ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανώγεια: Κορδέλα στο κέντρο «Γιάννης Σακελλαράκη και Έφης Σαπουνά»

0

Το κέντρο αρχαιολογικής πληροφόρησης, που είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο αρχαιολόγο, Γιάννη Σακελλαράκη και τη σύζυγό του, Έφη Σαπουνά, εγκαινίασε χθες το μεσημέρι στ’ Ανώγεια η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Πρόκειται για μία αίθουσα πληροφόρησης των ανασκαφών του Ιδαίου Άντρου και της Ζωμίνθου, που επί χρόνια εργάστηκαν σκληρά στους δύο χώρους ο Γιάννης Σακελλαράκης και η σύζυγός του. Μάλιστα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η Έφη Σαπουνά - Σακελλαράκη ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Ανωγείων.

Πιο αναλυτικά, από την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη εγκαινιάστηκε χθες το μεσημέρι στην «καρδιά» των Ανωγείων, το κέντρο αρχαιολογικής πληροφόρησης «Γιάννη Σακελλαράκη και Έφης Σαπουνά - Σακελλαράκη», όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για μία αίθουσα πληροφόρησης των ανασκαφών του Ιδαίου Άντρου και της Ζωμίνθου, αφιερωμένη στον Γιάννη Σακελλαράκη και τη σύζυγό του, Έφη Σαπουνά, που εργάστηκαν επί χρόνια στους δύο χώρους.

Ξεναγώντας η Έφη Σαπουνά - Σακελλαράκη την υπουργό Τουρισμου στο κέντρο αρχαιολογικής πληροφόρησης, της παρουσίασε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό με τα χρυσά, ελεφάντινα, πήλινα αντικείμενα του Ιδαίου Άντρου και της Ζωμινθού που προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του ζευγαριού.

Το κέντρο περιλαμβάνει πλήρη περιγραφή της ιστορίας των ανασκαφών και την προέλευση των σημαντικών ευρημάτων, που προέρχονται από την Ανατολή, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Μεσογείου, αποδεικνύοντας ότι το Ιδαίο Άντρο είναι ένα σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο διαχρονικά παράλληλο με τα ελληνικά Ολυμπίας και Δελφών. Μάλιστα εντός του έτους υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσει και το ψηφιακό μουσείο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και ταινίες, οι οποίες θα ενημερώνουν για τις εργασίες στους δύο χώρους.

Στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων του κέντρου, ο δήμος Ανωγείων -με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου- ανακήρυξε επίτιμη δημότη Ανωγείων την αρχαιολόγο, Έφη Σαπουνά - Σακελλαράκη, ενώ αντίστοιχη τιμή είχε αποδώσει πριν από χρόνια και στον αείμνηστο σύζυγό της Γιάννη Σακελλαράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2010.

neatv.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ