία Κουδουμνάκη, η Χρυσή Κουτσαυτάκη, η Χαρούλα Κούνουπα,ο Στέλιος Χαλκιαδακης,κα ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ