Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης περιγράφει τη συνεργασία υπουργείων και τα νέα εργαλεία για την επιστροφή των παράνομα ληφθέντων χρημάτων
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, παρουσίασε το πρωί της Τρίτης 2 Ιουλίου 2025, μέσα από συνέντευξή του στο Ertnews, τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι για τον εντοπισμό παράνομων επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την επιστροφή των σχετικών χρημάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, η βασική προτεραιότητα είναι η ανάκτηση των ποσών που χορηγήθηκαν παράτυπα. Για τον σκοπό αυτό, προβλέπεται συνεργασία μεταξύ διαφόρων υπουργείων, όπως του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να εντοπιστούν όλοι οι δικαιούχοι παράνομων επιδοτήσεων και να υποχρεωθούν σε άμεση επιστροφή των χρημάτων.
Παράλληλα, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάταξη που έχει ενταχθεί στον Τελωνειακό Κώδικα, η οποία επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να αντλεί στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τη διενέργεια διασταυρώσεων. Επισημαίνεται πως γίνονται συνεχείς συσκέψεις με αρμόδιους φορείς για την οριστικοποίηση της διαδικασίας.
Η διαδικασία ανάκτησης των ποσών είναι εναρμονισμένη με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία και θα ξεκινήσει άμεσα, με τα πρώτα ορατά αποτελέσματα να αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα εντοπιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ενώ αν προκύψουν και άλλες περιπτώσεις θα αναδειχθούν κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Σχετικά με τους ελέγχους στα βοσκοτόπια και το ζωικό κεφάλαιο, ο κ. Τσιάρας τόνισε πως τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις λόγω της απουσίας εργαλείων όπως οι βοσκοτοπικοί χάρτες και το κτηματολόγιο. Πλέον, μέσω της τεχνολογίας δορυφορικής παρακολούθησης (monitoring), υπάρχει δυνατότητα ακριβούς καταγραφής των καλλιεργούμενων εκτάσεων και των καλλιεργειών, γεγονός που επιτρέπει πιο στοχευμένους και αποτελεσματικούς ελέγχους.
Για το ζωικό κεφάλαιο, επισήμανε ότι θα γίνουν διασταυρώσεις με βάση τα πραγματικά στοιχεία, όπως η παράδοση γάλακτος, τα τιμολόγια ζωοτροφών και τα ζώα που παραδίδονται για σφαγή. Οι συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες θα διασφαλίσουν την ορθή υλοποίηση των ελέγχων και τη διαφάνεια στη διαχείριση των επιδοτήσεων.
neakriti.gr