ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός 2020: Πώς θα μοιραστούν τα χρήματα-Σενάρια για επιστροφή φόρων

0

Τις τελικές ανακοινώσεις, όπως όλα δείχνουν, θα κάνει ο πρωθυπουργός - Ποιοι ευνοούνται και ποιοι όχι

«Πρώτα μετράμε και μετά μιλάμε». Αυτό ήταν το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν στο υπουργείο Οικονομικών, την ίδια ημέρα που ο προϋπολογισμός 2020 πήγε στη Βουλή, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να φαίνεται πως θέλει να ρίξει κατά κάποιο τρόπο τις προσδοκίες για το πώς θα μοιραστούν τα λεφτά.

Στο μεταξύ, παρά τα σενάρια που ακούγονται ότι δηλαδή θα μοιραστεί ένα πλεόνασμα περίπου 200 με 250 εκατ. ευρώ, δεν φαίνεται ακόμη να έχουν βάση. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν είτε στις αρχές είτε στα μέσα Δεκεμβρίου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Μέχρι, πάντως, να φτάσει η τελική ημερομηνία, στο Γενικό Λογιστήριο υπολογίζουν και ξαναυπολογίζουν τα χρήματα που θα δοθούν αλλά και πώς θα μοιραστούν.

Ποια είναι τα σενάρια

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα σενάρια, γίνεται λόγος είτε για μείωση είτε και για επιστροφή του φόρου εισοδήματος ή της εισφοράς αλληλεγγύησης. Όπως και να γίνει αυτό (εάν τελικά γίνει), θα αφορά μόνον εκείνους που εχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 8.636 ή 12.000 ευρώ αντίστοιχα. Δηλαδή, ουσιαστικά, αποκλείονται άνεργοι, άποροι και εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Τις παροχές, πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα τις ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Οι παροχές για το 2020

Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει νέες παροχές 1,181 δισ. ευρώ. Οι παροχές είναι συγκεκριμένες και κοστολογημένες στον νέο προϋπολογισμό:

Οικογένεια και Υπογεννητικότητα

· Θα χορηγηθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν τουλάχιστον το 90% των οικογενειών.

· Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.

Φυσικά Πρόσωπα

· Θα μειωθεί ο εισαγωγικός συντελεστής φορολογίας εισοδήματος στο 9% και θα αυξηθεί το αφορολόγητο ορίου για κάθε παιδί.

· Θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης.

Επιχειρήσεις

Θα μειωθεί ο φόρος εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.

Θα μειωθεί η φορολογία των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.

Οικοδομική Δραστηριότητα

Θα ανασταλεί ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ