ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα τιμολόγια - Ποιο χρώμα να επιλέξετε

0

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τα νέα δεδομένα που θα ισχύουν στα τιμολόγια ρεύματος από τη νέα χρονιά και οι πάροχοι έχουν ήδη προωθούν δυναμικά τα προγράμματα της επιλογής τους, έναντι του νέου ειδικού - πράσινου - τιμολογίου που θα κάνει «πρεμιέρα» από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Πρόκειται για μια συζήτηση που αφορά όλους τους καταναλωτές ρεύματος, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν έχουν καταλάβει ακόμα ποια ακριβώς είναι η αλλαγή που θα εφαρμοστεί από την αρχή της χρονιάς, τι σημαίνει η χρωματική κωδικοποίηση, αλλά και τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουν οι ίδιοι.

Πρακτικά, αυτή την στιγμή, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρουν περισσότερα από 130 διαθέσιμα τιμολόγια ρεύματος, τα οποία λόγω των πολύ διαφορετικών χαρακτηριστικών που έχουν, ενδεχομένως να προκαλέσουν σύγχυση στους καταναλωτές, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν μια πολύ προσεκτική έρευνα αγοράς για να βρουν το κατάλληλο ή και το οικονομικότερο τιμολόγιο.

«Λύση» σε αυτό το πρόβλημα θέλει να δώσει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με τη δημιουργία του νέου «πράσινου» τιμολογίου, το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και βάση σύγκρισης μεταξύ των διαφορετικών παρόχων, καθώς θα έχει μία τιμή, «για να μπορούν να βλέπουν οι καταναλωτές ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος», σύμφωνα με τον υπουργό κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.

Σε αυτό το ειδικό τιμολόγιο, η τιμή χρέωσης kWh, από 1.1.2024, θα ανακοινώνεται την 1η ημέρα κάθε μήνα στην ιστοσελίδα του παρόχου και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ. Η εν λόγω τιμή θα είναι «κλειδωμένη» για ολόκληρο τον μήνα, με πάγιο που δεν θα ξεπερνά τα 5 ευρώ.

Παράλληλα, από την αρχή της χρονιάς τα 130 τιμολόγια θα παραμείνουν αλλά θα ενταχθούν σε τρεις κατηγορίες, με τρία διαφορετικά χρώματα, τα οποία θα βοηθήσουν στην ταξινόμηση τους, μετά από πρόταση της ΡΑΑΕΥ.

Αναλυτικότερα, μπλε είναι τα σταθερά τιμολόγια, κίτρινα τα κυμαινόμενα και πορτοκαλί είναι τα δυναμικά.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, το πράσινο τιμολόγιο διαμορφώνεται στο ίδιο ή λίγο χαμηλότερο επίπεδο από τις τιμές που διαμορφώθηκαν τους προηγούμενους μήνες, κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, με την κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς.

Επισημαίνεται πως οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν πάροχο, ακόμα και κάθε μήνα, χωρίς καμία κύρωση, ωστόσο, όπως αναφέρει το κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο οι αποκλίσεις αναμένεται πως θα είναι της τάξεως του 1-2 ευρώ.

Ποιοι θα συνεχίσουν να έχουν επιδότηση

Οι κρατικές επιδοτήσεις θα συνεχιστούν και το 2024 για το 40% περίπου των νοικοκυριών, τα οποία είναι κοινωνικά ή ενεργειακά ευάλωτα.

Αυτή η βοήθεια δίνεται σε πάνω από 700.000 κοινωνικά ευάλωτα νοικοκυριά, με πολύ χαμηλά τιμολόγια μέσω επιδοτήσεων.

Οι ενεργειακά ευάλωτοι, δηλαδή περίπου 1,2 εκατ. νοικοκυριά τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα, θα έχουν στο πρώτο τρίμηνο του 2024 βοήθεια στους λογαριασμούς από 45 έως 480 ευρώ.

Oι τιμές των προμηθευτών

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία για τις τιμές των παρόχων στο «πράσινο» τιμολόγιο, εμφανίζονται μεγάλες αποκλίσεις στις προσφορές των προμηθευτών.

Όπως προκύπτει από τις παραμέτρους που κατέθεσαν οι εταιρίες στη Ρυθμιστική Αρχή, μέχρι στιγμής, η χαμηλότερη τιμή παρόχοι είναι αυτή που προσφέρει η ΔΕΗ στα 15,932 σεντς ανά κιλοβατώρα, ενώ οι τεσσάρων ακόμα προμηθευτών κυμαίνονται στα 16,596 σεντς, 17,195 σεντς, 19,654 σεντς και 20,572 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Τα παραπάνω προκύπτουν με υπόθεση ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο το Δεκέμβριο θα διαμορφωθεί στα 122 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ωστόσο οι τελικές τιμές που θα ισχύσουν τον Ιανουάριο θα ανακοινωθούν την 1η Ιανουαρίου, όταν θα υπάρχει και η πλήρης εικόνα από το σύνολο των προμηθευτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά.

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ