ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε θα καταβληθούν τα 534€ και τα 800€ - Πώς πρέπει να γίνουν οι δηλώσεις των εργοδοτών

0

Όλες οι ημερομηνίες για τις καταβολές της ειδικής αποζημίωσης Μαΐου σε μισθωτούς που μπήκαν σε παράταση αναστολής - Τι ισχύει για τις ειδικές κατηγορίες

Μέχρι και αύριο, Τετάρτη 10 Ιουνίου, έχουν τελευταίο χρονικό περιθώριο να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους στο σύστημα "Εργάνη" οι εργοδότες που κάνουν χρήση της παράτασης αναστολών συμβάσεων για τον Μάιο, ώστε οι εργαζόμενοι να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους έως και 534 ευρώ. Με ανακοίνωση του συστήματος «Εργάνη» δόθηκε παράταση μέχρι 10 Ιουνίου για τις υπεύθυνες δηλώσεις :

  •     Των επιχειρήσεων που έμειναν κλειστές όλο τον Μάιο με κρατική εντολή,
  •     Των επιχειρήσεων που επαναλειτούργησαν τον Μάιο
  •     Των επιχειρήσεων που ήταν εξαρχής πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΠΣ Εργάνη, σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες που υπάγονται στις κατηγορίες «κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο» ή «επαναλειτουργούσες» ή «πληττόμενες βάσει ΚΑΔ» δεν υπέβαλαν υπεύθυνες δηλώσεις εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών δύνανται να τις υποβάλλουν έως και 10/6/2020. Υπενθυμίζεται πως η αρχική προθεσμία για τους μεν κλειστούς ήταν 31/5 ενώ για τους υπόλοιπους 7/6.

Στο μεταξύ, οι πληρωμές της ειδικής αποζημίωσης, που φτάνει έως και 534 ευρώ για τους εργαζόμενους, πρέπει να ολοκληρωθούν - σύμφωνα με τον προγραμματισμό της σχετικής ΚΥΑ και εκτός απροόπτου - έως και την ερχόμενη Παρασκευή 12 Ιουνίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΚΥΑ της 10ης Μαίου η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που φτάνει έως και τα 534 ευρώ, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από αύριο Τετάρτη 10 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 12 Ιουνίου στους μισθωτούς επιχειρήσεων που :

  •     επαναλειτούργησαν τον Μάιο ή
  •     θεωρούνταν εξαρχής πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

Εξάλλου μέχρι και αύριο, Τετάρτη 10 Ιουνίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί, σύμφωνα πάντα με τον προγραμματισμό, η καταβολή των 534 ευρώ στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές όλο τον Μάιο με κρατική εντολή, όπως είναι για παράδειγμα τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας και οι επιχειρήσεις εστίασης. Γι αυτή την κατηγορία των εργαζομένων, που θα λάβουν ολόκληρο το ποσό των 534 ευρώ, οι προκαθορισμένες ημερομηνίες πληρωμής είναι 5/6 – 10/6.

Πώς υποβάλλεται η υπεύθυνη δήλωση

Υπενθυμίζεται πως οι εργοδότες βεβαιώνουν όλα τα στοιχεία των δηλώσεών τους, όπως αυτά αντλούνται αυτόματα από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και κυρίως αφορούν τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να είναι σε ισχύ και εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή και τα στοιχεία που αφορούν τη μίσθωση ακινήτων επαγγελματικής στέγης και δηλώνουν υπεύθυνα ότι :

  •     παραμένουν ως μη λειτουργούσα επιχείρηση με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020 (οι κλειστές όλο τον Μάιο) ή
  •     την ημερομηνία της επαναλειτουργίας τους καθώς και τους εργαζόμενους των οποίων η αναστολή συμβάσεων εργασίας τους ανακαλείται οριστικά (οι επαναλειτουργούντες) ή
  •     τους εργαζόμενους των οποίων η αναστολή συμβάσεων εργασίας τους ανακαλείται οριστικά (οι πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ).

Δεν είναι λίγα πάντως τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει τα λογιστήρια των επιχειρήσεων αυτά τα 24ωρα, με τους λογιστές να αναζητούν παντού διευκρινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πεδίο «Παράταση – Οριστική Διακοπή» οι επιχειρήσεις αλλάζουν την ημερομηνία σε 31/5 εάν θέλουν να δηλώσουν παράταση της αναστολής για τον Μάιο. Εάν αφήσουν την προεπιλεγμένη ημερομηνία τεκμαίρεται πως δεν κάνουν χρήση της παράτασης για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο. Επίσης το πεδίο «Αμοιβή από τον εργοδότη» συμπληρώνεται με την επιλογή «ΝΑΙ» μόνο για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες οι αναστολές υπερβαίνουν το 60% και απαιτείται για το επιπλέον προσωπικό σε παράταση αναστολής να πληρώσει ο εργοδότης.

Από τους εργαζόμενους, δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους. Σε κάθε περίπτωση οι εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την υπεύθυνη δήλωσή τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Ειδικές κατηγορίες εργαζομένων – 800 ευρώ

Τέλος χρόνου και για τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, καθώς έως και μεθαύριο Πέμπτη 11 Ιουνίου μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακή αίτηση για την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ. Ο λόγος για τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων δικαιούχους της αποζημίωσης των 800 ευρώ και κυρίως για τους «Εργαζόμενους, καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που υπάγονται σε έναν από τους κωδικούς ειδικοτήτων σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, απασχολήθηκαν σε μία ή σε περισσότερες επιχειρήσεις- εργοδότες και έχουν ασφαλιστική ικανότητα σε ισχύ».

Αυτό ορίζει νέα ανακοίνωση του ΠΣ Εργάνη. Εντός της ανωτέρω προθεσμίας, δηλαδή έως 11 Ιουνίου, είναι δυνατή η υποβολή δηλώσεων από δικαιούχους όλων των ειδικών κατηγοριών που προβλέπονται στις σχετικές αποφάσεις – ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, φορτοεκφορτωτές, καλλιτέχνες, αθλητές, μισθωτοί του τουρισμού με επίδομα ανεργίας που έληξε τον Δεκέμβριο του 2019 κ.α.

Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για την συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διασταυρώσεων και ελέγχων με τα Πληροφοριακά Συστήματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των φορέων που καταβάλουν αποζημιώσεις λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή 5/6 καταβλήθηκε η αποζημίωση των 800 ευρώ σε 48.691 δικαιούχους ειδικών κατηγοριών. Ανάλογα με την τράπεζα και τα διατραπεζικά συστήματα ΔΙΑΣ τα ποσά θα «εμφανίζονται» στο λογαριασμό από την Παρασκευή 5/6 έως και αύριο Τετάρτη 10 Ιουνίου.  

Τι αποζημίωση δικαιούνται οι μισθωτοί

Οι μισθωτοί των επιχειρήσεων που παρέμειναν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής λειτουργίας με κρατική εντολή όλο τον Μάιο δικαιούνται το πλήρες ποσό της ειδικής αποζημίωσης, που είναι 534 ευρώ. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτούργησαν εντός του Μαίου όπως και όσοι τέθηκαν σε παράταση αναστολής από εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ, θα λάβουν αναλογική αποζημίωση και ειδικότερα 17,8 ευρώ ανά ημέρα παραμονής στο καθεστώς της αναστολής.

Ειδικότερα:

1. Μισθωτοί πληττόμενων επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ που δηλώθηκαν σε παράταση αναστολής – η επιχείρηση είχε δικαίωμα να παρατείνει τις αναστολές για 6 στους 10 εργαζόμενους σε αναστολή – θα λάβουν για κάθε ημερολογιακή ημέρα παράτασης 17,8 ευρώ. Κατά συνέπεια:

    για παράταση αναστολής 10 ημέρων (έναρξη αναστολής 7/4) – αποζημίωση 178€
    για παράταση αναστολής 15 ημέρων ( έναρξη αναστολής 2/4) – αποζημίωση 267€
    για παράταση αναστολής 20 ημέρων ( έναρξη αναστολής 28/3) – αποζημίωση 356€
    για παράταση αναστολής 25 ημέρων ( έναρξη αναστολής 23/3) – αποζημίωση 445€

Το χρονικό διάστημα της παράτασης εξαρτάται από την αρχική ημερομηνία της αναστολής και μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 27 ημέρες. Υπενθυμίζεται πως οι πρώτες αναστολές μπορούσαν να δηλωθούν από 20 Μαρτίου έως 21 Απριλίου και διαρκούσαν για ανέκκλητο χρονικό διάστημα 45 ημερών. Όσοι τέθηκαν σε αναστολή από 17 Απριλίου έως και 20 Απριλίου αποκλείονται από την παράταση και την δεύτερη ειδική αποζημίωση (έως 534 ευρώ) καθώς το 45ήμερο γι αυτές τις αναστολές λήγει μετά τις 31 Μαίου.

2. Μισθωτοί επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν και εφόσον μπουν σε παράταση αναστολής – η επιχείρηση είχε δικαίωμα να παρατείνει τις αναστολές για 6 στους 10 εργαζόμενους σε αναστολή – δικαιούνται ειδική αποζημίωση για τις ημέρες της παράτασης μετά την επαναλειτουργία της επιχείρησης ως εξής :

  •     με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 4/5 : 498 ευρώ (28 μέρες παράταση αναστολής)
  •     με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 11/5 : 374 ευρώ (21 μέρες παράταση αναστολής)
  •     με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 18/5 : 250 ευρώ (14 μέρες παράταση αναστολής)
  •     με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 25/5 : 125 ευρώ (7 μέρες παράταση αναστολής)

3. Μισθωτοί επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν και δεν μπαίνουν σε παράταση αναστολής

Τουλάχιστον οι 4 στους 10 εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν τον Μάιοεπέστρεψαν σε ενεργή απασχόληση. Ενώ δεν δικαιούνται ειδική αποζημίωση για τις ημέρες μετά την επαναλειτουργία, δικαιούνται αποζημίωση από το κράτος για το πρώτο διάστημα του Μαίου και έως την επαναλειτουργία:

  •     με επαναλειτουργία την Δευτέρα 4/5 : 54 ευρώ (3 μέρες)
  •     με επαναλειτουργία την Δευτέρα 11/5 : 180 ευρώ (10 μέρες)
  •     με επαναλειτουργία την Δευτέρα 18/5 : 306 ευρώ (17 μέρες)
  •     με επαναλειτουργία την Δευτέρα 25/5 : 432 ευρώ (24 μέρες)

Για το χρονικό διάστημα μετά την επαναλειτουργία της επιχείρησης δικαιούνται την αναλογία του μισθού τους από τον εργοδότη.

ethnos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ