ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτόκια ΕΚΤ: Οι οικονομολόγοι βλέπουν τον Ιούνιο την πρώτη μείωση - Αργότερα από τις αγορές

0

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μειώσει τα επιτόκια τόσο σύντομα ή τόσο γρήγορα όσο πιστεύουν οι επενδυτές, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση στις 14 Δεκεμβρίου, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, και θα τα διατηρήσει στα ίδια επίπεδα μέχρι τον Ιούνιο, όταν θα προχωρήσει στην πρώτη από τις τρεις μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας το 2024. Στην προηγούμενη έρευνα, οι ίδιοι περίμεναν να γίνει τον Σεπτέμβριο η πρώτη μείωση.

Ωστόσο, οι αγορές περιμένουν πολύ πιο γρήγορα, από τον Μάρτιο, τη μείωση των επιτοκίων μετά τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, την οποία το «γεράκι» στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ. χαρακτήρισε αξιοσημείωτη.

Οι επενδυτές βλέπουν συνολικά μειώσεις επιτοκίων κατά σχεδόν 150 μονάδες βάσης το επόμενο έτος, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο. Ουσιαστικά, δηλαδή, προβλέπουν έξι μειώσεις της τάξης των 25 μ.β. η κάθε μία, ενώ  οι οικονομολόγοι προβλέπουν μ όνο τρεις μειώσεις.

Τι θα πει η ΕΚΤ στις 14 Δεκεμβρίου

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι πιθανό να αποφύγουν τις δεσμεύσεις για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων καθώς μάλιστα η οικονομία της Ευρωζώνης κινείται στα όρια της ύφεσης.

Ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν ήδη αντιδράσει στις συζητήσεις για γρήγορη χαλάρωση της πολιτικής. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ, χαρακτήρισε τις προσδοκίες για μείωση το πρώτο τρίμηνο «επιστημονική φαντασία», ενώ ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης, Μάρτινς Κάζακς, δήλωσε ότι δεν απαιτείται τέτοια κίνηση το πρώτο εξάμηνο του 2024 με βάση τις σημερινές οικονομικές προοπτικές.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συζητήσει πιθανότατα την αλλαγή του χρόνου λήξης του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων λόγω της πανδημίας, τις απότομες αλλαγές στις προσδοκίες της αγοράς για τα επιτόκια της ΕΚΤ και τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις των στελεχών της κεντρικής τράπεζας», σύμφωνα με οικονομολόγο της Bloomberg Economics.

Οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη θα αναθεωρηθούν  προς τα κάτω για το τρέχον και το επόμενο έτος και θα παραμείνουν αμετάβλητες για το 2025. Το 2026 -που εμφανίζεται στις προβλέψεις για πρώτη φορά- θεωρείται ότι θα έχει επιτευχθεί ο στόχος της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2% (σε μέσα επίπεδα έτους).

Ο οικονομολόγος της Nomura, Andrzej Szczepaniak, αναμένει ότι οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ θα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα συγκρατηθεί κάτω από το 2% νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι τα στελέχη της δεν μπορούν να εμφανίζονται αξιόπιστα αν μιλούν για αυστηρή νομισματική πολιτική.

Οι ερωτηθέντες εμφανίζονται βέβαιοι ότι η ΕΚΤ θα βρει το σωστό χρόνο μείωσης των επιτοκίων, με την πλειοψηφία να δηλώνει ότι αυτό δεν θα γίνει ούτε πολύ σύντομα ούτε πολύ αργά.

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ