ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Κανένα θέμα μείωσης συντάξεων η αφορολόγητου"

0

Δεν πρόκειται να κόψουμε συντάξεις ή αφορολόγητο ξεκαθάρισε από την Ουάσιγκτον αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ απαντώντας εμμέσως στην σχετική τοποθέτηση του Πώλ Τόμσεν την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα ο Έλληνας αξιωματούχος τόνισε ότι ούτε οι θεσμοί θέτουν πλέον το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ για το ΔΝΤ παρατήρησε ότι παρόλο που δεν μπορεί να κάνει "οβιδιακές μεταμορφώσεις" έχει αρχίσει να εγκαταλείπει σταδιακά αυτή τη θέση.

Σε δήλωση που έκανε πριν αποχωρήσει από την αμερικανική πρωτεύουσα, ο υπουργός οικονομικών κ . Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας έναν απολογισμό των συναντήσεων του με την ηγεσία του ΔΝΤ και επενδυτικών οίκων στις ΗΠΑ, μίλησε για «εξαιρετική ανταπόκριση».

Όπως είπε "η εικόνα ήταν εξαιρετική και αυτό αποτυπώνεται άλλωστε και στις αγορές. Η χώρα βγήκε και δανείστηκε με εξαιρετικά χαμηλό κόστος και συνεχίζει να δανείζεται με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Υπάρχουν, λοιπόν, στοιχεία ρεαλιστικής αισιοδοξίας", ανέφερε

Στην κατεύθυνση αυτή έθεσε τους πέντε άξονες που θα κινηθεί η οικονομική πολιτική τους επόμενους τρεις μήνες.

Ο πρώτος είναι η υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2020. "Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι με τα σημερινά δεδομένα έχουμε με τους θεσμούς μια καταρχήν συμφωνία για το ποιες είναι οι εκτιμήσεις και των δύο πλευρών για το 2019 και το 2020", σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο δεύτερος είναι η νομοθέτηση και υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» για την ταχεία μείωση των κόκκινων δανείων.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η νομοθέτηση αλλά και η ταχεία υλοποίηση του προγράμματος "Ηρακλής" αποτελεί βασική προτεραιότητα με στόχο να αντιμετωπιστεί με συστηματικό τρόπο το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναφερόμενος στους άλλους βραχυπρόθεσμους στόχους, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι:

• "Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με τις διαρθρωτικές αλλαγές που ουσιαστικά εμπεριέχονται στον επενδυτικό νόμο που συζητάμε αυτές τις μέρες στο ελληνικό κοινοβούλιο".

• "Ο τέταρτος άξονας έχει να κάνει με μια ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος στη χώρα, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν υψηλότερη και σταθερότερη οικονομική ανάπτυξη".

"Ο πέμπτος άξονας έχει να κάνει με το να κλείσουμε εκκρεμότητες που έχει αφήσει η κυβέρνηση από την τρίτη αξιολόγηση σε πολλά διαφορετικά πεδία και μέτωπα".

• "Και ένας επιπλέον άξονας, είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποπληρωμής εμπροσθοβαρώς ενός σημαντικού τμήματος του δανείου που έχουμε πάρει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που είναι και το ακριβότερο".

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ