Μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία για μείωση του επιτοκίου στις ρυθμίσεις βεβαιωμένων χρεών, φέρνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την επιστροφή των επιτοκίων στα περσινά επίπεδα, μέχρι το 2025.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης 15/5 ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, «έχουμε αποφασίσει να φέρουμε ρύθμιση, έτσι ώστε για ένα χρόνο, από τώρα μέχρι το 2025, να επιστρέψουμε στο επιτόκιο της περσινής χρονιάς, που ήταν αρκετά χαμηλότερο»
«Υπάρχει μια νομοθεσία που συνδέει τις ρυθμίσεις αυτές με το εκάστοτε επιτόκιο, εξήγησε ο υπουργός. Επειδή το επιτόκιο φέτος ανέβηκε σε όλη την Ευρώπη παραπάνω, και έχει γίνει πάρα πολύ υψηλό, υπήρξε μια ρύθμιση στον ΕΦΚΑ, θα υπάρξει και ρύθμιση και στην εφορία», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ το εκ νέου «πάγωμα» των επιτοκίων για τις πάγιες ρυθμίσεις θα έχει χρονική διάρκεια ενός έτους.
Στόχος του υπουργείου είναι να αποτραπεί η επιβάρυνση που έχει προκύψει μετά τη λήξη της προηγούμενης σχετικής ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών με την οποία τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης οφειλών διατηρήθηκαν σταθερά από τον Νοέμβριο του 2022 έως τώρα, προστατεύοντας τους οφειλέτες από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ.
Σημειώνεται πως το επιτόκιο για τις 12 δόσεις βρίσκεται σήμερα στο 6,68%, ενώ για 24 ή 48 δόσεις στο 8,18%.
Το συγκεκριμένο επιτόκιο ήταν στο 4,12% το 2021, στο 4,09% το 2022, στο 6,43% το 2023 και έφτασε το 6,78% τον περασμένο Ιανουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.
Όπως ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις, το επιτόκιο των πάγιων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο προκύπτει με βάση το επιτόκιο δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών, το μέσο επίπεδο του οποίου ανακοινώνει κάθε χρόνο η Τράπεζα της Ελλάδος.
Αξίζει να σημειωθεί πως το επιτόκιο των αρρύθμιστων οφειλών έχει «παγώσει» έως τον Αύγουστο του 2025 στο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή στο 8,76% σε ετήσια βάση. Επίσης σταθερό στο 6% παραμένει μέχρι τις 2 Αυγούστου 2025, το ετήσιο επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.
Εξωδικαστικός μηχανισμός
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός για όσους έχουν κόκκινα δάνεια πάει καλά, σχολίασε ακόμα ο Κωστής Χατζηδάκης.
«Φέτος έχουμε 25.000 αιτήσεις το πρώτο τετράμηνο για υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ πέρυσι είχαμε 13.000, γιατί τον κάναμε οιονεί υποχρεωτικό για τους ευάλωτους το συμβιβασμό με τα funds, με τις τράπεζες τους servicers κλπ και γιατί έχουμε δώσει ένα πολύ ευνοϊκό επιτόκιο 3%».
Υπενθυμίζεται πως μετά την εφαρμογή των βελτιώσεων, που θεσμοθέτησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υπερδιπλάσιοι δανειολήπτες προσφεύγουν στο θεσμό του εξωδικαστικού μηχανισμού για να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Ειδικότερα, τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 6.390 νέες αιτήσεις, δηλαδή σχεδόν διπλάσιες από το μέσο όρο των αιτήσεων, έγιναν ανά μήνα μέσα στο 2023 (μέσος όρος 3.400 αιτήσεις).
Επίσης, τον Απρίλιο οριστικοποιήθηκαν 3.819 αιτήσεις. Συνεπώς, μέχρι σήμερα, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν πραγματοποιηθεί 16.704 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών που αντιστοιχούν σε 5,92 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
cnn.gr