ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι φέρνει η επιδότηση εισφορών για τους εργαζομένους ως 29 ετών

0

Μειωμένες εργοδοτικές και εργατικές εισφορές για νεοπροσλαμβανόμενους αλλά και για τους υφιστάμενους εργαζομένους ηλικίας μέχρι 29 ετών θα ισχύσουν από την 1.1.2020 με την εφαρμογή της επιδότησης των εισφορών που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Το μέτρο στοχεύει στη δημιουργία κινήτρων για την τόνωση της απασχόλησης των νέων και αναμένεται να ωφελήσει περίπου 320.000 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του μέτρου, το κράτος θα καλύπτει ένα μέρος των εισφορών του εργαζομένου και του εργοδότη. Με τον τρόπο αυτόν αφενός θα μειώνεται το κόστος εργασίας για την επιχείρηση, γεγονός που θα λειτουργεί ως κίνητρο για νέες προσλήψεις. Αφετέρου η μείωση της εργατικής εισφοράς θα αποτελέσει έμμεση αύξηση των καθαρών αποδοχών του εργαζομένου. Το μέτρο αφορά μόνο τις περιπτώσεις εργαζομένων που απασχολούνται με σύμβαση πλήρους απασχόλησης.

Σημειώνεται ότι για την κατηγορία των εργαζομένων κάτω των 25 ετών η συγκεκριμένη επιδότηση θα ισχύσει επιπροσθέτως της ήδη υπάρχουσας, που προβλέπει μείωση κατά 50% των εισφορών λόγω της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού με τον οποίο αμειβόταν η κατηγορία αυτή. Σύμφωνα με την κυβερνητική εξαγγελία για τους εργαζομένους κάτω των 25, ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιδοτεί κατά 80% τις εισφορές του εργαζομένου και του εργοδότη. Ετσι, η εισφορά του εργοδότη μειώνεται από 6,67% σε 2,66% και η εισφορά του εργαζομένου από 6,67% σε 1,34%.

Το μέτρο αναμένεται να ωφελήσει περίπου 140.000 εργαζομένους. Η νέα ελάφρυνση θα λειτουργήσει σωρευτικά στη σημερινή (50%) και θα απομειώσει ακόμη περισσότερο το σημερινό µη μισθολογικό κόστος υπέρ της κύριας σύνταξης για τους εργαζομένους έως 25 ετών. Για τους εργαζομένους ηλικίας από 25 έως 29 ετών το κράτος θα επιδοτεί κατά 25% τις εισφορές τόσο του εργαζομένου όσο και του εργοδότη. Έτσι η εισφορά του εργοδότη θα διαμορφωθεί από 13,33% σε 10% και η εισφορά του εργαζομένου από 6,67% σε 5%. Αφορά περίπου 180.000 εργαζομένους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ