ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εικονική πραγματικότητα ο πλεονασματικός ΕΦΚΑ

0

Εικονική πραγματικότητα και μάλιστα με προσομοίωση ενός φανταστικού, πλεονασματικού ΕΦΚΑ, αποτελεί ο προϋπολογισμός του υπερταμείου για το τρέχον έτος, ενώ σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα προηγούμενα δύο έτη.

Ειδικά για το 2019, η «Κ» έχει αποκαλύψει την έκτη τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ που πέρασε το ταμείο σε έλλειμμα της τάξης των 48,6 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης για πλεόνασμα ύψους 245 εκατ. ευρώ. Η «τρύπα» που αυτόματα δημιουργήθηκε στο πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης ανέρχεται σε 293,7 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας την ανησυχία τόσο του υπουργείου Εργασίας όσο και του υπουργείου Οικονομικών. Πλέον, οι αυξήσεις και κυρίως τα αναδρομικά στους δικαιούχους συντάξεων χηρείας αλλά και οι επιστροφές εισφορών σε χιλιάδες μη μισθωτούς, λόγω της εκκαθάρισης του 2018, εκτιμάται ότι θα αυξήσουν το έλλειμμα. Στο οποίο μάλιστα, δεν έχει υπολογιστεί ακόμη το πιθανό κόστος των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκτιμάται ότι θα «κοκκινίσει» περαιτέρω το ισοζύγιο εσόδων - εξόδων του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στοιχεία για τον ελλειμματικό ΕΦΚΑ θα φέρει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Χθες, υψηλόβαθμο στέλεχος υποστήριζε ότι από την αρχή της δημιουργίας του ο ΕΦΚΑ είχε ελλείμματα, τα οποία απέκρυψε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. «Ερχονται σε λίγες μέρες στη Βουλή στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του ΕΦΚΑ και δυστυχώς θα κλάψουμε όλοι», σχολίαζε χαρακτηριστικά.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τα αναδρομικά για τις συντάξεις χηρείας που αντιστοιχούν στους μήνες από την ψήφιση του νόμου τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019 και τα οποία θα καταβληθούν με τις συντάξεις Νοεμβρίου στο τέλος Οκτωβρίου 2019, επιφέρουν επιπλέον επιβάρυνση στον ΕΦΚΑ, της τάξης των 70 εκατ. ευρώ. Επιπροσθέτως, στο Ταμείο θα πρέπει να εγγραφούν 215 εκατ. ευρώ για την επιστροφή εισφορών σε 264.631 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του 2018. Μάλιστα, τα πρώτα 100,6 εκατ. ευρώ έχουν ήδη δοθεί σε 86.187 δικαιούχους. Ακόμη και η δημοσιοποίηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των μη μισθωτών ενδέχεται να επιφέρει επιπλέον επιβάρυνση στον ΕΦΚΑ, εφόσον αποδειχθεί ότι οι κρατήσεις στους περίπου 600.000 συνταξιούχους που έλαβαν αύξηση λόγω αρνητικής προσωπικής διαφοράς έγιναν λάθος, και δεν απεικονίστηκαν απλώς λάθος, στα σημειώματα που δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του μήνα. Και βέβαια, επιπλέον δαπάνες, αλλά και πιθανή μείωση εσόδων, το ύψος των οποίων δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί στο σύνολό του, αναμένεται να επιβαρύνουν τον φορέα εντός του 2019, καθώς οι αποφάσεις του ΣτΕ έκριναν ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης με τα οποία υπολογίστηκαν οι νέες συντάξεις είναι αντισυνταγματικά και πρέπει να αλλάξουν, με στόχο να ενισχύσουν όσους έχουν περισσότερα έτη ασφάλισης, ενώ οι εισφορές των μη μισθωτών είναι άδικες. Η κυβέρνηση και δη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προτίθεται να θεραπεύσει τις αντισυνταγματικές διατάξεις με νέο νόμο, ο οποίος θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ, από τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων και εφεξής, ήτοι από τις 4 Οκτωβρίου και μετά.

Μάλιστα, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκφράζουν φόβους ότι η απόφαση του ΣτΕ θα δημιουργήσει νέο κύμα μη καταβολής εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους. Και σημειώνουν πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι και ο προϋπολογισμός του 2020 θα είναι ελλειμματικός.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ