ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκκλησιαστικό Μουσείο Μητροπολιτικού Ναού - Κύτταρο πνευματικής και ιστορικής σημασίας

0

Γράφει ο Γιώργης Παπαδόσηφος

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο του Μητροπολιτικού Ναού Ρεθύμνου (Μεγάλης Παναγίας) βρίσκεται πίσω από το ενοριακό γραφείο, στην οδό Βασ. Χάλη 3, και εγκαινιάστηκε στις 15 Ιουνίου 2008 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ΑΝΘΙΜΟ.

Το κειμηλιοφυλάκιο  - εκκλησιαστικό Μουσείο του ιερού Μητροπολιτικού ναού φιλοξενεί σημαντικούς θησαυρούς της τοπικής εκκλησίας, λειτουργικά σκεύη, αφιερώματα κ.ά. και είναι το μοναδικό στο είδος του στην πόλη του Ρεθύμνου.

Συγκεκριμένα φιλοξενεί φορητές εικόνες, κηροπήγια, τάματα (αναθήματα - αφιερώματα), σταυρούς ευλογίας, ανάγλυφους μεταλλικούς δίσκους, επίχρυσα λειτουργικά σκεύη ρωσικής κατασκευής, Ιερά Ευαγγέλια, Ιερατικά Άμφια, Αρχιερατικά μπαστούνια, μανδύες Μητροπολιτών, εξαπτέρυγα, ασημένες κανδήλες, Αρχιερατικά Άμφια και εγκόλπια των Μητροπολιτών Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ιερατικά έγγραφα, οθωμανικά έγγραφα, καμπάνες, μίτρες μητροπολιτών και δεκάδες άλλα εκθέματα που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Εντύπωση προξενεί και η «παρουσία» του μηχανισμού και των εξαρτημάτων του παλαιού ρολογιού (1894) καθώς και η καμπάνα του παλαιού ωρολογίου. Το παλαιό ρολόι του Μητροπολιτικού Ναού αντικαταστάθηκε αφού είχε απορυθμιστεί τελείως.

Το εκκλησιαστικό Μουσείο αποτελεί για την πόλη του Ρεθύμνου και την ιστορία που το ακολουθεί, αδιάψευστος μάρτυρας μίας συνεχούς, ένδοξης (θρησκευτικά – πολιτιστικά – ιστορικά) πορείας στο χρόνο. Ίσως αρκετοί Ρεθεμνιώτες να μην γνωρίζουν την ύπαρξη του εν λόγω Μουσείο (όπως και πολλών όλων) αγνοώντας το παρελθόν του τόπου μας. Αρκεί μόνο μια προσεκτική ματιά γύρω μας και θα ανακαλύψουμε ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ