Σειρά παρεμβάσεων που στοχεύουν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στον υφιστάμενο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Τα μέτρα που παρουσιάστηκαν, εστιάζουν σε δύο επικίνδυνα σημεία του ΒΟΑΚ και συγκεκριμένα στο Τμήμα Κίσσαμος Χανίων και Λινοπεράματα Ηρακλείου, με τις εργασίες να ξεκινούν άμεσα μέσα στο καλοκαίρι.
Ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Δήμας δήλωσε ότι ο νέος ΒΟΑΚ «ήδη υλοποιείται», και πρόσθεσε ότι υπάρχει συνολικός σχεδιασμός που καλύπτει ολόκληρο το νησί, «από Κίσσαμο έως Σητεία». Ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2025 αναμένεται να ενεργοποιηθεί η προαίρεση για το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά, ενώ επεσήμανε πως τα προσωρινά μέτρα οδικής ασφάλειας που εφαρμόζονται από σήμερα στον ΒΟΑΚ βασίζονται στο επιτυχημένο μοντέλο της εθνικής οδού Πάτρα – Πύργος.
Ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος έκανε λόγο για «δίδυμο έργο», αναφερόμενος στη συνύπαρξη των προσωρινών παρεμβάσεων με την κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κώστας Κυρανάκης σημείωσε πως «τα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα σώζουν ζωές», δίνοντας έμφαση στη σύνδεση με τον υπό αναθεώρηση Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, από την πλευρά του επανέλαβε τη διαχρονική θέση της Περιφέρειας για ενιαίο ΒΟΑΚ σε όλο το νησί, τονίζοντας όμως ότι «η Περιφέρεια Κρήτης καλείται να αναλάβει αρμοδιότητες χωρίς να λαμβάνει αντίστοιχη χρηματοδότηση». Παρόλα αυτά, δήλωσε τη στήριξή του στον νέο σχεδιασμό, ειδικά στα έργα που αφορούν την ενίσχυση της ασφάλειας στους υφιστάμενους οδικούς άξονες.

