ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Τον Ιούνιο βλέπει την πρώτη μείωση των επιτοκίων - Στο 2% στα τέλη του 2025

0

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα έχει αρκετές πληροφορίες για να αποφασίσει μείωση των επιτοκίων πριν τον Ιούνιο, παρά το ότι ο πληθωρισμός φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φθάσει τον στόχο του 2% φέτος, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο θα είναι μια επιλογή, μόνο αν τα στοιχεία - προφανώς για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου - αποτελέσουν έκπληξη, πρόσθεσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg από τη Γάνδη του Βελγίου, όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της ΕΕ. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η μείωση των επιτοκίων θα γίνει σταδιακά και με μικρά βήματα των 25 μονάδων βάσης.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα βεβαιωθούν ότι δεν θα ενεργήσουν πρόωρα και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχουν επιτύχει μέχρι σήμερα, τόνισε.

Το φθινόπωρο στο 2% ο πληθωρισμός

«Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 2% (που είναι ο στόχος της ΕΚΤ) φέτος το φθινόπωρο... Η πρόσφατη επιβράδυνση των μισθών δίνει ελπίδα ότι είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά δεν θα έχουμε αρκετές πληροφορίες για να αποφασίσουμε για μειώσεις των επιτοκίων πριν από το τέλος του δεύτερου τριμήνου - άρα τον Ιούνιο», είπε.

Με την επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ να απέχει λιγότερο από δύο εβδομάδες, οι αξιωματούχοι έχουν γίνει πιο εκδηλωτικοί σχετικά με το πού βλέπουν να κατευθύνονται τα επιτόκια φέτος. Ως επί το πλείστον, η συζήτηση επικεντρώνεται στο αν η πρώτη μείωση θα γίνει τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο - αν και ορισμένοι έχουν επίσης εκφράσει τις προτιμήσεις τους για νωρίτερη ή μεταγενέστερη δράση.

Λίγη προσοχή έχει δοθεί στο πόσο γρήγορα θα μειωθούν τα επιτόκια και πού θα σταθεροποιηθούν μακροπρόθεσμα, με τον διοικητή της ΤτΕ να τάσσεται υπέρ μιας σταδιακής προσέγγισης.

«Η μετακίνηση προς το ουδέτερο επιτόκιο (που ούτε αυξάνει ούτε μειώνει την οικονομική δραστηριότητα)  θα χρειαστεί χρόνο. Υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα στο σύστημα για να κινηθούμε με μεγαλύτερα βήματα από 25 μονάδες βάσης. Θα περίμενα να φτάσουμε σε ουδέτερο επίπεδο - γύρω στο 2% - προς το τέλος του επόμενου έτους».

Οι δηλώσεις Στουρνάρα

  •     Ο πληθωρισμός θα προσεγγίσει τον στόχο μας πολύ νωρίτερα από ό,τι θεωρούσαμε.
  •     Ο Απρίλιος είναι μια επιλογή (για μείωση επιτοκίων) αν έχουμε τα κατάλληλα στοιχεία, ο Μάρτιος σίγουρα δεν είναι. Δεν θα πάρουμε το ρίσκο της μείωσης των επιτοκίων μέχρι να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι είμαστε σε τροχιά επίτευξης του στόχου μας.
  •     Η αύξηση των μισθών πάνω από το 4% είναι ανησυχητική, αλλά οι εταιρείες χρησιμοποιούν την αύξηση του συνολικού κόστους για να καθορίσουν τα περιθώρια κέρδους και αυτό είναι χαμηλότερο
  •     Δεν είμαι σίγουρος ότι η οικονομία (της Ευρωζώνης)  θα μπορέσει να αναπτυχθεί κατά 0,8% φέτος, όπως προβλεπόταν προηγουμένως. Πιθανότατα να μη συμβεί αυτό.

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ