Δεν είναι μυστικό ότι το 2024 τελειώνει- κατά τις Βρυξέλλες- η περίοδος κρίσης και όλες οι χώρες θα πρέπει να συμμαζέψουν τα δημοσιονομικά τους, με «φρενάρισμα» των δαπανών τους.
Όπως προκύπτει, όμως, από το κείμενο των δημοσιονομικών κατευθύνσεων, που συνόδευσε την αξιολόγηση κάθε Προγράμματος Σταθερότητας, το ελληνικό σχέδιο είναι πιο φιλόδοξο από τις απαιτήσεις των Βρυξελλών, παρά την ενσωμάτωση των προβλέψεων για το νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ήταν σκόπιμη μια βελτίωση του διαρθρωτικού ισοζυγίου κατά τουλάχιστον 0,3% του ΑΕΠ για το 2024. Για να διασφαλιστεί μια τέτοια βελτίωση, η αύξηση των καθαρών εθνικών χρηματοδοτούμενων πρωτογενών δαπανών το 2024 δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 2,6%», σημειώνει η Κομισιόν στη σύσταση της.
Κομισιόν: «Το ελληνικό πλάνο το πιο... προχωρημένο»
Στην αμέσως επόμενη παράγραφο αναγνωρίζει, όμως, ότι το ελληνικό πλάνο είναι πιο... προχωρημένο: “Υποθέτοντας ότι οι πολιτικές θα μείνουν αμετάβλητες, η εαρινή πρόβλεψη της Επιτροπής για το 2023 προβλέπει ότι οι “καθαρές” εθνικά χρηματοδοτούμενες πρωτογενείς δαπάνες θα αυξηθούν κατά 0,7% το 2024, ποσοστό χαμηλότερο από το συνιστώμενο ρυθμό ανάπτυξης”.
Όσον αφορά στις δαπάνες για ενεργειακά μέτρα στήριξης, η σύσταση σε όλες τις κυβερνήσεις, της ελληνικής μη εξαιρουμένης, είναι ότι θα πρέπει να καταργηθούν ως το τέλος του έτους. Από εκεί και πέρα, αν κριθεί αναγκαίο λόγω εξελίξεων στο ενεργειακό, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης απολύτως στοχευμένα στους ευάλωτους και τις επιχειρήσεις, αλλά με ανεκτό δημοσιονομικό κόστος
Η μεγάλη εικόνα, όπως αποτυπώνεται στην "ακτινογραφία" της Κομισιόν, είναι ότι η μισή Ευρώπη, δηλαδή 14 χώρες, βρίσκονται σε “βαθιά” ελλείμματα. Μεταξύ αυτών, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία. Την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες σημειώνουν ότι στην Ελλάδα καταγράφεται στέρεη ανάκαμψη της οικονομίας, με αποτέλεσμα να έχουμε επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα ένα χρόνο νωρίτερα. Στα θετικά της αξιολόγησης συμπεριλαμβάνεται η περαιτέρω μείωση των "κόκκινων" δανείων- αν και παραμένουν πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο- καθώς και η υποχώρηση των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών μας.
Ποιά είναι τα "αγκάθια" για την επόμενη κυβέρνηση; Ξεχωρίζουν τα κρατικά "φέσια" στους ιδιώτες, με ειδική αναφορά στα υπόλοιπα των οφειλόμενων συντάξεων, η λειτουργία του Δημοσίου που απέχει από το ιδανικό, οι βελτιώσεις στο Φορολογικό σύστημα έτσι ώστε να γίνει πιο φιλικό στις επιχειρήσεις, η μεγάλη ακόμα ενεργειακή εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, το πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.
iefimerida.gr