ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ο ρόλος της Κρήτης σε σενάριο πολέμου... Αν το Ισραήλ μπει στη Γάζα και το Ιράν "χτυπήσει"

0

 Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρης Ξενάκης εξηγεί ότι αναγκαστικά η Ελλάδα θα επιχειρήσει, θα χρησιμοποιηθεί η Σούδα και νέες μεταναστευτικές ροές θα εμφανιστούν στη Γαύδο

Πόσο πιθανό είναι να γενικευτεί μια σύρραξη στη Μέση Ανατολή που να οδηγήσει στον επόμενο παγκόσμιο πόλεμο στην περίπτωση που το Ισραήλ προχωρήσει στη χερσαία επέμβαση και την εθνοκάθαρση στη Γάζα που έχει προαναγγείλει; Ποιος θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας και ειδικότερα της Κρήτης στην περίπτωση που το Ισραήλ προβεί στη χερσαία επέμβαση και το Ιράν προχωρήσει σε ένα χτύπημα τρόμου και αίματος στο Ισραήλ;

Τι θα συμβεί στην Κρήτη; Θα οξυνθούν οι σχέσεις Ελλάδας με Τουρκία όταν βρεθούν αντίπαλοι, καθώς η Ελλάδα θα βρεθεί στο πλευρό του Ισραήλ και η Τουρκία των Αράβων; Κι αν αποσυρθεί η Αμερική από τα μετόπισθεν για οποιοδήποτε λόγο ή λόγω επανεκλογής Τραμπ, που έχει δηλώσει ότι θα εγκαταλείψει την Ουκρανία και τη Γάζα;

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρης Ξενάκης, απαντώντας σε όλα αυτά τα ερωτήματα στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη, δεν απέκλεισε τίποτα!

Αντιθέτως, όπως είπε, μια “σπίθα” ή μια ασήμαντη αφορμή μπορεί να δώσει μια γενικευμένη κρίση στη Μέση Ανατολή, που υπό προϋποθέσεις να οδηγήσουν σε έναν παγκόσμιο πόλεμο, που όμως προς το παρόν ο ίδιος δεν τον “βλέπει”, καθώς θα πρέπει να συμβούν πριν κάποιες αλλαγές, όπως η ισορροπία δυνάμεων, π.χ. την απόσυρση της Αμερικής από το πλευρό του Ισραήλ. Ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση γενικευμένης κρίσης οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας θα οξυνθούν και πάλι, καθώς η Τουρκία εμφανίζεται με φιλοαραβική διάθεση κόντρα στο Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα θα κληθεί να παίξει πιο ενεργό ρόλο λόγω και της αμυντικής συμφωνίας με το Ισραήλ.
Όπως εξήγησε ο κ. Ξενάκης, «στην περιοχή υπάρχουν ενεργά δύο συστατικά του πολέμου: ο Θεός και ο χρυσός, με πολλούς δρώντες περιφερειακά, όπως οι ΗΠΑ από την πλευρά του Ισραήλ και η Ρωσία, η Κίνα στο πλευρό του Ιράν, που θα “χτυπήσει” το Ισραήλ αν εκείνο τελικά βάλει μπροστά το σχέδιο της χερσαίας επέμβασης στη Γάζα με σκοπό την εθνοκάθαρση των παγιδευμένων Παλαιστινίων στη Ράφα.

Μια κακή εξέλιξη θα είναι η απόσυρση της αμερικανικής στήριξης ή η αλλαγή καθεστώτος στις ΗΠΑ στις εκλογές και νικητή τον Τραμπ, που έχει πει ότι θα αποσυρθεί η βοήθεια σε Ουκρανία και Ισραήλ και αυτό θα ανοίξει τον “ασκό του Αιόλου”. Εκείνος θα πει ότι είναι φιλειρηνιστής. Δεν είναι αυτό. Είναι στάση απομόνωσης των ΗΠΑ, που θα προκαλέσει αλυσιδωτές εκρήξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή».

Ο ρόλος της Σούδας

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, είπε ότι «ήδη η Σούδα είναι βέβαιο ότι χρησιμοποιείται για τον στρατιωτικό σχεδιασμό προφανώς και για επιχειρησιακό και βρίσκεται πολύ κοντά στην κρίση.

Η Ελλάδα έχει αμυντική συμφωνία με το Ισραήλ και ενδεχομένως κληθούμε να πάρουμε πιο ενεργό ρόλο σε περίπτωση κλιμάκωσης, που όμως θα πρέπει να δούμε με διαφορετικό μάτι αν θέλουμε να χτίσουμε μελλοντικά τέτοια σχέση που θα αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα.

Για την Ελλάδα αφορά τη συμμετοχή μας στον νατοϊκό σχηματισμό και ήδη αναχαιτίσαμε κάποια drones των Χούθι. Όμως οι επιπτώσεις στα ενεργειακά είναι τεράστιες. Ανέβηκαν αμέσως οι τιμές του χρυσού και του πετρελαίου.
Ενδεχομένως η συσπείρωση της δυτικής συμμαχίας οδηγήσει σε μια ύφεση της έντασης των προβληματικών σημείων με την Τουρκία. Όξυνση θα υπάρξει μόνο αν κλιμακωθούν τα πράγματα.

Αν έχουμε, λοιπόν, μια κακή εξέλιξη, η Ελλάδα θα κληθεί να επιχειρήσει, η Σούδα θα παίξει σημαντικό ρόλο, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί μια νέα προσφυγική κρίση και η Κρήτη θα δεχτεί πρόσφυγες, καθώς έχει ήδη δημιουργηθεί ένα μοντέλο προσέλευσης προσφύγων μέσω Γαύδου που μάλλον θα ενεργοποιηθεί», ανέφερε ο κ. Ξενάκης.

«Δεν μπορώ να δω τον μεγάλο πόλεμο»

Ο κ. Ξενάκης υπήρξε καθησυχαστικός λέγοντας ότι δε “βλέπει” τον μεγάλο πόλεμο, εξηγώντας γιατί «οι προϋποθέσεις υπάρχουν να γίνει ένας παγκόσμιος πόλεμος. Όπως υπήρχε και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σίγουρα θα υπάρχουν μικρότερες κλίμακας επιπτώσεις με μια σύγκρουση που θα ξεκινήσει από τον Λίβανο και να οδηγήσει σε ένα μεταναστευτικό προσφυγικό ρεύμα και θα πάρουν τον δρόμο προς τη θάλασσα. Τον μεγάλο πόλεμο δεν μπορώ να τον δω, όμως δεν μπορούμε να τον αποκλείσουμε εφόσον δούμε και κάποιες άλλες μεγάλες αλλαγές».

Μάλιστα, ο κ. Ξενάκης άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο της πυρηνικής απειλής, λέγοντας: «Ο μεγάλος φόβος είναι ότι θα γενικευτεί η σύρραξη αν αρχίσει η χερσαία επέμβαση του Ισραήλ και δεν αποκλείεται να γίνει ένας μεγάλος πόλεμος. Το Ιράν δύσκολα θα συνεχίσει να απέχει αν προχωρήσει το Ισραήλ στην Εθνοκάθαρση. Αρκετοί δρώντες, που είναι βραχίονες του Ιράν, Χεζμπολάχ, Χαμάς, Χούθι, η επίθεση θα είναι γενικευμένη κατά του Ισραήλ και των συμμάχων τους, ενώ μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν πυρηνικά και στις δύο πλευρές. Οι εξελίξεις και ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστούν την αποκλιμάκωση της κατάστασης θα δείξει και πόσο εύκολο είναι να πατήσουν το “κουμπί”.
Το μήνυμα που ήθελε να στείλει το Ισραήλ μέσω του πολέμου στην Παλαιστίνη ήταν το μήνυμα της αποτροπής, δηλαδή να κάνει τα υπόλοιπα κράτη να φοβηθούν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους. Αυτό έχει χαθεί, όμως το χτύπημα του Ιράν δείχνει ότι δε φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τα όπλα. Το Ιράν έχει χτίσει τις συμμαχίες με Ρωσία και Κίνα που θα μας ζορίσει στο μέλλον γιατί δημιουργεί συνθήκες φόβου και στη δική μας γειτονιάς. Ο ρόλος της Δύσης είναι δύσκολος, καθώς το Ισραήλ δε συγκινείται από τις παραινέσεις να σταματήσει».
ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα

Σε αυτήν την περιοχή εμπλέκονται όλοι οι μεγάλοι δρώντες, όπως ΗΠΑ, ενώ υπάρχει και ο ρωσο-ιρανικός άξονας, που περιλαμβάνει, εκτός από τη Ρωσία, και το Ιράν, τη Συρία, τον Λίβανο, την Κίνα και τις παραστρατιωτικές ομάδες, όπως επεσήμανε ο κ. Ξενάκης, επαναλαμβάνοντας ότι είναι δύσκολο να βρεθεί τρόπος να αποσυρθούν οι Ισραηλινοί, και το Ιράν αυτή τη φορά θα χτυπήσει από πιο κοντά και να προκαλέσει “τρόμο και αίμα”.

Ταυτόχρονα ο κ. Ξενάκης είπε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί και μια καλή εξέλιξη: «Αντίθετα θα μπορούσε να υπάρξει και μια καλή εξέλιξη. Δηλαδή να πεισθεί το Ισραήλ να μην προχωρήσει με την Ευρώπη όχι μόνο να το παρακαλάει, αλλά και να το πιέσει, κόβοντας χρηματοδοτήσεις και έτσι να “παγώσει” η κρίση».

Η αντίσταση των φοιτητών

Για την αμερικανική αντίσταση μέσω των αμερικανικών πανεπιστημίων και του φοιτητικού κινήματος των τελευταίων ημερών για τη μη πραγματοποίηση της χερσαίας επέμβασης του Ισραήλ στη Γάζα, ο κ. Ξενάκης ανέφερε: «Από την εποχή του Νίξον για τον πόλεμο του Βιετνάμ και δεν ξέρω τι αποτέλεσμα θα φέρουν. Το ζητούμενο είναι να σταματήσει η χερσαία επέμβαση στη Γάζα, όμως δεν είμαι σίγουρος αν μπορούν να επηρεάσουν την ίδια την κυβέρνησή τους, γιατί στις 19 του μήνα οι ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα Αλγερίας στον ΟΗΕ για να καταστεί η Παλαιστίνη κανονικό κράτος-μέλος. Θα μπορούσε να ανατρέψει τη γενοκτονία στη Ράφα και δεν μπορούν να περάσουν στην Αίγυπτο. Είναι ενθαρρυντικό που ξεκινάει κάτι στις ΗΠΑ και όλοι γνωρίζουμε ότι επηρεάζουν τα θέματα που αντιμετωπίζουμε και στην Ευρώπη. Μήπως μπορούμε να βάλουμε ένα φρένο».

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ