ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Ανησυχία Κομισιόν για το "μπλόκο" του Άρειου Πάγου

0

Τον έντονο προβληματισμό της για τις παρενέργειες που προκαλούνται στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων, από τις πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, στην έκθεση για την πρώτη αξιολόγηση απλής μεταμνημονιακής εποπτείας, γίνεται λόγος για νομική αβεβαιότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί ως επείγον ζήτημα και επισημαίνεται οι πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου θα μπορούσαν να έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.

«Όπως αναφέρθηκε από τις αρχές, ένα τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει εκδώσει διαφορετικές αποφάσεις, αναφορικά με το εάν οι servicers νομιμοποιούνται ή όχι να προχωρούν σε πλειστηριασμούς και άλλα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης στο όνομα και για λογαριασμό ξένων funds. Σύμφωνα με τις αρχές, το θέμα έχει παραπεμφθεί στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου», σημειώνει, εφιστώντας την προσοχή στις συνέπειες της νομικής αβεβαιότητας.

Οι συντάκτες της Έκθεσης προσθέτουν ότι ο χρόνος και το τελικό αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο, γεγονός που είναι πιθανό να επηρεάσει τις επικείμενες αποφάσεις των δικαστηρίων κατώτερου βαθμού σε παρόμοιες υποθέσεις, διαβρώνοντας την προθυμία των οφειλετών να φτάσουν σε φιλικές λύσεις αναδιάρθρωσης με τους servicers.

Αυτή η νομική αβεβαιότητα θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κινδυνεύει να επηρεάσει σοβαρά τα επιχειρηματικά σχέδια, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Ηρακλής’.

Η νομική αβεβαιότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως επείγον ζήτημα, προς αποφυγή περαιτέρω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στην επίλυση του ιδιωτικού χρέους», καταλήγει.

Σταϊκούρας: Νομική αμφισημία

Υπενθυμίζεται ότι σε απάντηση που έδωσε τη Δευτέρα στη Βουλή, σε ερώτηση της Έφης Αχτσιόγλου για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι υπάρχει μία αμφισημία, αναφορικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών ενώ παραδέχθηκε και τον «υπαρκτό κίνδυνο να αυξηθεί το ιδιωτικό χρέος» λέγοντας ότι αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης σε όλη την Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Αναλυτικά ο υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι «μία απόφαση του Αρείου Πάγου κρίνει ότι οι servicers δεν νομιμοποιούνται να προχωρούν σε πλειστηριασμούς, ενώ πολλές άλλες προβαίνουν στο αντίθετο συμπέρασμα. Υπάρχουν και αρκετές νομολογίες του Αρείου Πάγου επί αυτών, αλλά και νομολογίες κατωτέρων δικαστηρίων. Έχει πέσει στην αντίληψή μου μία στο Εφετείο Λάρισας, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα κ. ο. κ.», σχολίασε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής, για να προσθέσει: «Σε κάθε περίπτωση, έχει ήδη εκδοθεί η απόφαση 1873/2022 (το τμήμα του Αρείου Πάγου συνήλθε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2022, εγκρίθηκε στις 31 Οκτωβρίου και δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση στις 10 Νοεμβρίου), βάσει της οποίας το ζήτημα παραπέμπεται στην Ολομέλεια, καθώς ‘δημιουργείται ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος και είναι αναγκαίο για την ενότητα της νομολογίας, με δεδομένη την ανακύψασα στη νομολογία διάσταση, ως προς το θέμα της νομιμοποίησης των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων για την άσκηση διαδικαστικών πράξεων υπό το καθεστώς των Νόμων 3156/2003 και 4354/2015’. Περιμένουμε, συνεπώς, την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου».

Άγονοι 8 στους 10 πλειστηριασμούς

Την ίδια στιγμή αιτία προβληματισμού αποτελεί σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το γεγονός ότι μόλις δύο στα 10 ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τράπεζες ή servicers καταλήγουν σε χέρια τρίτων, με την Κομισιόν να κρούει «καμπανάκι» για τις συνέπειες που θα έχει το πρόσφατο «μπλόκο» του Αρείου Πάγου, τόσο στην κουλτούρα πληρωμών, όσο και στον ίδιο τον «Ηρακλή».

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έκθεση για την πρώτη αξιολόγηση απλής μεταμνημονιακής εποπτείας, ο αριθμός των πλειστηριασμών συνεχίζει να αυξάνεται, το υψηλό, ωστόσο, ποσοστό άγονων πλειστηριασμών (δηλαδή πλειστηριασμών χωρίς πλειοδότες) παραμένει ανησυχητικό. Παράλληλα επιβεβαιώθηκε η ανοδική πορεία διεξαγωγής των πλειστηριασμών σε σύγκριση με την ίδια περίοδο των προηγούμενων ετών. Το τρίτο τρίμηνο του 2022 πραγματοποιήθηκε το 75% των 12.252 προγραμματισμένων πλειστηριασμών και το 25% ανεστάλη, ενώ ένα αμελητέο ποσοστό ακυρώθηκε για διαδικαστικούς λόγους.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι το μεγάλο ποσοστό των άγονων πλειστηριασμών παραμένει ανησυχητικό, με περίπου το 75% των πλειστηριασμών που έχουν ολοκληρωθεί να καταλήγει άγονο και μόνο το 25% να έχει επιτυχία», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Αναμένεται μείωση των άγονων πλειστηριασμών τους επόμενους μήνες, χάρη στον μηχανισμό αυτόματης προσαρμογής της τιμής που εισήχθη πρόσφατα, αλλά η αναλογία αναμένεται να παραμείνει υψηλή, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Οι αιτίες

Οι λόγοι που αναφέρθηκαν για το υψηλό ποσοστό άγονων πλειστηριασμών είναι:

α) η έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης σχετικά με τα στάδια μετά τον πλειστηριασμό, σε συνδυασμό με καθυστερήσεις εγγραφής στο κτηματολόγιο, β) η μη αποτελεσματική διαδικασία έξωσης μετά τον πλειστηριασμό,

γ) η ανεπαρκής χρηματοδότηση για πιθανούς ενδιαφερόμενους αγοραστές και δ) η συνολική χαμηλή ζήτηση της αγοράς για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία.

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ