ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι ελληνικές αεροπορικές εταιρείες

0

Κραυγή αγωνίας βγάζουν οι ελληνικές αεροπορικές εταιρίες Air Mediterranean, Blue Bird, Ellinair, GainJet, Lumiwings και Orange2Fly, οι οποίες έχουν βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού, όπως επισημαίνουν σε επιστολή τους στο υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία.

Οι ελληνικοί αερομεταφορείς, μετρώντας ήδη απώλειες και ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ, απειλούνται πλέων ευθέως με πλήρη κατάρρευση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια πολλών θέσεων εργασίας. Με την επιστολή τους οι εταιρίες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η άμεση παροχή κρατικής βοήθειας.

Η επιστολή - έκκληση προς την κυβέρνηση συνυπογράφεται από τις εταιρείες Air Mediterranean, Blue Bird, Ellinair, GainJet, Lumiwings, και Orange2Fly, οι οποίες επισημαίνουν ότι η ρευστότητα των αεροπορικών εταιρειών έχει πλέον εξαντληθεί.

«Οι στόλοι τους έχουν καθηλωθεί, έχει ακυρωθεί το σύνολο των κρατήσεων και των συμβολαίων τους, η επιβατική κίνηση έχει μηδενιστεί, τα έσοδα έχουν εντελώς εξανεμιστεί, ενώ τα έξοδα ενοικίασης αεροσκαφών, ασφάλιστρα, έξοδα συντήρησης αεροσκαφών, μισθοδοσίες, τέλη στάθμευσης και πολλά άλλα παραμένουν, με αποτέλεσμα εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, να αναμένονται τις επόμενες ημέρες μαζικές καταρρεύσεις των Ελληνικών Αεροπορικών Εταιρειών» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά κάθε αεροσκάφος που είναι καθηλωμένο στο έδαφος - όπως αναφέρουν - κοστίζει 10.000 – 15.000 Ευρώ την ημέρα, χωρίς να υπολογίζεται το μισθολογικό κόστος.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή την στιγμή τα καθηλωμένα αεροσκάφη στον ελλαδικό χώρο είναι δεκάδες, οι αεροπορικές εταιρίες ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για τον κλάδο των αερομεταφορών, «ώστε να σωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας», όπως αναφέρουν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ